Jelenlegi hely

Gyógyszerek

Utolsó bejegyzés

Gyógyszerek
Páran említettétek, hogy szívesen látnátok tisztábban a kérdésben. Nyilván nem tudok száz százalékig pontosan elmondani itt mindent a fájdalom/lázcsillapítókról, de remélem érthető lesz így, és jobban megvilágítja, mik ezek, mire jók, és mik a veszélyeik.

Először is, úgy beállítani a gyógyszert, hogy ezt beveszed és attól lemegy a lázad, kábé annyira fedi a valóságot, mint a csavarkulcsra azt mondani, hogy ezzel hozzáérsz az autóhoz és megjavul.
Ezzel szemben a legtöbb gyógyszer receptor-elven működik. A fájdalom/lázcsillapítóknál ez azt jelenti, hogy nekik igazából nem a fájdalommal meg a lázzal van dolguk, hanem a Cox Józsival.

A Józsi egy faék egyszerű agyú, de roppant lelkes betanított munkás. Az orvosok meg gyógyszerészek ciklooxigenáz enzimnek hívják, de ő ezt nem érti, ő Józsi, neki egyszer beleverték abba a kőkemény tojásfejébe, hogy ha olyan alkatrészt lát, amire kiképezték, azt ő kérem megheggeszti, ha esik, ha fúj. Ha a ciklooxigenáz a ilyen anyagokkal találkozik, abból prosztanoidokat fog csinálni, mese nincs. Józsi máshoz nem ért, de ebből nem enged. Ráadásul Józsi mindenhol ott van, a gyomorban, az agyban, a vérben, satöbbi, mindenhol más és más célból karikásít. Mi lesz Józsi áldásos tevékenységének a következménye, mit csinálnak a cuccok amiket gyárt? 
-védik a gyomorfalat a savtól (tömény sósav van a gyomorban, ezek és más hasonlók nélkül komoly gondok lennének)
-szerepet játszanak a gyulladásban (ne felejtsük el hogy a gyulladás, a fájdalom, és a láz eredendően nem bug hanem feature)
-a véralvadásban
-érzékenyebbé teszik a fájdalomérző receptorokat a fájdalommal szemben 
-megemelik a testhőmérsékletet láznál.

És akkor most térjünk rá hogy mit is csinálnak a láz/fájdalomcsillapítók: a leggyakoribb csoportjuk részben vagy teljesen, átmenetileg vagy végleg leállítja Józsit. Mindenhol. Nem ám csak a fejedben vagy a lábujjadban! Nem létezik tehát olyan, hogy csak fejfájáscsillapító... Ezek a ciklooxigenáz-gátlók avagy nemszteroid gyulladásgátlók, NSAID-ok. 
Ők egyszerre 
-csökkentik a fájdalmat, 
-a lázat (szintén nem létezik olyan hogy csak lázcsillapító...),
-a gyulladást, 
-a véralvadást, 
-és bántják a gyomorfalat. 
Utóbbit annál inkább, mert rendszerint savas molekulák, ha nem is annyira mint a gyomorsav. Éppen ezért viszont a gyomorsavban nem válnak szét protonra és egyébre, ahogy az jól nevelt savhoz szokás, mert ott ők nem sav a környezethez képest, hanem lófütty és esti fény. Ebben az állapotban viszont átjárható a számukra a gyomorfal sejtjeinek a membránja, be is szivárognak beléjük. És mi nincs a sejtekben? Sósav. Így odabent már faszán savként tudnak viselkedni. Ledobják a protont, és így bizony már nem tudnak átkelni a sejtfalon (ezt a szitut hívják protoncsapdának). Szépen bent szorulnak, egyre többen. Ha nagy dózist vett be a delikvens, faszán savas lesz tőlük a sejt belseje, és lebomlik, ami ugye nem tesz jót a gyomorfalnak (főleg hogy Józsi híján eleve kevésbé védi bevonat is).

Ami a véralvadást illeti, itt érdekes, hogy van olyan közöttük (főleg az aszpirin), ami nem átmenetileg, hanem végleg állítja le a ciklooxigenázt. Máshol ez nem nagy cucc, mert termelődik új, a vérlemezkékben viszont nem: így amíg le nem cserélődik a vér vérlemezke készlete, egyfolytában gátolt lesz az alvadás (kábé fél-egy nap). Ezen felül a vérben ezek a fájdalom/lázcsillapítók egy bizonyos fehérjéhez kötve utaznak, ami azért érdekes, mert ezen a buszon ők versengenek a helyekért, és van hogy ha ők utaznak rajta, akkor más nem olyan mértékben, mint ha ők nem lennének ott.
Mellesleg túl sokáig és/vagy túl nagy dózisban nem barátai a májnak, vesének sem.

Ezért aztán logikus, hogy ilyen NSAID nem jó választás olyan embernek, akinek fekélye, refluxa, stb. van, vagy aki erős véralvadásgátlót szed. A kumarin típusúakkal (Syncumar, Marfarin stb) egyenesen halálosan veszélyes együtt szedni. Kumarinokkal gyakorlatilag nem gyógyulnak be a protoncsapda okozta icipici sebek a gyomorban, tovább borul az amúgy is leamortizált véralvadás, ráadásul a kumarinokat leszorítják a fehérje-buszról az NSAIDok, így többszörösére emelve az aktív koncentrációjukat a vérben - gondolom nem kell magyaráznom, hogy az nem jó... Figyeljünk oda erre olyan rokonunknál, aki kumarint szed, mert az orvosok nagyon gyakran nem figyelnek :-P Van hogy beleszámolják az alvadási faktorba mindezt, és azért írnak mellé NSAIDot is mert beleférhet, de többnyire egyszerűen nem veszik észre :-P

Nem minden fájdalom/lázcsillapító NSAID. 

Az amidazofének (Algopyrin, paracetamol, és társaik) nem abajgatják Józsit, így nem ártanak a gyomornak és a véralvadásnak, lehet őket fekélyesnek meg kumarinosnak is szedni. Cserébe hadilábon áll velük a máj, a túladagolásuk vagy évekig szedésük kicsinálhatja. Ja igen, és a gyulladással nem kezdenek semmit, csak a fájdalommal és a lázzal.

A morfinszármazékok sem, ők még a lázzal sem, de a fájdalmat kicsinálják. Konkrétan a fájdalominger nem terjed, ha hatnak. Viszont kemény narkók. Van viszont átmenet: a tramadolin nagyon erős fájdalomcsillapító hatóanyag maradt, de nem narkó. Azért itt is lehetnek gondok, ahogy a morfium, úgy ez is légzésbénító, ha sokat kap a páciens (sőt ennél nem is kell nagyon sok hozzá). Szóval aki túlnyomta, vagy érzékeny rá, megfulladhat tőle :-P Szokták paracetamollal adni, hogy kevesebb kelljen.

Aztán ugye ha az NSAIDok neve úgy kezdődik hogy nemszteroid, akkor vannak szteroidok is. Ezekről érdemben beszélni nagyon hosszú történet lenne, ezért agyon egyszerűsítve: 
Ezek fájdalomra, lázra nem hatnak, nagyon-nagyon erős gyulladáscsökkentők, de mint minden hormon, száz olyan dolgot is csinálnak mellé, amit nem akartál. Kezdjük ott, hogy azért gyulladáscsökkentők, mert az immunválaszt állítják le (a gyulladás az immunrendszer válasza lenne valamilyen támadásra). Mégpedig gyorsan és drasztikusan. Ezért az orvosok, főleg külsőleg,  sajnos imádják. Két-három nap maximum és a tünetet elfújták, volt-nincs, a páciens meg ódákat zeng a csodadoktorról. Ismétlem, a tünet szűnt meg. Immunválasz híján az ok viszont legtöbbször súlyosbodott, és a szteroid elhagyása után pár nappal rosszabb lesz mint előtte volt :-P Indokolt lehet olyankor, amikor pont az immunitás a baj, sokizületi gyulladás, ekcéma (ha nincs mellé fertőzés, mert ugye nem akarunk épnek tűnő bőrt csordultig tele immunhiány okán zavartalanul csámcsogó bacival/gombával), satöbbi. Mellékhatása akkor is lesz dögivel, főleg ha sokáig (több mint két hét) használják. Némelyik mellékhatás nem is jön elő azonnal csak hónapok múlva... szóval ésszel.
Szerkesztette: psishock - 2018 ápr 12


Érdekes cikk, nekem tetszett :) Főleg most, hogy éppen belesetem egy szar megfázásba és szedem az advil cold-ot...

"Értem én hogy gőzgép, de mi hajtja? "Köszi, ugyanakkor még nincs kint mint cikk. Nem tudom kitegyem-e, nem igazán passzol az oldalhoz, nem tudom izgatná-e a népetKülön topic is jó lenne, mert jók az ilyen "belsős" infók.

"Értem én hogy gőzgép, de mi hajtja? "Többen Psi neurális hálózatos cikkeitt sem tudták hova tenni, szóval cikket én nem csinálnék ebből, de egy saját topikot tuti érdemelne a téma.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listámAsszem volt a kurtzgesagt-nak is egy idevágó videója anno, ibuprofein vs asszem aspirin különbségéről (egyik csak ideiglenesen állítja le a fájdalomingert, másik az épp megtalált vivőkben véglegesen). Most épp nem találom, lehet, hogy más csinálta. :-/ Igazából az is arra ment rá, hogy mindkettő szar minden másnak is, max máshogyan csinálod ki magadat velük :D

...akkor néhány másik gyógyszer/drog témakörben:

The Antibiotic Apocalypse Explained
Inditás gomb

The Antibiotic Apocalypse Explained (00:05:58)

Why The War on Drugs Is a Huge Failure
Inditás gomb

Why The War on Drugs Is a Huge Failure (00:06:26)

Addiction
Inditás gomb

Addiction (00:05:42)

Measles Explained — Vaccinate or Not?
Inditás gomb

Measles Explained — Vaccinate or Not? (00:05:34)

The Immune System Explained I – Bacteria Infection
Inditás gomb

The Immune System Explained I – Bacteria Infection (00:06:49)(egyik csak ideiglenesen állítja le a fájdalomingert, másik az épp megtalált vivőkben véglegesen)

NSAIDok, és mint ilyenek, a COX (ciklooxigenáz) azon részére kötnek rá, ahova az inputja kerülne, csak éppen erősebben, mint az input, így az nem fér oda. Az aszpirin többet le sem jön, a diklofenak sokára, satöbbi satöbbi. Mivel termelődik új COX aránylag gyorsan a sejtekben, a hatás nem végleges.

A fájdalomingerhez magához pedig egyik sem nyúl. Akármennyi NSAID van benned, akkor is működik a fájdalom-érzékelésed.
Viszont van egy olyan mechanizmus, hogy ahol fájdalom van, ott bradikinin lesz (ezt is a COX gyártja), és ahol ez van, ott sokkal alacsonyabb az ingerküszöbe a fájdalom érző receptornak. TLDR: ahol okkal fájt, ott utána egy ideig könnyebben és hosszabban érzel fájdalmat, még ha az eredeti ok nem is aktuális már. De ha nincs bradikinin, nincs ez sem. Ergo ha van NSAID, és Józsi kaput, ez a folyamat leáll. A leggyakoribb fájdalomcsillapítók így működnek.

A fájdalominger vezetését csökkentik a morfium-származékok, és gátolják meg az érzéstelenítők (...lidokain, stb.) Az aszpirin stb. nem így hat, hanem ahogy az imént vázoltam.

A videókat köszi, nem tudm milyenek, majd átrágom magam rajtuk.+1, nem passzol az oldalhoz (meg egyébként sem okos kirakni egy olyan cikket, amit más nem tud értően átolvasni, javítani az esetleges tévedéseket), de ha már Nokedli melózik vele, egy köztes megoldást javaslok: dolgozza ki ezt faszán kezdőposztnak egy topikba az Általános csevejfarmba, aztán - valaki közülünk vagy ő - megírjuk hírben, hogy van ilyen topik. Annyit simán elvisel az oldal.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.az elso ketto korrekt volt, a legnagyobb problema a nem magyarsaga volt, nem maga a temaja btw. A harmadik a megmaradt szakiknak is tul reszletes technikai volt ahogy kivettem (sima olvasgatasnak), ha csak nem szeretne valaki direktben foglalkozni vele. Ellenkezoleg viszont meghaladta a kemenysegi turesi kuszobet.

Szoval amig koncepcionalis szinten tartom a dolgokat, meg emeszthetonek bizonyul. Tobb filozofalas, kevesebb implementalas. :)

ugye-Psi: még egyszer köszi a topic heggesztést!

-Nagi: a himlős videó korrekt, az antibioikum rezisztenciás nem rossz, a war on drugs-oshoz nem értek. Eddig jutottam :-)

Amúgy a himlősből kimaradt az oltások egyik legfontosabb eleme, a csoportimmunitás. Ha elég nagy százaléka nincs immunizálva a lakosságnak (messze nem többség, egyes kórokozóknál elég ha 3%!), a cuccnak van helye nekifutni, és akár olyan mutásió is kifejlődhet, ami ellen az oltás nem is véd :-P Ennek mondjuk kicsi a valószínűsége, de messze nem példátlan. Szóval az oltásellenesek nem csak magukra veszélyesek :-P

Antibiotikum-rezisztancia: tele vannak a magyar kórházak is MORSÁval stb. :-P Valóban félő, hogy gyorsabban fejlődnek, mint ahogy új szereket tudunk kitalálni. Ugyanakkor sok baci relatíve könnyen hal azért. Ellenpélda a fenti multirezisztensek, pozitív példa az egyetlen baci, amit még mindíg megöl a sima egyszerű penicillin: A szifilisz. Ez valahogy nem mutál :-) Már. Mert 1495 után, miután egymillió embert megfertőzött egyetlen gócpontból kiindulva (szexuális úton, hehe...), megváltozott, lassú lefolyású, enyhébb (de hosszú-hosszú távon még mindíg végzetes) kór lett. Az eredeti kissé ijesztőbb volt, himlőleprának is hívták :-PAmúgy a klasszikus megfázására mit ajánlasz? (torokfájás, orrfolyás, hőemelkedés) Érdemes egyből rányomni valami vény nélküli megfázás ellenes szert, vagy hosszútávon az immunrendszert gyengítjük, ha besegítünk a harcba?

"Értem én hogy gőzgép, de mi hajtja? "Hársfa/kamilla/gyömbértea kombót szoktam alkalmazni citrommal, plusz egy gerezd fokhagyma elrágcsálása mézzel. Lehetőség szerint naponta többször, sőt, ha sikerül felöltözve ágyban kiheverned úgy, hogy szénné izzadod magad, akkor kb. 1 nap alatt túl lehet lenni a nehezén.

ja, és az elmaradhatatlan

ShowHide spoiler #magic potion:
a pálinka. ;)

Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.Én csak a Nubain működéséről tudok nagyon szakszerű leírást adni :)

Doki benyomta az infúzió csövébe. Szinte azonnal technokol ízt éreztem a számban és pár másodperc múlva kiütött mintha fejbevertek volna lapáttal.

Illetve a technokol íz nem is pontos mert amilyen szaga volt a régi fajta technokolnak, na olyan ízt éreztem a számban. Tudom ez képzavar de így volt.

Egyébként ezt műtét után adták fájdalomcsillapítónak. Legalábbis amikor jeleztem, hogy kurvára fáj a műtét helye ilyet kaptam. Persze csak módjával adták. Összesen talán kétszer.A THC melyik csoportba sorolandó?A meló miatt nyomom a drogot, tp nem nagyon jön szóba nálam (sosem voltam, ha 1-1 napot még is maradnom kellett, akkor is szabit írtam be, és lecsúsztam később).
Amúgy tea + méz (simán, magára) kombót szoktam, meg C vitamint. Amúgy ezt idéntől szedem, durván napi rendszerességgel, (1-1 nap szünettel, mert hashajtó nagy mennyiségben), és azt vettem észre, hogy használ, eddig a szokásos 2-3 megfázás helyett, csak most lettem taknyos, de most, a második napon már úgy érzem, hogy javulok.

"Értem én hogy gőzgép, de mi hajtja? "Bandido írta: Illetve a technokol íz nem is pontos mert amilyen szaga volt a régi fajta technokolnak, na olyan ízt éreztem a számban. Tudom ez képzavar de így volt.

Mivel az ízlés nagyját a szaglás adja, annyira nem is képzavar...+1 up a topiknak!

pont akartam kérdezni nokedlit ezekről a neocitran és coldrex félékről. mert úgy reklámozzák és helyezik el a gyógyszertárakban is mintha csodaszer lenne.
a kérdés az, hogy megfázásnál ezeket mennyire érdemes használni. többet ártanak mint gyógyítanak? vagy azért van előnyük is?

természetközeli megoldásként mi mostanában a következő koktélt szoktuk alkalmazni

pohár langyos vízbe, egy egész citrom kifacsart leve, egy nagyobb darab (kb 2-3 kockacukornyi) friss gyömbér lereszelve, púpos evőkanál méz. és ezt meginni húzóra

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - ShodanKorábban (éveken át) NeoCitrant toltam, amikor megtámadott a torokfájás-orrfolyás kombó. Évente egyszer-kétszer szoptam ilyen betegséget be anno, most a lányom az oviból gyakrabban hozza haza őket. A tapasztalatom az, hogy pontosan ugyanúgy 5-7 nap míg átmegy rajtam a nyavaja, akár veszek be vény nélküli szereket, akár nem. Mostanában már csak az aszkorbinsav (C vitamin) + meleg tea kombinációjával kúrálom magam. Olcsóbb, főleg, hogy anyósomék mindig íratnak fel aszkorbinsavat a háziorvosnál, amikor nála járnak így párszáz forintból megvan a napi betevő az egész családnak, ha beüt a ragály.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám


Tno képe
Tno

Aszkorbinsavat nem kell felíratni, csak kérni kell a patikában...

Monas apó legyintett. Két kézzel is.Cartwright írta: A meló miatt nyomom a drogot, tp nem nagyon jön szóba nálam (sosem voltam, ha 1-1 napot még is maradnom kellett, akkor is szabit írtam be, és lecsúsztam később).

Csak egy röpke toldás ide, nehogy tér maradjon a félreértésnek: a táppénz igénybevétele előtt minden munkavállaló jogosult 15 nap betegszabadságra. Orvosi igazolás ugyanúgy kell róla, de pénzügyileg jobban jársz vele. Táppénzre csak akkor menj, ha a betegszabit már kimaxoltad az évre!

Steam: mrstrato
Cserekulcs listámJa, csak akkor kábé ötször annyit kell fizetned érte. ;)

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám


Tno képe
Tno

Uh... akkor már 100 forintért hazavihetek egy kiló aszkorbinsavat, vagy mi? (így se szokott túl drága lenni)

Monas apó legyintett. Két kézzel is.A neocitran meg coldrex szerintem csak jobb közérzetet varázsol egy kicsit. Enyhíti a tüneteket. Legalábbis ez az én elképzelésem. Majd a szakértőnk kijavít.Sima megfázásra nincs olyan cucc amitől hamarabb elmúlna (bármit mondjanak is a reklámok). Olyan van, amitől addig kevésbé szar. A legtöbb felső légútira igaz amúgy hogy elmúlik ám magától, de azért ha magas lázzal jár, vagy ahelyett hogy javulna, romlik, akkor irány az orvos.

A THCnek semmi köze semmilyen fájdalomcsillapítóhoz (bár sokat segít a fájdalmon ha leszarod, helyi érzéstelenítésnél is fél győzelem a nyugtató :-) ). Ennek a sztorinek meg az egész topichoz nem lesz semmi köze, de vicces, úgyhogy íme:
M.I. haverunk kissé ráállt a zöldközi hengerre anno, még Áldás révén (na ez már tényleg egy másik sztori). Node hogy idővel azért az ember lejön erről, mert hát drága, meg illegális, meg hát tök okénak tűnik tőle lófüttyöt sem csinálni egész nap sőt egész évben... Na ő másképp viszonyult a problémához.
Kiköltözött Amsterdamba.
Asztalosként ott megát keresett, és ott már olyan gond se volt hogy ne szabadna vagy ne lenne kínálat mindenhol, olcsón. Elszívta a bére nagyját. Arra szokott rá, hogy a mellényzsebében tartja a telefont, és begyakorolta, hogy ha esik ha fúj ő öt percenként előkapja, maga elé fotóz, és visszateszi. Munkaidőben nem szívott, így frankón melózott, de műszak végén rögtön fullra, később meg még arra rá... és kezdte zavarni hogy nem tudja, hol van, amikor kitisztul. A fotókról ilyenkor visszanézte, és kiderült merre kolbászolt, meg kivel nem kéne most pár napig összefutni...
Azóta letette a mariskát, azt csinálta, hogy amit arra vert volna el pénzt, mindíg betette számlára. Most lakása van belőle Amsterdam mellett :-DAmikor én vettem vény nélkül pár éve, akkor egy tasakért elkértek egy ezrest. Azt kicsit sokalltam. Azóta inkább anyósék szerzik be, ők amúgy is rendszeresen vesznek maguknak.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám


Tno képe
Tno

Nokedli nyilatkozhatna, hogy náluk mennyiért vesztegetik az árut:)

Monas apó legyintett. Két kézzel is.voltaren dolot mennyire merjem szedni derekfajasra? es mennyi ideig...
voltam tavaly kivizsgalason, reumatologus szerint csak izomfajdalom, nem porckorongserv, amire gyanakodtam
egesz telen jo volt, de most elkezdtem viszonylag sokat focizni , valamelyik nap alig birtam kimaszni az agybol
es most mar kronikus, uszas kozben, ules kozben, mindig faj legalabb egy picit :(Betegszabi, na :D Szóval, betegség miatt csak extrém esetben maradok otthon.

"Értem én hogy gőzgép, de mi hajtja? "hát ugye diklofenak, szóval gyomornak, májnak, vesének nem tesz jót ha sok meg ha nagyon sokáig. Ha csak időnként kell, az tök oké lehet. Én pl. nem bírnám mert szar a gyomrom, te lehet hogy de.
Viszont hogy ha magával a problémával sikerülne kezdeni valamit, az nyilván jobb lenne. Én csak gyógyszerész vagyok, tehát ebben laikus, de milyen izomfájdalom az ami folyamatos?
(offtopic, de az elmúlt fél évben tele lett a tököm azzal hogy tízből kilenc orvost nem is érdekli az ok, a tünettel törődik, oszt húzzá elfele.)Gabika írta: reumatologus szerint csak izomfajdalom, nem porckorongserv, amire gyanakodtam

Nekem ugyanez volt. Lecseréltem a székem, amin napi 10 órát ülök, egy másikra (sima Ikeás Markus, a régi valami noname műbőr fos volt), plusz kettlebellezek kicsit. Teljesen, nyomtalanul elmúlt.hehe igen átérzem, én ugye a saját főnököm vagyok, így magamnak fizetnék betegszabadságot ha arra mennék, szóval nem fogok :-D Plusz engem akkor hívnak legtöbbet dolgozni amikor járvány van, szóval ha azt az időszakot itthon tölteném (bárha én is beteg szoktam lenni), elég rosszul alakulna a bevétel. Pedig az erősíti a szabályt!

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!