Jelenlegi hely

Civilization VI: magyar invázió!

Utolsó bejegyzés

Civilization VI: magyar invázió!
Van az úgy, hogy egy játék nyomot hagy az emberben. Elkezdesz vele játszani, jópofa, érdekes, addig nem látott proginak tűnik, és ugyan még nem tudod, de valójában egy életre elvesztél. Idősebbeknek ilyen lehet a Magic, a D&Đ, Mario, Final Fantasy, fiatalabbaknak a CS, CoD, Battlefield. Mikor már alig bírja kivárni az ember a következő részt a több száz/ezer ezer órányi beletett idő után, és mikor kézbe veszi az előrendelt produktumot (beregisztrálja Steamen a kulcsot :D), már arra gondol, vajon mikor jön a folytatás. Nálam is megvan ennek a megfelelője: Sid Meierék patinás sorozata, a Civilization.

Közös történelmünk kb. 25 évvel ezelőtt kezdődött, mikor másodikosként az általános iskolai 286-osok, illetve a rájuk telepített DOS-os játékok csodájára jártam az infó szakkör óráinak végén. Sok emlék jön innen, a Doom, a Prehistorik, a Lotus sorozat mind csillogó szemekkel került bevizsgálásra, ám az összehordott kalóz/shareware cuccok listáját böngészve, megakadt a szemem egy Civilization nevű valamin. És tényleg 'valami' volt, mert a térkép már akkori szemmel se volt szép, angolul is alig tudtam, az pedig azért kellett hozzá, nem is igazán értette senki a játékmechanikákat, nem is játszott vele ezért senki. Viszont azt vettem észre, hogy egyre többször indítom el, sőt, pár hónap után egy angol-magyar szótárral a kezemben próbáltam megfejteni a szövegeket. Akkor még nem tudtam, de a létező legnehezebb stratégiát próbáltam megvalósítani, a 'One City Challenge'-et, azaz a játék egyetlen várossal való megnyerését. Láttam, hogy lehet telepeseket csinálni, de az valamiért nem tetszett, így mindössze egy város, és pár harci egység segítségével próbáltam elérni a távoli homályba vesző győzelmet. És a legjobb az egészben: egyszer majdnem sikerült is, és nem önhibámból csúsztam le róla!

Történt ugyanis, hogy egyszer nagyon jól haladtam a technológiák fejlesztésével, és kezdett körvonalazódni, hogy ha megépítek egy űrhajót, akkor akár nyerhetek is. Nem tudom, hány modult építettem meg, de arra világosan emlékszem, hogy az egyik elkészülte után hibaüzenettel kilépett a játék. Nagy bosszúsan visszatöltöttem egy mentést, megint elvittem odáig a játékot éééés... megint kilépett. Bármit próbáltam, sajnos mindig elszállt hibaüzenettel a játék, így mit volt mit tenni, újra nekifutottam, de immár az elejéről. Viszont (talán azért is, mert sejtettem, hogy új végigjátszás esetén is hibás lesz ugyanott) már sosem értem el a korábbi csúcsot, így a Civ első része lassan kikerült a látókörömből. Hamarosan viszont aztán jött a második rész, később, már a Firaxis berkeiből az Alpha Centauri, és én becsülettel végig is játszottam mindent, amit Meier és csapata elém rakott - gyakorlatilag az összes részt szerettem a maga idejében, és mikor elég idős lettem, már pénzzel is támogattam a fejlesztőket.

Nagy szívfájdalmam volt azonban, hogy Magyarország sosem volt része a szériának. Főleg kisgyerekként volt nehéz ezt elfogadni, hiszen ezer éves nemzetünk, és sokszor dicső történelmünk gyakorlatilag egy tökéletes jelöltté tette népünket a sorozatban való szerepléshez. Mindig vártam, hogy na most, majd a következő kiegészítőben, aztán talán egy kiegben, később egy DLC-ben... sajnos a várt pillanat sosem jött el.

A várakozásnak viszont ezennel vége, ugyanis pár órája felkerül a Civilization VI második (egyébként nagyszerűnek ígérkező) kiegészítő csomagjának első népbemutató videója, és a Firaxis marketinges lyányának, Sarah-nak a szájából végre elhangzott a mondat: "Matthias Corvinus leads Hungary in Sid Meier's Civilization VI: Gathering Storm". 

Civilization VI: Gathering Storm - First Look: Hungary Inditás gomb

Civilization VI: Gathering Storm - First Look: Hungary (00:02:06)

Szerkesztette: Zoo - 2018 nov 27


Szuper hír, még is venném csak....

Csak az a baj, hogy ezer sebből vérzik a játék és ezen nem segít ez.

Még az hogy nem nagyon van már TBSre időm.És vajon Mátyás magyarul fog beszélni?

Szerk: Nem vagyok benne teljesen biztos, mert nagyon halk a hangja a videóban, de asszem igen.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.Thermal baths. :D

Google-ba beirva is Budapestet dobalgat ki egesz oldalon keresztul. :D

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."*ahem* Matijasz.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."Minden vezér a saját nyelvén szólal meg a játékban :)Már most is magyarul beszél:

Civilization VI: Gathering Storm - First Look: Hungary
Inditás gomb

Civilization VI: Gathering Storm - First Look: Hungary (00:02:06)

A hangos picsára ha nem figyelsz épp azt magyarázza az igazságos sasorrú, hogy ellenségeink ostoba, vagy ostora... =D

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzéseJa, én is azt a részt csíptem el asszem, de baromi halk, a csaj meg nagyon hangos. Gameplay videót! :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.Jabba boy írta: Minden vezér a saját nyelvén szólal meg a játékban :)

Azt vágom, csak alapból én arra gondolnék (lehet, hogy rosszul), hogy opció a latin is. Elvégre Matthias Corvinus lett a neve, nem Hunyadi Mátyás. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Emlékszem a Civ IV-hez még tettem fel modot, mellyel lehetett magyarokkal lenni. Persze úgy a vezető nem animált vagy nem beszélt, és talán bugos is volt. Viszont ott még kapásból több vezető járt minden néphez, a modban talán két Istvánunk is volt, a Szent meg a Széchenyi.

De ez örömteli hír. A Civ V-höz ugyan volt Mária Terézia huszárokkal, de mint Ausztria.

Sors bona, nihil aliud.


Lou képe
Lou

hmm. már a kiegészítő fő témája is tetszik, de így hogy nép is lettünk... eh, pedig nem kéne megvenni, pláne nem előrendelve :D
és vajon ehhez kell az első kiegészítő is?

szerk: steam oldalon csak az alapjátékot említi előfeltételnek

"People think that I must be a very strange person. This is not correct. I have the heart of a small boy. It is in a glass jar on my desk."
- Stephen King


Civilization VI: Gathering Storm - Hungary Gameplay Premiere (Dev Livestream)
Inditás gomb

Civilization VI: Gathering Storm - Hungary Gameplay Premiere (Dev Livestream) (01:08:56)És most zene: Hej, Dunáról fúj a szél!

Hungary Theme - Atomic (Civilization 6 OST Preview) | Hej Dunáról fúj a szél; Cinege, Cinege; ?
Inditás gomb

Hungary Theme - Atomic (Civilization 6 OST Preview) | Hej Dunáról fúj a szél; Cinege, Cinege; ? (00:03:55)

Steam: mrstrato
Cserekulcs listámVégre atomhatalom lehetünk. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.


gid képe
gid

A legelsőben voltak magyarok. A barbárok között. Nekiálltam lefordítani és volt ilyen törzs, hogy magyars.
Meg ugye át lehetett írni is a népeket.
Nekem az volt a legdurvább civ élményem, amikor már nem tudtam mit kitalálni és a két kezdő telepesemmel nem alapítottam várost, hanem egy másik néphez csapódva építgettem nekik az utakat meg öntözőcsatornákat.
Néha kicsit durván beszéltek velem, de elviseltek. Aztán egyszer csak államformát váltott vagy valami más miatt felkelés tört ki és a fél országa csatlakozott hozzám. :)

Engem is lenyűgözött a sokrétűsége, azokban az időkben még készültek ilyen játékok. A fejlődési lehetőség, az államformák, a technikai vívmányok. Végigépítettem az egész országomat vasúttal benne. A környezetszennyezés hatására aktiválódó globális felmelegedés, az atomháborúk, stb.
91-ben nem volt párja, a legújabb viszont már nem jön be sajnos.


CJ képe
CJ

Ha bejönnek a hasonló stratégiai játékok, akkor ajánlom a Crusader Kings 2-t. Összes dlc-vel nagyon tartalmas és összetett élményt nyújt, pár tucat órát már én is beleöltem.. :D

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....Tudott egyáltalán magyarul?

Vill du bli ihop med mig?


CJ képe
CJ

Latinul.

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....Jó úszó volt, nagyszerű bajvívó, és a magyar nyelven kívül több nyelven is tudott társalogni. Marzio feljegyzése szerint a latin nyelv mellett megtanulta a bolgár és német nyelvet, és több, valamely szláv nyelvet beszélő személlyel tolmács nélkül is elboldogult. Apja a pápai követekkel való tárgyalásokon Mátyás latin nyelvtudására épített, így fia már igen korán betekintést nyert az államügyekbe.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése


CJ képe
CJ

Seems legit.

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....Sanszos egyébként, hogy életében többet beszélt latinul, mint magyarul. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.Az lehet, de miért ne beszélt volna magyarul?

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzéseJanko Szibianyi fia még az apjánál is többre vitte :-)


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Különben hogy járt volna álruhában a nép között? :)

Magyar volt az anyanyelve, használta is eleget. Többnyire onnan ismerhetőek fel az általa diktált latin nyelvű hivatalos levelek, hogy szemben a Vitéz János Janus Pannonius által fogalmazottakkal, hemzsegnek a hungarizmusoktól. A magyar nyelv ismerete azért elvárás volt akkoriban, Beatrix is beszélt magyarul, az Anjou királyaink is, Zsigmond is. Annak idején

A kiskorú - és külföldi - királyi jegyeseket is azért nevelték volt szokás az udvarban nevelni, hogy a helyi szokások és nyelv menjen neki. Amíg nem vette úgymond az uralmat a közutálatnak örvendő "olasz nő", addig az udvarba is elég szabadon bejárhatott a magyar nemesség.

Érdekes, hogy éppen Mátyással kapcsolatban fennmaradt pár "magyarkodó" történet is. Például III. Frigyesről a velenceiek levelezése szerint azt állította, hogy el a akarja a törölni a magyar nyelvet. Hogy ez tényleg így hangzott-e el, és ha propagandisztikus jelenet volt-e azt nem tudjuk. Az apósát pedig fennmaradt magánlevélben tolta le, hogy spanyol lovat küldött neki ajándékba, mondván mi magyar lovakon hódítottuk meg Európát.

Magyar nyelvű leveléről nem tudunk, de ugye jellemzően hivatalos vagy nagyobb jelentőségű levelek maradtak fenn (külföldi irattárakban vagy a kancellária leveleskönyvében, ahová eleve inkább a minta vagy a stilisztikai bravúrok kedvéért gyűjtötték a latin nyelvű leveleket), bár vannak arra utalások Galeotto Marziónál, hogy írhatott is magyarul. A fiától, Corvin Jánostól egyébként maradt fenn magyar nyelvű levél.

Különben valóban képzett volt, és több nyelvet beszélt, őt már országvezetői szerepre készítették fel a humanista nevelői. A meglepően hangzó bolgár nyelv a török követekhez kellett, velük volt ez a közvetítőnyelv.

Sors bona, nihil aliud.thx a kimerítő választ! :)

közben elolvastam ezt is, hogy kicsit képben legyek:
https://mta.hu/tudomany_hirei/mesek-es-sztereotipiak-helyett-matyas-kira...

Vill du bli ihop med mig?Az egyik bekerülő csoda pedig nem más, mint... az Országház :D Videó a linken.Élvezet lesz leatomozni :DMeet Mali.

Sid Meier's Civilization VI: Gathering Storm - First Look: Mali | PC
Inditás gomb

Sid Meier's Civilization VI: Gathering Storm - First Look: Mali | PC (00:01:56)

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!