Jelenlegi hely

Autotune metál

Utolsó bejegyzés

Autotune metál

Egyszer volt, hol nem volt, történt egyszer, hogy hagytam a Youtubeot zenét válogatni. Pontosabban az alábbi dallal indítottam és hagytam, hogy utána magától ugorjon számról számra a rendszer.

Maylene and the Sons of Disaster - Step Up (I'm On It) [official music video]
Inditás gomb

Maylene and the Sons of Disaster - Step Up (I'm On It) [official music video] (00:03:38)

Egy idő után arra lettem figyelmes, hogy általam ismeretlen zenekarok tépik a húrokat és hörögnek a mikrofonba, de ez alapvetően nem egy zavaró jelenség. Aztán jött az autotune rész és majdnem beestem az íróasztal alá.

Mi. A. Szent. Szar!

Konkrétan a metál (bocsánat, ennél pontosabb nem tudok lenni, mert nem követem a stílusváltozásokat és lövésem sincs mit hogyan hívnak) részbe raktak egy autotune jellegű inzertet. Aztán lehet, hogy ez nem is autotune, de annyira nem volt a helyén, hogy nem tudtam mit kezdeni vele. Ez valami új őrület? Ez most a divat? Itt a világvége?

Néhány példa:

Attack Attack! - Smokahontas (Official Music Video)
Inditás gomb

Attack Attack! - Smokahontas (Official Music Video) (00:04:52)

Harmadik percnél jön a WTF.

Abandon All Ships - Megawacko 2.1 (Official Music Video)
Inditás gomb

Abandon All Ships - Megawacko 2.1 (Official Music Video) (00:03:50)

Itt már az első percnél jön az autotune.oh, ez csak tini pop rock.

Vadak vadunk hogy imponáljunk... de nem nagyon nehogy elijesszük a többi potenciális hallgatót. Metálok is, hogy gitár a menő sztereotípiának megfeleljünk.... de van bennünk tetemesen elég elektronika is hogy kúlak és fiatalosak maradjunk a COD generációnak, ne mondják ránk hogy nagyapáinkat utánozzuk.

Annyira túltelített minden szarral a piac (bárki lehet minimális anyagi ráfordítással már zenész), hogy szó szerint azt produkálják amivel a maximális potenciális hallgatótábort fel tudják karolni vele.

Olyan mintha pl Linkin Parkékon hüledeznénk hogy "miezmár" a Led Zeppelin vagy Pink Floyd után. Tini pop rock, felvizelve mindennel a tömegnek hogy eladható legyen a mai piacon. Azoknak a generációknak akiknek 2 másodpercig sem tart a figyelmük és állnak tovább ha nem kötöd le valamivel őket. :)

ugyeAnyád picsája...

Én pl be tudom vállani, hogy ez a szám tetszik:

Underoath - Reinventing Your Exit
Inditás gomb

Underoath - Reinventing Your Exit (00:04:20)

(Flatout2 soundtrackból ismerem)

Ugyanúgy tini shit, de azért ne menjünk már le kutyába...

"Amikor fényevest próbáltam 1 hónapig nem ettem szilárd táplálékot."Amit Vajk linkelt, az még valahol bele is fér ebbe a tini kategóriába, langyi énekhang, plusz érthetetlen hörgés. Ilyet már láttunk, illetve hallottunk korábban is, nincs ebben semmi meglepő. (Az persze megint más kérdés, hogy az ember szereti ezt a kategóriát vagy sem.)

Viszont amit én linkeltem, ott még normál énekhang sincs, vagyis még ha van is, akkor is jön egy ilyen autotune jellegű betét, hangtorzítás, elektro-prüntyögés. Az azért nagyon más.

Ami Linkin Parkot és társait érinti, engem sose zavart, ha esetleg megrángattak néhány vinylt a dal alatt, sőt, ha jól csinálják, akkor nagyon rendben van a dolog. Kvázi zeneileg hozzátesz a dalhoz, több lesz tőle. Most kapni fogom a savazást, de még egy jobb dubstep jellegű drop is belefér, ha az a helyén van kezelve.

De ez az autotune jellegű rész inkább elvesz az egészből. Nem erősíti az összhangot, hanem gyengíti, mintha önmaga paródiájává válna a dal.

The strong eat, the weak are meat.Az mondjuk tényleg parodisztikus, mikor bejön az elektro rész, és ugyanúgy mutatják, hogy nagy beleéléssel tépik a gitárt közben.

"Amikor fényevest próbáltam 1 hónapig nem ettem szilárd táplálékot."Amire célozni akartam hogy nekünk gen x-eseknek pl a Linkin Park volt a tini sztár (már akinek ugye). A rappes lemezrángatása pl ugyanannyira volt meghökkentő és parodikus szenny érzet apáinknak, mint most a millenial-oknak az autotune-ja nekünk.

Az ő fiatal szemükben ez is "hozzátesz zeneileg".

ugyeMi ez a PC hozzáállás?

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.ha szemelyes velemenyemet kerdezed, akkor a Linkin Park es ez az autotune metal is ugy szar ahogy van, 0 zenei erteke van mindkettonek, tucatpoppok. :)

A hozzaszolasaimban csak probalom a tinik szemszoget szemleltetni vele, hogy ok hogyan elik meg ezt. Azzal szemleltetve hogy miert van ra kereslet, azaz letjogosultsaga, popularitasa neki.

Mivel a topikindito kerdes eredetileg az volt kb hogy "magyarazza meg valaki miezaszar, es miert letezik"

ugye

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!