Jelenlegi hely

Cikkek

Jedi: Fallen Order rivjú

Fórum:

Jedi: Fallen Order

kép:https://i.imgur.com/2QZN3dH.jpg

Kb. 10 órám van benne.

Alapjában véve az EA fogta, és lelopta a Dark Souls játékmenetét és nyakonöntötte egy kis Tomb Raider-rel, mindezt persze Star Wars köntösbe csavarva. Ugyanakkor itt elég nehéz megmagyarázni egy csomó dolgot, ami a DS játékokba belefért.

Párhuzamok

A pályák hasonlóan működnek, jó sok bejárnivaló terület van, és előbb-utóbb találni shortcutokat, hogy ne kelljen mindig körbemászkálni. Bonfire helyett itt Meditációs pontok vannak. Itt lehet új képzettségeket felvenni a kapott xp-ből, illetve ha pihenünk, feltöltődik az Estus Flask gyógystim készlet. Pihenésnél újraspawnol minden ellenfél is. Amit nem tud, az a teleport két ilyen pont között, szóval emiatt elég sokat kell mászkálni pluszban.

A harc is nagyon hasonló, "Git gud" alapú. Van staminád, ami fogy ha blokkolsz. A fő védekezés itt is a félregurulás (mert az ellenfelek szeretnek védhetetlen ütéseket használni), de sok előnyhöz lehet jutni sikeres Parry-vel. Van Force pontod, ami fogy ha használod (speciális támadások), nő ha ütsz, vagy legyőzöl valakit.

Ha meghalsz, a következő szinthez vezető xp az ellenfélnél marad, oda kell menned és megsebezned. Ez akkor ütközhet némi problémába, ha esetleg pajzsa is van, mert ha azt püfölöd, az nem számít sebzésnek.

Eddig egy valamennyire bossnak nevezhető állattal harcoltam, az elég gáz volt. Van neki 3 védhetetlen támadása, ebből kettől ugyanúgy kezdődik, viszont teljesen más az időzítése. Az egyiknél azonnal félre kell gurulni, másiknál meg 1 másodperc múlva. Ha tehát azonnal gurulsz és a második támadás jön, akkor automatikusan bekapsz egy nagy ütést, amit általában követ egy hagyományos is, amit szintén nem tudsz védeni, mert a karakter a földön fetreng. Ráadásul ez a boss nagyon korán előkerül, gyakorlatilag első szinten, és a fent említett két támadás el is használja a HP-d. Ez még a kisebb baj, ugye azért boss, hogy nehéz legyen. Amikor azonban kinyír, akkor 15-30 másodperc töltés van (a szupergyors SSD-men), és még 30+ másodperc, hogy visszajuss a boss-hoz. A többi ellenfélnél nem tapasztaltam ilyen problémát.

Még az is rossz, hogy a játék besárgítja azt az ellenfelet, akinél az XP-d van. Ez elvileg hasznos, de valójában nem az, mert így nem látod, ha pirosan kezd el fényleni, ami a védhetetlen támadás jele. Persze ha az ember már ismeri az ellenfelet, és tudja mire számíthat, akkor nem annyira gáz, de ugye általában azért halunk meg, mert még nem ismerjük, és így ez külön nehezítés.

Az is hasonlóság, hogy nem különösebben fogja a kezed, és véd meg a döntéseidtől. Ha 3. szinten el akarsz menni Dathomirra, hát menjél, majd rájössz magadtól, hogy oda combosodni kell kicsit.

Vannak továbbá széttörhető cserépedények, már párszázat biztos széttörtem, de egyikben sem volt semmi. Ráadásul ezek misztikus módon megjavulnak, ha kicsit messzebb elkolbászolsz.

Különbségek

A Tomb Raiderezés felemás. A falon mászás elég jó, falon futásnál nagyon észnél kell lenni, hogy hogy ugrasz neki a falnak. Nagyon sok a Star Wars mélység/szakadék/akna (amiknek nem is látni az alját). A halálaim jelentős része így keletkezett, amikor egy falra ugrás, kötélmegragadás vagy kötélről átlendülés nem sikerül. Ilyenkor veszítesz egy kis HP-t, és újra próbálkozhatsz (szerencsére nem kell minden alkalommal az utolsó Meditációs pontról odamenni, szvsz játékoslázadás lenne belőle). Szerintem ez a kötélmegragadós rész (amikor mondjuk csúszás közben elrugaszkodva kell megragadni egy kötelet) nem igazán működik jól, nem emlékszem, hogy más játékban ennyit szenvedtem volna vele.

Eddig egy komolyabb fejtörő volt, ahol rendesen használni kellett a már megszerzett Force powereket is. Ez tetszett. Az is jó a Force Unleashed 2-höz képest, hogy lehet segítséget kérni, de teljesen rád van bízva, hogy élsz-e vele (a FU2-ben az egyik NPC folyamatosan üvöltötte, hogy mit kell csinálni).

A hullák hamar eltűnnek, nem várnak a következő respawnig.

Térkép

Meglepően nagyok a pályák, és nincs folyosó érzetük. Van térkép, ami nagyon jól, forgatható, zoomolható 3D-ben mutatja a pályát. A térkép fokozatosan alakul ki, ahogy haladsz előre a pályán. Az is látszik rajta, hogy hol vannak olyan helyek, ahol tudsz valamilyen powert használni (az is ha még nem), illetve hogy hol vannak még feltérképezetlen irányok.

Amit nem mutat, az a megtalált, de még ki nem nyitott ládák helyei, pedig szerintem az logikus lenne, főleg hogy a térképed egy Explorer droid csinálja.

Na nem mintha a ládáknak lenne értelme. Az eddig talált 20+ ládából kettő volt hasznos, amikben Estus Flask upgrade volt. Az összes többiben vizuális upgrade van a fénykardodhoz, vagy variációk a ruhád, robotod és űrhajód kinézetéhez (szóval texturák). Ha már itt tartunk, a fénykardot lehet pimpelni. 5 részt lehet cserélgetni, például kristály, kapcsoló, borítás, fényezés... Ennek az égadta világon semmi értelme, mert a különböző alkatrészeknek nincs játékbeli hatása, a markolatot meg úgysem igazán látod, hiszen a kezed eltakarja. Szóval majdnem minden ládában csak értelmetlen, logikátlan, az adott környezetbe egyáltalán nem illő szemét van.

Azért vannak értelmesebb fellelhető dolgok is, tárgyak, amiket Cal (a főhős) meg tud vizsgálni az erővel és egyrészt sok Xp-t kap, másrészt meg jó kis háttérsztorit.

Engine, egyebek

50 GB-t eszik a meghajtón, Unreal engine-nel megy. Nálam akadásmentes 60 fps, de mondjuk elég erős a gépem. Normál játék közben nincs töltőképernyő, csak ha meghalsz. Baromi jól néz ki Epic-en (itt így hívják az Ultrát). Jók a hangeffektek is, lehet akár 7.1-ben is tolni. A kontroll is elég jó, van rendes egér + billentyű irányítás (bár ennél van egy olyan kis probléma, hogy szereti inkább a kontrolleres gombokat kiírni, mindig visszavált rá, ha van bedugva kontroller is). Stabil, egyszer sem fagyott ki, nem láttam különösebb bugokat sem.

Sztori

ShowHide spoiler #A történet
arról szól, hogy az Order 66 után az egyik túlélő Padawan (Cal) bújkál. Egyszer viszont lebukik, és jönnek a tintalátogatók (Ink Visitor (tudom, hogy nem így írják)). Tőlük megmenti hősünket két NPC, és a nyakába sózzák azt a feadatot, hogy támassza fel a Jedi Ordert.

Emiatt megy a nagy kutatás, hogy megtaláljék azokat az erőérzékeny gyerekeket (?), akik aztán az új Jedik lehetnek. Itt azért nem egyértelmű, mert pár év már eltelt az Order 66 óta, szóval azóta már sokat nőhettek.

Ami szintén fura, hogy a játék elején nincs a szokásos nagyzenekaros űrszkrollozás. Mintha ezzel is azt jeleznék, hogy igazából nincs is köze az SW-hoz.

Verdikt

Szolíd 8/10.
Aki szereti a Star Warst meg a Dark Soulst, szvsz nem csalódik nagyot, a harcrendszer elég szórakoztató.

Az eredeti komment hivatkozása: https://www.rewired.hu/comment/225469#comment-225469

Modpörkölt: SIGIL

Fórum:Már majdnem 26 éve annak, hogy az id Software világra hozta a játékvilág Thrillerét és Aranypolgárát, az FPS műfajt véglegesen életre hívó innováció Csomolungmáját, a Doomot. A játéktörténelem bibliájába arannyal (SZÍNARANNYAL!) írandó négy betű leginkább két tulajdonságának köszönheti páratlan jelentőségét: a PC platformot véglegesen a gamer térképre helyező grafikus technológiájának, valamint a minden utána következő FPS számára sorvezetőként szolgáló pályatervezésének.

Utóbbit egy szent(!) embernek, a már fizimiskája alapján is a számítógépes szakkör Jézusára emlékeztető John Romerónak köszönhetjük, akiről gyors eljövetelét, majd a Daikatana című apokrif eltévelyedését követően vagy másfél évtizedig semmit sem hallottunk. Egészen 2016-ig kellett várnunk az újabb jelenésre, amikor is felgyúltak a texasi csipkebokrok, Szent John pedig kétszer is megjelent a Doomworld akolitusai előtt, hogy kezükbe adja két új pályáját, az E1M8B-t és az E1M4B-t. Az alkotások mesteri dizájnt rejtettek magukban, egyértelmű üzenetet küldve a hívek felé: a Próféta visszatért legsikeresebb játékához, követőitől pedig olyan trükköket tanult, amikkel akár még egy újabb, teljesebb eljövetelre is képes lehet.

A Doom megjelenésének 25. évfordulóján aztán robbant a bomba: érkezik az ötödik epizód az eredeti játékhoz, mely teljességében Romero keze munkája lesz. A csillagok először februári premiert jövendöltek a csomagnak, de a Pokol csahos kutyái – illetve a Limited Run Games nevű cég beszállítói – nem adták könnyen a megjelenést Szent Johnnak, így csak most, májusban érkezhetett meg az, melynek neve SIGIL.

9 perc SIGIL Inditás gomb

9 perc SIGIL (00:09:30)


Romero Pokla

A SIGIL ott veszi fel a fonalat a Doom papírvékony történetében, ahol a negyedik epizód, a Thy Flesh Consumed abbahagyta: Doomguy belép a Földre tartó teleporterbe, hogy egyenesen a Doom 2 felé vehesse az irányt, azonban valami eltéríti eredeti úticéljától. Baphomet, a gonosz démon egy pecsétet helyezett el a kapun, ami így emberünket szülőbolygója helyett egyenesen a Pokol egy minden eddiginél veszélyesebb bugyrába juttatja el. Na persze Doomguy-t ez egy cseppet sem zavarja, szóval el is indul kiirtani mind a kilenc pályát.

A kezdés után hamar egyértelművé válik, mi a pályacsomag legnagyobb érdeme: a Pokol bemutatása úgy, ahogyan azt Romero elképzeli. A fejlesztő az eredeti játék készítésének idején a Pokolban játszódó epizódból a pályaszerkesztőt érintő programozói feladatai miatt nem vehette ki a részét, a SIGIL pedig tökéletesen pótolja ezt a hiányt. Érezhetően más atmoszférája van ezeknek a szinteknek, mint Sandy Petersen régi harmadik etapjának, az Inferno-nak: ezúttal félelmetesebb, sötétebb és ördögibb a feeling. A tálalás remek, annyira, hogy bár mindössze egy darab új textúrát találni a játékban (a skyboxot...), a SIGIL mégis erősebb hatást fejt ki hangulatban, mint bármi, amit a klasszikus Doomok alvilágából ezidáig láthattunk.
 

A térképek felfedezesése során is irányváltás érezhető Romero korábbi munkáihoz képest. A komplex elrendezés megmaradt, viszont sokkal több a szűk folyosó és az elsőre természetellenesnek tűnő átjáró, amitől tényleg olyan érzése támad az embernek, mintha egy másik világba csöppent volna a sok techbázis után. Még az alapvető játékmenetet is sikerült annyival megvariálni, hogy a szokásos kapcsolók helyett sátánista szimbólumok rejtik a továbbjutást, és az egyes szintek végét sem gombok, hanem Baphometet ábrázoló szimbólumok jelölik. Ráadásul ha valahol, akkor a Pokolban bizony elvárás az absztrakt pályadizájn, így az, ami sci-fi környezetben irreális, céltalan termek sorozata lenne, itt kiválóan illik a nagy egészbe.

A mester szerencsére nem felejtette el azt sem, hogy a Doomnak a játékmenet mellett fontos része a minőségi zene is, a SIGIL pedig ezen a téren még egy kicsit túl is teljesíti az elvárásokat. Az epizód fő soundtrackjéhez Romerónak nem mást sikerült megnyernie, mint Bucketheadet, a Guns N' Rosesban is megfordult gitáros-zeneszerzőt, akinek virtuóz, progmetálos stílusa baromira illik a Doomhoz. A tizenegy instrumental trackben rengeteg ütős szóló és kemény riff kapott helyet, de ha kell, akkor visszahúzódó, horrorisztikus is tud lenni, hogy az ember egy kicsit még jobban féljen a cyberdémonok közelségétől. A számok ráadásul jó hosszúak, gyakran körülbelül addig tartanak, ameddig az adott pályán bóklászunk: érdekes, old school válasz a manapság divatos dinamikus zenei anyagokra.

Annak sem kell csalódnia, aki korhűen retró dallamokra vágyik, ugyanis a SIGIL mellé MIDI formátumú zene is jár. Ezt a doomer körökben ismert és elismert James „Jimmy” Paddock (Back to Saturn X, Plutonia 2) követte el, és természetesen üt, mint a Baron of Hell. Ízlésfüggő, kinek melyik soundtrack fekszik jobban, én végigjátszottam az epizódot mindkét anyaggal ahelyett, hogy igazságot tettem volna.
 

Tricks and Traps

Egy dolgot érdemes észben tartaniuk azoknak, akik neki szeretnének vágni a kalandnak: a SIGIL sokkal nehezebb az eredeti Doom-epizódoknál, sok esetben még a Doom 2-n is jócskán túltesz kihívásban. Romero érezhetően nem a kocajátékosoknak gyártott tartalmat, hanem annak a hardcore doomer közösségnek, ami az eredeti játék összes trükkjével tisztában van. Gondban lehetnek azok is, akik utoljára a Brutal Doom formájában találkoztak a Doommal, itt ugyanis nem működik az ott megszokott sprintelős-mészárolós módszer. Megfontoltan, komótosan érdemes fogyasztani a pályákat, mert tele vannak a rajongói megawadokból ismerős csapdákkal: ha kinyílik egy szörnyekkel teli rejtett szoba, a könnyelmű játékos gyorsan egy közeli kakodémon gyomrában végezheti a nagy „rip and tear” helyett.

Ugyanakkor igaz az is, hogy bár Romero imád kemény pályákat összerakni, a szemfülességet ezúttal is bőségesen jutalmazza: a különféle titkos szobák hatalmas segítséget nyújtanak, megtalálásuk pedig gyakran bele van kalkulálva a játékmenetbe. Ha éppen szegényesek az erőforrások vagy akad egy olyan szoba, aminek a megtisztítása irreálisan nagy áldozatokkal járna, szinte biztos lehetsz abban, hogy egy secret rejti a könnyebb megoldást. Ezzel együtt én Ultra-Violence-en pont ideálisnak éreztem a kihívást, de Hurt me plenty-n indulni sem szégyen, sőt, elsőre még ajánlott is.
 

Örülünk, Vincent?

Örülünk hát! Igazi klasszikus Doom-epizód született, ami abszolút az eredeti etapok szellemiségét viszi tovább, hangulatát tekintve pedig még egy kis újdonságot is csempész a régi egyenletbe. Negatívumként az utolsó pályát tudom említeni, ami Romeróhoz képest kifejezetten sablonos és önismétlő (az E1M9 pentagrammája tovább kísért), de azért még ott is akadt elég ötlet ahhoz, hogy ne rossz szájízzel köszönjek el a csomagtól. Én a nagyobb ellenfélválaszték és az FPS-történelem legjobb shotgunja miatt szívesebben vettem volna azt, ha az első rész helyett John barátunk a Doom 2-höz készíti el a SIGIL-t, de ha hihetünk a pletykáknak, akkor ami késik, nem múlik...

Letöltés (az ingyenes és a Buckethead soundtrackkel ellátott, fizetős verzióhoz is) erre: Romero Games

SIGIL Announcement Inditás gomb

SIGIL Announcement (00:02:42)

RetroWiRED: StarCraft

Fórum:A 90-es évek derekán a Blizzard Entertainment úgy döntött, spin-offot gyárt „orkos és emberes” játékához, a WarCraft II-höz. Az előd motorját használó program 1996-ban, az E3-on mutatkozott be először a nagyközönség előtt, fogadtatása azonban egyáltalán nem úgy alakult, ahogyan azt fejlesztői elképzelték. A prezentáción egy borzalmas, lila és bilikék színekkel operáló program köszöntötte az érdeklődöket, ami ezt leszámítva nem tűnt többnek a WarCraft II lusta, űrben játszódó másolatánál.

A kaliforniai cég standját hamar elérte a közröhej: megszülettek a „lila WarCraft” és az „orkok az űrben” szállóigék, a show végére pedig már csak egyetlen olyan monitor akadt, amin az éppen megjelenés előtt álló Diablo helyett a reménybeli új RTS futott. Berobbant a konkurencia is: az Ion Storm hozott egy demót Dominion: Storm Over Gift 3 című RTS-éből, ami nemcsak a Blizzard LilaCraftját alázta grafikailag, hanem alaposan kocsikáztatta a kor összes többi nagyágyúját is. Nagy volt hát az égés, a csapat pedig fülét-farkát behúzva iszkolt vissza a stúdióba, hogy eldöntse, mihez kezd majd megalázott játékával.

A srácok úgy határoztak, elölről kezdik a projectet, ami akkoriban még tőlük is példa nélküli volt. Az Ion Storm játékának hatására új, izometrikus 3D-ben pompázó endzsin született, ez pedig főleg annak fényében nem kis eredmény, hogy a Dominion E3-as demójáról utóbb kiderült: pre-renderelt kamu volt csupán. A régi motorhoz hasonlóan kukában landolt a WarCraft II játékmenete is, hogy egy jóval változatosabb, frissebb rendszernek adhassa át a helyét. Végül aztán 1998-ban megjelent egy játék, ami amellett, hogy a világ valaha készült legjobb RTS-eként vonult be a köztudatba, képes volt alapjaiban megváltoztatni egy egész ország kultúráját is. 20 éves lett a StarCraft, beszéljünk róla!
 

Orkok, akarom mondani zurgok (nem elírás!) az űrben... az ott egy mineral-bánya???


A Blizzard és a popkulturális olvasztótégely mágiája

Ha az ember ki akarja nyomozni, hogyan is sikerült 2009-ig több mint 11 millió kópiát értékesíteni a StarCraftból, jó, ha már az elején megért valamit a Bizzarddal kapcsolatban: a kaliforniai cégnek eddigi pályafutása során még egy darab eredeti ötlete sem volt. Nem értenek az innovációhoz, nincsen bennük annyi kreativitás, hogy valami valóban friss és újító dolgot tegyenek le az asztalra, sőt, talán még az erre való szándék is hiányzik belőlük. Rosszul hangzik? Abszolút, azonban a Blizzard képes ellensúlyozni ezt egy nagyon fontos tulajdonsággal: a csapatnak egyszerűen nem büdös a munka, így a pénzhajhászat legjobb módját minőségi termékek kiadásában látják. A kreatív deficittel is megbirkóznak, mert bár tény, hogy nem ők fogják bejelenteni a videojátékok Psycho-ját, kiváló érzékkel remixelik mások ötleteit.

Már csak azért is így van ez, mert a Blizzardnál nagyon jól ismerik a közönséget, vagyis téged: látták a kedvenc filmjeidet, játszottak a kedvenc játékaiddal, sőt, még a kedvenc könyveidet is olvasták, hogy aztán ezek egyes összetevőit anatómiai pontossággal és ízléssel gyúrhassák össze valami mássá. A StarCraft így stílusában az Aliensre, a Robotzsarura és a Starship Troopersre emlékeztet, világát és történetét tekintve valahol félúton van a Star Wars és a Battlestar Galactica között, míg ezen elemek szilárdságáért a Warhammer 40K felel.

Más cégeknek valószínűleg csak valami popkulturális szörnyszülött jött volna össze ebből a sokból, a Blizzard viszont olyan jól sáfárkodott a nyúlásokkal, a világ kidolgozására pedig olyan sok energiát áldozott, hogy egy abszolút koherens, egyedinek érződő játék néz vissza ránk a monitorról. Egy ilyen portéka teljes joggal alkalmas arra, hogy a sci-fi kultúra legkisebb közös többszörösével letarolja a világot, vagy adott esetben Dél-Koreát, ahol egyébként is szeretik újrahasznosítani a nyugatot.
 

My wife for hire!

Na de a nyilvánvaló tematikus vonzerő mellett van itt egy kiváló stratégiai játék is, ami bizony még mai szemmel is össze van rakva. A StarCraftban a Földről származó terranok, az Alien xenomorphjaira hajazó, bogárszerű zergek (vagy ahogyan egy haverom szokott rájuk hivatkozni: a dögök) és a szuperfejlett, nemes protossok csapnak össze egymással, a cél pedig az, mint minden más RTS-ben: a termelés, az építkezés és az egységgyártás megfelelő kombinációjával sereget verbuválni, majd begyalulni az ellent a térkép másik sarkában.

Látszólag semmi extra nincs a dologban, sőt, a játékmenet még a nagy újrafejlesztést követően is kísértetiesen emlékeztet a WarCraft II-re... egészen addig, amíg az ember az első után ki nem próbálja a második fajt. Ekkor döbbenünk rá ugyanis arra, hogy míg a korszak többi nagyágyúja, a Command & Conquer és az Age of Empires még csak éppen ízlelgetni kezdték azt, hogy hogyan lehet a grafika mellett játékmenetileg is elkülöníteni egymástól a különböző nemzeteket, addig a StarCraft három teljesen eltérő frakciót tol a játékos arcába.

A terranok létszámukat és technológiájukat illetően is kiegyensúlyozottak: nem mindig jönnek ki jól a másik lerohanásából, de alkalmasak rá, ráadásul amellett, hogy korlátozások nélkül építkezhetnek bárhová, fontosabb épületeik repülni is képesek. Nem így a zerg, ami csak a bázisa körül kialakult creepre helyezheti el groteszk dögkútjait, cserébe viszont páratlan gyorsasággal hozhat létre hídfőállásokat és egységeket. Hátránya, hogy erre rá is szorul, mivel csak a térkép jelentős részét kontrollálva lehet ütőképes.
 

Ha a zerg egyenlő a mennyiséggel, akkor a protoss jelenti a minőséget: a szülőföldjükért, Aiurért álmukból felkeltve is meghalni képes űrelfek egy régi, számukban megcsappant faj képviselői, akik ezt technológiai fejlettségükkel igyekeznek ellensúlyozni. Kevesen vannak hát, egy kicsit lomhák is, a pajzsuk viszont baromi erős, szóval bírják a strapát és náluk aztán tényleg minden egység számít (akár halva is, hiszen ha zealotként levágnak, még mindig lehet belőled dragoon).

Gondolom mondanom sem kell, hogy ezek az eltérések beláthatatlan mennyiségű újrajátszhatósággal és taktikai mélységgel ruházzák fel a játékot, de hangulatilag is három eltérő élményhez juttatják az embert. A terranokkal szivarozó, nagydumás börtöntöltelékekként irthatjuk ki a jónépet, a zerggel a horror és a szörcsögő, undorító küblicicák mezejére tévedünk, míg protossként filozofáló fantasy-hősnek vagy dicső halálra vágyó klingonnak érezhetjük magunkat. És mindez olyan tökéletesen van prezentálva, hogy bár az én szívem a terranoké, bármikor szívesen veszem kézbe a zergeket és a protossokat is.


A tökéletes balansz mítosza és valósága

A StarCraft címének hallatán bizonyára sokan mantrázzák azonnal, hogy nemcsak ez az első, alapjaikban különböző fajokat mozgató RTS, de itt rejlik a kompetitív játékok Szent Grálja, a balansz is, ami bizony tökéletes, PERFEKT és sosem lesz nála jobb. Igaz, ami igaz, az SC valóban sokkal kiegyensúlyozottabb mondjuk a korai Command & Conquer-eknél, ahol az egyik frakció mindig egyértelműen és jelentősen erősebb volt a másiknál („We will bury them!” – mondta a szovjet tank, és igaza is lett)... de azért kezdő játékosoknál itt is a protoss szokott a nyerő lenni. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy az 1998-as megjelenést követően a konkurencia is felnőtt a feladathoz, így aki a Blizzard gyermeke helyett inkább a Red Alert 2-vel, az Age of Empires 2-vel vagy neadjisten a Red Alert 3-mal múlatná az idejét, biztosan nem egyensúlyi gondok miatt fog meccset veszíteni.
 

A tökéletes balansz mítosza ennek ellenére töretlenül tartja magát a játékkal kapcsolatban, és ennek egyetlen oka van, mégpedig Dél-Korea. Semmi sem fogható ahhoz a mániához, amit a Blizzard két évtizeddel ezelőtt kirobbantott arrafelé: a már említett 11 milliós eladásból minimum 5 millió jut az 50 milliós lakosságú országra, így ott a 2000-es évek jó részében a foci után a StarCraft volt a második legnépszerűbb időtöltés. Ilyen siker mellett a játék könnyedén ki tudott lépni a játékosok otthonából, a megszülető közösségi élmény pedig egy új iparágat is popularizált: a hagyományos kocsmákat felváltották az SC-vel teli PC bangek, a nyugati internetkávézókhoz hasonló, helyi hálózatos és online játékokra specializálódott „játékkocsmák”. A reakció a média részéről sem maradt el, így hamarosan a televíziókat is profi meccsek közvetítései lepték el, a nagy nézettség és a reklámbevételek folytán pedig a StarCraft nemcsak a mainstream részévé, hanem egyenesen szakmává, Ázsia egyik legnagyobb esportjává válhatott.

Ilyen kulturális hatás mellett törvényszerű az, hogy iszonyú mély tudásanyag keletkezzen a játékkal kapcsolatban, és itt jön be a képbe a balansz kérdése. A koreai játékosok az évek során annyira kiismerték a StarCraft minden zegét-zugát (zergjét-zurgját), hogy egy apró bugból is keletkezhetnek új, a fejlesztőkben még ötlet szintjén sem femerülő taktikai lehetőségek. Egy pro gamer tökéletesen tisztában van azzal, hogy bizonyos egységek megszokott viselkedése milyen más egységekkel párosítva változik meg, hogy hogyan kell egymás mellé építeni úgy két épületet, hogy látszólag milliméternyi hely híján is elférjen közöttük egy tengerézsgyalogos vagy egy SCV, ezek a lényegtelennek tűnő apróságok pedig befolyásolják az egyes fajok kiegyensúlyozottságát. Ugyanígy hatással lehet a balanszra egy pálya kialakítása is, így a koreaiak hosszú évek alatt megtanultak olyan csatatereket építeni, amelyeken egyik fajt sem éri hátrány.

Ebből következően a tökéletes balansz valóban létezik, de csak és kizárólag magas szintű játékosok és ideális körülmények között, az „igazi” StarCraft – vagyis az, amikor két gyenge vagy közepes szintű játékos leül egymással játszani – azonban hírből sem ilyen.
 

Egy kampány mind felett

Bár tény, hogy a StarCraft manapság elsősorban a multiplayer és az esport szempontjából releváns, bűn lenne kihagyni az egyjátékos kampány kivesézését. A játék három évvel azt követően jelent meg, hogy a Command & Conquerben Kane golyót röpített Seth koponyájába, így a Blizzard már úgy vághatott bele a fejlesztésbe, hogy tudta: egy RTS-ben is fontos a jó történet. A világ és a sztori kidolgozásáért a cég sok más projectjéhez hasonlóan Chris Metzen volt felelős, és túlzás nélkül állítható, hogy azóta is a StarCraft a legjobb munkája.

Hatalmas fegyvertény, hogy műfajtársaival ellentétben az alapjáték és a Brood War című kiegészítő hat kampánya egyetlen, egybefüggő narratívát mesél el. Itt már nem az a frakció nevet a végén, amelyiknek a játékos parancsol, ez pedig újszerű történetvezetést hoz magával, ahol tovább kell rúgni a cselekményt egy fordulattal minden epizód lezárásakor. A StarCraftban emiatt nem igazán létezik jó és rossz oldal, bármelyik fél végrehajthat morálisan megkérdőjelezhető cselekedeteket, és így gyakran még a győzelem íze is keserű. A terran kampányban például megbuktatjuk a Terran Konföderációt, de ezzel egy még rosszabb diktatúrát helyezünk hatalomba a Domínium képében. A protossok Tassadar áldozatával sikeresen elpusztítják az Auirt pokollá változtató zerg Overmindot, a raj számbeli fölénye miatt mégis el kell hagyniuk a bolygót.

Egy stratégiai játéknak persze vannak bizonyos játékmeneti törvényszerűségei, így hamar kiszámíthatóvá válik, mikor kapunk egy-egy újabb svédcsavart a történetben. Eddig csak a másik két faj ellen küzdöttél? Hoppá, akkor kell két küldetés a saját néped ellen is, szóval itt egy árulás! Más, rosszabb sztorik esetén problémásak lehetnének az ilyen momentumok, csakhogy a Blizzard a Koprulu Szektort eleve instabil helyként ábrázolja, ahol hetente fordulhatnak elő hátbaszúrások és belső viszályok, így mégsem lóg ki az a lóláb. A Brood War cselekménye ráadásul különösen jól keveri a kártyákat, annyira, hogy a sztori szempontjából egy idő után már az is irrelevánssá válik, éppen melyik népséget irányítjuk. 
 

Az sem elhanyagolható tény, hogy a játék legemlékezetesebb fordulatát egyébként pont az RTS-szükségletek szülték. Metzenék sehogyan sem tudták úgy élvezhetővé varázsolni a zerg kampányt, hogy nincs ott a játékos mellett egy emberi karakter, így kitalálták, hogy a terran sztoriban Sarah Kerrigant nyelje el a zerg New Gettysburgnél. Ennek eredményét mindannyian ismerjük: megszületett a Pengék Királynője (esetleg Queen Bitch of the Universe, ha a StarCraft II cselekménye után visszasírod a Brood Wart), aki talán még a C&C Kane-jénél is ikonikusabb antihős.

Szóval adott egy terjengős, komoly világépítéssel és remekül megírt karakterekkel operáló RTS, ez pedig különösen úgy nagy eredmény, ha számba vesszük azt, mennyire minimalista eszközökkel mesél a játék. A StarCraft fejlesztésének idején született meg a Blizzard CG-animációk gyártásával foglalkozó divíziója, így bár ennek gyümölcseként megnézhetünk néhány ütős átvezetőt, a cselekmény sava-borsa mégis egyszerű, animált portrékkal illusztrált párbeszédekben zajlik. Ez lehetőséget ad Metzenéknek arra, hogy alaposan kibontsák szereplőiket, ugyanakkor kikényszeríti a finoman adagolt expozíciót és lore-t, ami így sosem nyomja agyon a cselekményt. A fontos dolgok persze nincsenek elhanyagolva, egy-egy verbális adok-kapokból kideríthetjük, hogy mondjuk mi történt a Korhal bolygóval vagy hogy a protoss kultúrában mit jelent a Khala, de ezek az elemek csak annyira kerülnek előtérbe, hogy érezzük: egy olyan világba csöppentünk, ami jelentősen nagyobb annál a szeletnél, mint amit a Blizzard bemutat nekünk belőle.

A StarCraft sztorija tehát világos szabályok és kényszerűségek mentén született, és érdekes módon ezért működik jobban a StarCraft II három epizódjának bármelyikénél. A folytatásban Metzen és írótársai rengeteg pénzből, különösebb kreatív megkötések nélkül gyárthattak történetet egy olyan közönségnek, amibe az első rész rajongói mellett már a World of WarCraft hatalmas felhasználóbázisa is beletartozott. Ennek folyományaként az SC2 „warcraftosan” megalomán és melodramatikus lett, de cselekményét is túlságosan komolyan veszi... míg az első rész értékei a korral csak nyilvánvalóbbak lesznek, úgy a folytatás évről évre válik egyre röhejesebbé.
 

Baromi jó, de 20 éves

Az eddigiek alapján egy zseniális videojáték képe rajzolódik ki – nem véletlenül –, de azért akad a fekete levesből is: amennyire kegyes volt az eltelt 20 év a történettel, annyira csúnyán elbánt a játékmenettel.

A StarCraftban nagyon komoly hangsúly helyeződik az egyes elemek pontos menedzselésére, a termeléstől az ellátmányon és a fejlesztésen át az egységek irányításáig minden felelősség a játékos vállára nehezedik. Mivel a háborúsdi valós időben zajlik, így komoly kattintás- és gyorsbillentyűedzésre lesz szüksége annak, aki folyamatosan irányítása alatt akarja tartani a csatateret. Különösen a Brood Warra igaz ez, aminek nagy újítása pont az egységek komolyabb mikromenedzsmentje: itt már a kampány is elvárja katonáink speciális képességeinek használatát, detektor (mint pl. a láthatatlan ellent érzékelő és tankjaink látóterét kibővító terran science vessel) nélkül elhagyni a bázist pedig gyakran öngyilkosság.

1998-ban ez a dizájn még egyértelműen pozitívum volt, hiszen a C&C-hez és az Age of Empireshez képest jóval intenzívebb, izgalmasabb játékmenetet eredményez. A gondot nem is maga a felfogás, hanem annak archaikus megvalósítása eredményezi. Gyakran irritáló tud lenni például az, hogy egyszerre csak 12 bakát irányíthatunk a harcmezőn: emiatt az esetek többségében az ember nem azzal szenved, hogy a megfelelő stratégiát választva kerekedjen felül az ellenálláson, hanem hogy egyáltalán elvergődjön a seregével az opponens bázisáig. Ráadásul a nagyobb egységek útvonalkeresése is borzalmas tud lenni, mivel az izometrikus 3D endzsin ellenére a pathfindingért felelős algoritmus még a felülnézetes WarCraft II-ből maradt ránk. Sosem volt még ekkora kihívás egy katonával felbaktatni a dombtetőre, hiszen a szegény AI tulajdonképpen még a dombtető fogalmával sincs tisztában.
 

A StarCraft-szcéna egyik nyugati legendája, Sean „Day9” Plott tavaly úgy fogalmazott, hogy a játék nem is igazán a stratégiázásról, hanem a valós idejű játékmenet terelgetéséről szól, ahol a logisztika mindig felülírja a taktikai elképzeléseket. Abszolút igaza van, hiszen könnyen a thermopülai csata rossz oldalán találja magát az, aki nem tud pozícióba hozni egy egyébként hatalmas sereget. Emiatt a mai játékosok a Blizzard sokat hangoztatott „easy to learn, hard to master” filozófiáját nyugodtan értelmezhetik úgy, hogy „hard to learn, impossible to master”, ha a StarCraftról van szó.

Ráadásul van már nekünk egy StarCraft II-nk is, ami a kezelőfelületet és a játékmenet elsajátíthatóságát illetően sokkal jobb játék az elődnél. A folytatás rengeteg limitációtól szabadította meg a játékmenetet, így ugyanannyi hangsúlyt helyez a helyes taktika megválasztására és a klikkelgetésre is. Közvetlenebb élmény, ahol az irányításban gyakorlatlan játékos is könnyűszerrel valósíthatja meg a nyerő stratégiát, ez pedig azonnal megnöveli az élvezeti faktort az első etaphoz képest.


A remaster sem húz ki a csávából

Tavaly, a StarCraft Remastered bejelentésekor velem együtt sokan reménykedtek abban, hogy a játék korából fakadó problémák orvoslásra kerülnek majd az új verzióban, de sajnos csalódnunk kellett: egy-két apróságot leszámítva a rimászter csak magas felbontású grafikát hozott magával. Utóbbi persze a Blizzardhoz illően minőségi munka, a CG-videók kivételével a prezentáció nagy odafigyeléssel, az eredetihez való abszolút hűséggel lett felújítva. Egy kis hozzáadott érték is fért a vizuális csomagba: a régi, fekete háttérre firkált átvezető szövegek ezúttal gyönyörű festményekkel illusztrálva jelennek meg, a koros effektek frissített verziói mellett dinamikus fények és új környezeti elemek dobják fel a külcsínt.

Zoomolni is lehet már, de sajnos csak közelíteni, így azok, akik szerint a StarCraft egységei és épületei más RTS-ekhez képest zavaróan nagyok, most sem lettek kisegítve. Egy kicsit azért javult a helyzet, mivel a 16:9-es képarány támogatása miatt többet látni a csatatérből, de érdekes módon ez a funkció az eredeti grafikát használva már nem működik. Kifejezetten a kezelőfelületet érintő apró változtatás, hogy a gyorsbillentyűk legalább személyre szabhatóak lettek, így már nem kell a P vagy az O betűt kitapogatni a billentyűzeten, ha probe-ot vagy overlordot akarunk gyártani.
 

És hogy miért nem lehet 12-nél több egységet kijelölni továbbra sem? Hogy miért nem javították ki a döcögős, egyértelműen technikai limitációból fakadó útvonalkeresést? A már ismertetett „tökéletes” balansz miatt. Már az állítgatható hotkey-ek és a 16:9-es képarány megjelenése is komoly vitákat váltott ki a hardcore starcraftosok körében, ugyanis az elvetemültebbek szentül hisznek abban, hogy már az ilyen változtatások is alkalmasak a játékegyensúly felborítására. Ebbe belegondolva már könnyű elképzelni azt, mekkora palotaforradalom lett volna akkor, ha a Blizzard bővített kijelölési limittel és áramvonalas pathfindiggal modernizálja a játékot.

Ugyanakkor azt sem nehéz belátni, hogy a kényelmi fícsörök a kezdőknek és a dél-koreaiakhoz képest koca nyugati játékosoknak kedveztek volna, velük a Blizzard azonban nem törődik. Piacilag egyszerűen nem vagyunk már relevánsak a cég számára, a multiplayert illetően ugyanis a StarCraft Európában és Amerikában halott játéknak tekinthető. Dél-Koreában sem hozza már azokat a számokat, amiket egykoron, hiszen az idő nem múlik el nyomtalanul, de arrafelé még manapság is nehéz úgy felmenni a szerverekre, hogy ne csépelné egymást legalább 15-20 ezer ember. Ehhez képest a nyugati játékosok jelenleg azt szeretnék elérni, hogy a Blizzard egyesítse az európai és amerikai szervereket, mert úgy egy ideig még talán lenne ezer ember a lobby-ban...

A StarCraft II-vel pont ellentétes a helyzet: hiába öntött a Blizzard dollármilliókat helyi versenyek szervezésébe, a játék sosem találta meg igazán a közönségét Koreában, míg nyugaton immár nyolc éve szerepel remekül. Ez nagyon fontos körülmény, hiszen ha a StarCraft Remastered kedvezett volna a nyugatnak, akkor lehet, hogy új életet lehel egy klasszikus címbe, de ezzel egyúttal konkurenciát is generált volna a frissebb, népszerűbb és nem utolsósorban jóval drágább folytatásnak. A 22-es csapdája, amerikanizmussal élve „you're fucked if you do, you're fucked if you don't”.
 

Ettől persze a dolog még szomorú, ahogyan az is, hogy a StarCraft Remastered a felcsinosított átvezetőket leszámítva egyáltalán nem törődik az egyjátékos kampánnyal, pontosabban a „teljes” kampány bemutatásával. Talán már kevesen emlékeznek rá, de annak idején a Blizzard Loomings címmel külön epizódot csinált a játék demójához, a megjelenést követően pedig havonta adott ki újabb küldetéseket az interneten, melyek végül saját fejezetekké nőtték ki magukat az Enslavers, a Dark Vengeance és a Stukov-széria képében. Ezek az „extrák” minőségben abszolút nem maradnak el az alapjáték és a Brood War pályáitól: a Loomings szerintem az alapjátéknál is jobban vezeti be a játékost a StarCraft világába, az Enslavers és a Dark Vengeance a nagyobb kihívásra vágyó veteránoknak fog felhőtlen szórakozást nyújtani, a Stukov-széria pedig Alexei Stukov „halál utáni életét” dolgozza fel.

Szerencsére a rimászter a legtöbb régi tartalommal kompatibilis, szóval ha sikerül ezeket az epizódokat kitúrni az internetről (nehéz feladat), akkor játszhatóak, de igazán jól esett volna a hivatalos csomag részeként viszontlátni őket (többségükhöz annak idején szinkron sem készült, amit szintén pótolhattak volna a blizzardos lyányok). Egy kis újdonságnak is nagyon örültem volna, hiszen a történet bővítésére is abszolút lett volna lehetőség: az első és a második rész között eltelt négy év továbbra is szabad préda a fejlesztőknek, ahogyan például azt sem tudjuk, mi történt a földi srácokkal, vagyis az UED-vel a Brood War befejezését követően.
 

Evolution complete

Talán egy kicsit sok zsörtölődés jutott a cikk végére, de azért remélem, sikerült lefestenem a képet, amit szerettem volna: a StarCraft egy kiváló stratégiai játék, csak sok nagy klasszikushoz hasonlóan érződik rajta az eltelt két évtized, a StarCraft Remastered pedig nem aknázza ki teljesen a felújításban rejlő lehetőségeket. A kampányok még így is remek élményben részesíthetik az embert, a multiplayert viszont csak azoknak tudom őszintén ajánlani, akik a frusztráció és a hosszan tartó kudarcélmény ellenére sem vetik meg a kihívást.

Szép 20 év volt, én még legalább ennyit kívánok a szériának, itt pedig akad egy kis bónusz azoknak, akik idáig jutottak.

StarCraft Remastered Announcement Inditás gomb

StarCraft Remastered Announcement (00:00:59)

RetroWiRED: Planescape: Torment

Fórum:Ó, Planescape: Torment! Valószínűleg nincs olyan videojátékos oldal a világon, amelynek keresőjébe ezt a két szót beírva a júzer ne találna legalább egy dicsérő irományt. Nem árulok zsákbamacskát: itt az RW-n ez lesz az az iromány. Mert bár mint mindennek, a Tormentnek is akadnak hibái, de az ilyen apróságok nemhogy elvesznek, hanem sokkal inkább hozzáadnak az élményhez. Az elfogultság vádja mellett, pirulás nélkül le merem írni tehát a következőt: a Torment a világ legjobb játéka, a digitális elefántcsonttorony ura, ami unottan, szívében egy erődítményre való megbánással nézi le műfajtársait, és erre minden oka meg is van.


A világ, amiben létezel

Ha ki akarjuk nyomozni, miért van ez így (és egyébként rohadtul így van), első állomásként az alapul szolgáló asztali RPG-kampányról, a Planescape-ről kell néhány szót ejtenünk. A Planescape történetei nem a Dungeons & Dragons / Forgotten Realms szokásos létsíkján, hanem egy attól elkülönülő, több univerzumot egybefogó külső világban játszódnak. Ebben a multiverzumban nem a materialitás, hanem a hit a rendezőelv, ami annyit tesz, hogy a külső síkok lakói meggyőződésük szerint (jóságuk vagy gonoszságuk foka alapján) kerülnek egyik vagy másik dimenzióba. Ez annyira kihat az itteni életre, hogy a Torment sok helyen el is játszadozik a hit erejével: több ponton is megváltoztathatod az előtted lévő anyagi világot pusztán azzal, hogy erősen hiszel valamiben. Névtelen főhősünk például a játék során folyamatosan az Adahn nevet hazudhatja magának, és ha ezt elégszer teszi meg, egyszercsak feltűnik egy Adahn nevű karakter a közeli kocsmában. A sok hazudozás közben elhitted, hogy Adahn létezik, ezért valóban létezni is fog.
 

A Planescape fura helyszínei között mágikus kapuk biztosítanak átjárást, a rendszer közepén pedig a semleges világ központját, Sigilt, a Kapuk Városát találod, ahonnan mindenhová nyílik legalább egy portál. Ezt olvasva az utazás egyszerűnek tűnik, azonban egy kapu aktiválásához szükséged lesz annak kulcsára is, ami szó szerint bármi lehet: egy darab kő, egy kézmozdulat, egy eldúdolt dallam vagy akár egy gondolat. Természetesen ez komoly szerepet kap a Tormentben is, így a játékidő jelentős részében kulcsokat kell meg-, vagy szimplán csak kitalálnod a továbbjutás érdekében.

Bonyolultnak hangzik? Az is, de szerencsére a játék dizájnerpápája, Chris Avellone elég jó író ahhoz, hogy ezt a sok absztrakt koncepciót fogyaszhatóan tálalja, így pont annyit fogsz belőle megérteni, amennyire szükséged van. Bár két helyszínen is érezni a „lore dump” (~amikor egyszerre szakad a nyakadba egy tonnányi világépítés) kellemetlen szagát, ez valószínűleg elkerülhetetlen volt ahhoz, hogy a játékos átérezze a Planescape működését és világát. Tudásra ugyanis szükséged van, sőt, szinte csak arra van szükséged: a Torment a titkok játéka, ahol minden egyes megoldott rejtély egyre közelebb és közelebb visz a legnagyobb kérdőjelhez, saját magadhoz.


The Nameless One

És hogy mi a helyzet veled? Fogalmazzunk úgy, hogy nincs valami jó napod. A játék első perceiben Sigil hullaházában térsz magadhoz... már megint, mint nem sokkal később kiderül. Olyan komoly amnéziában szenvedsz, hogy még a nevedre sem emlékszel, testedet pedig első ránézésre is halálosnak tűnő sebek borítják. Melletted egy lebegő koponya és egyben első társad, Morte osztja az észt, aki gyorsan felvilágosít arról, hogy hátadat tetoválások díszítik, rajtuk egy adag utasítással. Kérésedre fel is olvassa neked ezeket: nézd át a naplódat, aztán keress meg egy Pharod nevű embert, aki majd eligazít a továbbiakról.
 

A naplódnak nyoma veszett, szóval újat kezdesz, egy kis kérdezősködés és tájékozódás után pedig kideríted: gyakran vonszolják be testedet a hullaházba, de mindig a saját lábadon távozol, ugyanis halhatatlan vagy. Hogyan lettél ilyen? Mióta tart ez? Visszaszerezheted valaha az emlékeidet? A Tormentben nem a világot kell megmentened a sötét gonosztól, egyszerűen csak választ kell találnod ezekre a kérdésekre.

Nameless One (így hív téged a játék) története tehát abszolút személyes, azonban egy halhatatlan, ki tudja mióta a síkokat járó ember számára elkerülhetetlen, hogy nyomot hagyjon a világon. Bármerre is mész, előző életeid szilánkjait találod majd: régi ismerősöket, elfeledett szerelmeket és fura helyszíneket, amikről elsőre nem is gondolnád, milyen sok közük van hozzád. Míg más RPG-kben a karaktered megalkotásával kezdődik a játék, itt előző éneid emlékeinek felkutatásával, az azokra adott reakcióiddal és döntéseiddel válhatsz olyan emberré, amilyenné szeretnél.

Ennek megfelelően néhány karakterpont elosztásán (a szokásos Strenght, Wisdom, Constitution, Dexterity, Charisma, Intelligence értékekre) kívül semmiféle befolyásod nincs arra, hogy milyen karaktert indítasz. A szokásos D&D-vel ellentétben fajt, nemet és kasztot is helyetted választ a játék, és csak az utóbbi lesz az, amin utad során változtathatsz. Erre a hagyományos CRPG-khez szokott játékos felhúzhatja a szemöldökét, de könnyű belátni, hogy ez a történet nem működhetne másként. Ugyanakkor amennyire elvesz a játék egyes elemekből, annyira igyekszik is pótolni a hiányt néhány egyedi szabály felállításával. Így például hiába kezded a játékot harcosként, hogy aztán kitanuld a mágia vagy a tolvajlás mesterségét, a három rendelkezésre álló kaszt között végig szabadon váltogathatsz. Ha például meguntad a varázsolgatást, elég felkeresned egy harcost ahhoz, hogy ismét csatabárdot ragadhass, és onnantól az XP is harcos képzettségedhez jár majd. A kasztvariáláshoz rohangálni sem kell sokat, ugyanis idővel mindhárom specializációhoz lesz csapattársad, aki kérésre azonnal átrak egyik osztályból a másikba.
 

A Black Isle csapata a karakterpontok hatásán is változtatott ahhoz, hogy ez a rendszer megfelelően működhessen. Az ezek után járó bónuszok mindig az éppen aktív kasztodhoz igazodnak majd, az életerődet meghatározó Constitution pedig még ennél is rugalmasabb. Ha szintlépéskor növeled a Constitutiont, akkor nemcsak az aktuális szinteden ezért járó HP-t élvezheted, hanem visszamenőlegesen megkapod azokat a pluszokat is, amik a korábbi szintlépések mellé jártak volna az új értékkel. Ha például 13-as szintű harcos vagy, majd 16-ról 17-re növeled a Constitution értékét, annyi extra HP a jussod, mintha 17-es Constitutionöd lett volna már 1-es szinten is.

Az alignmented, vagyis jóságod-gonoszságod állapota is fokozatosan mozdul majd el a kezdeti semlegességből (vagy marad éppen ott, ha olyan döntéseket hozol), és én ezt sokkal jobb megoldásnak érzem a Baldur's Gate alapból megadható, „előre elrendelt” kategóriájánál. Jóval komplexebb, sok esetben bizonytalan végkimenetelű döntéseket tud így a kezedbe adni a játék, ami igazán átgondolt, mély karakterfejlesztést tesz lehetővé. Hatványozottan izgalmasabb így játszani, mint gondolkodás nélkül rábökni a nyilvánvaló jó vagy gonosz döntésre.

Egy kis zavar azért akad az erőben, ami a szabadságodat illeti. A Torment ízig-vérig CRPG, de az erősen történetközpontú fajtából, Nameless One pedig válaszok után kutat, így egy intelligens, karizmatikus karakter több információhoz jut majd, mint egy buta izomagy. Utóbbi esetben sem óriási a veszteség, de aki kíváncsi a sztori legmélyebb bugyraira és a főhős múltjának minden szeletére, az jól teszi, ha inkább okos kis mágusnak áll.
 

A könyv és a játékmenet szimbiózisa

A Torment történetközpontúságát viszonylag sokan tartják negatívumnak, és igaz, ami igaz, valóban lesz mit olvasnia annak, aki el akar merülni ebben a különös világban. Ennek ellenére tévedés a Kaland, Játék, Kockázat digitális megfelelőjeként tekinteni a játékra: a hagyományos CRPG-játékmenet nagyon is fontos része a receptnek, csak folyamatosan összefonódik a cselekménnyel.

Ennek miértje igazán egyszerű: Nameless One kalandja elsősorban szellemi próbatétel, így nyilvánvaló, hogy az esetek többségében jobban jár egy ügyes beszélgetéssel, mint szörnyek agyoncsapkodásával. Igazán sok XP-t tehát békés megoldásokkal, illetve a múltadat érintő információk előcsalogatásával tudsz gyűjteni. Ez kellemes pluszmotivációt ad ahhoz, hogy mindennek alaposan a végére járj, de a hangsúlyok eldöntésében is sokat segít: ha valamiért rengeteg XP-t önt rád a játék, akkor fokozottan érdemes észben tartanod az elhangzottakat, mert sorsfordítóak lehetnek. Neved kiderítéséért például két millió tapasztalati pont a jutalmad, hiszen halhatatlan hősöd számára az mindennél fontosabb.

Talán mondanom sem kell, hogy a vaskos cselekmény miatt – na meg a Planescape rejtélyessége okán – az RPG-zés mellett a szokásosnál több kalandelem színesíti a játékot. Gyakran érezheted majd úgy, mintha nem is szerepjátékkal, hanem egy kiváló point-n-clickkel múlatnád az időt: folyamatosan érkeznek a kisebb-nagyobb fejtörők, sok olyan tárgyat kell összegyűjtened, amelyek rendeltetése csak jóval később válik világossá, a nyomozás élménye pedig a teljes játékidő alatt jelen van. Egyáltalán nem véletlen, hogy a Disco Elysium című detektív-RPG fejlesztői gyakran hivatkoznak a Tormentre, mint inspirációs forrásra.
 

Mindezekkel együtt is zavaró lenne a nagy mennyiségű szöveg, ha olcsó ponyvát tolnának az ember arcába, de szerencsére erről szó sincs: a Torment igazi írói mestermű, túlzás nélkül szépirodalom tárul a játékos-olvasó elé. Avellone-ékat érezhetően nem az eszképizmus és a power fantasy lehetősége motiválta akkor, amikor Nameless One-t halhatatlansággal ruházták fel, ehelyett inkább saját világunkra reflektáltak vele. Ezért lehet az, hogy játék nem retten meg nyugtalanító, néhol erősen felkavaró érzések megfogalmazásától sem, ami a videojáték médiumában a fehér hollónál is ritkább, ilyen eleganciával előadva meg talán még manapság is ismeretlen fogalom. Az irodalmi tálalás olyan komplex problémák bemutatására ad lehetőséget, amire a puszta vizualitás nem lenne elegendő; ez alaposan meglátszik például Deionarra történetén, aminél súlyosabb tanmesét szerintem nem látott még monitor.

Ha az előbbiek elolvasása után egy nyomasztó Csehov-drámára számítasz, máris megnyugtatlak: a komolykodás ellenére a játék egyáltalán nincs elszállva magától. A Black Isle a Fallouthoz hasonlóan itt is tökéletesen tisztában volt azzal, hogy senki sem kíváncsi 50 órányi melankóliára, így a humor, a jól adagolt hatásvadászat és a szimpla menőzés sem idegen a Tormenttől. Erősen belemegy az emberi természet boncolgatásába, néhol még tanítani is akar valamit, de sosem felejti el azt, hogy elsősorban szórakozni jöttél.


Cirque du Freak

Ha már a szórakozásnál tartunk: a Tormentben verbuválhatsz magad mellé csapatot is, normális emberekre viszont még véletlenül se számíts. Ebben a világban nincsenek hosszú szakállú, sipkás mágusok és nemes tündék, náluk jóval sötétebb, kaotikusabb szerzetekkel hozza össze Nameless One-t a sors. Féldémon tolvajok, megtért paráznák, kitaszított, őrült varázslók és saját identitásukat kutató mechanikus szerkezetek szegődhetnek melléd; hozzád hasonlóan sérült jellemek, akik valamiért mégis benned látják életük következő állomását.
 

Egy ilyen party tagjai persze nem mindig férnek a bőrükbe (főleg Morte nem, aki legtöbb csontjával együtt hátrahagyta azt is), szóval készülj fel arra, hogy elég sokszor fogják elküldeni egymást melegebb éghajlatra. Te sem leszel állandó biztonságban, Ignussal például érdemes nagyon óvatosan beszédbe elegyedned, mert félelmetes tűzvarázslód idegeinek nem igazán használt az, hogy testét állandóan lángok perzselik. Ha erélyesen akarod tudtára adni, hol a helye, dühében akár még rád is támadhat.

Szerencsére csapatod furcsaságai nem állnak meg karakterüknél, mivel személyiségükhöz passzoló speciális képességeket is kaptak, és remekül használható halhatatlanságod mellett ez az elem az, ami igazán élvezetessé teszi a Torment játékmenetét. Ott van mondjuk Morte, aki kivételesen mocskosul tud káromkodni, ezzel pedig annyira magára haragíthatja ellenfeleidet, hogy azok helyetted inkább őt kezdik el ütlegelni. Nincs is annál jobb, mint amikor egy félelmetes mágus meghallja, hogy „csak pörölykalapáccsal lehet szeretni azt a rusnya pofádat”, majd varázslatait elfelejtve botjával esik neki Morte-nak. A nagyszájú koponya miatt érdemes egyébként sokat veszekedni a játékban, mert ha valaki elereszt egy durva tirádát, Morte újabb beszólásokat leshet el tőle, amivel még a legerősebb ellenfeleket is felbőszítheti. Kivételes vonezerejének legutóbbi végigjátszásomkor még Trias sem tudott ellenállni, gyorsan fel is adta újabb árulását.

Egyértelmű hát, hogy Morte játékmenetileg fontos csapattag, de ez ugyanúgy igaz a többiekre is: a party minden egyes résztvevőjének saját szerepe van, így a megfelelő társak kiválasztásával igazán ütős gárdát lehet létrehozni. Ráadásul a Torment a lineárisabb RPG-k sorát erősíti, így megengedheti magának azt a luxust, hogy a játékidő minden percét kiegyensúlyozza. Ennek köszönhetően pont akkor teszel szert tolvajra vagy papra, amikor szükséged van rájuk, emiatt pedig a kihívás a nehézségi szinttől függően végig egyenletes marad. A játék azért old schoolságához illően nem mindig sétagalobb, de ha gondjaid támadnak, a taktikádban érdemes a hibát keresni, nem a fejlettséged fokában. Persze jobb híján lehetőséged van XP-t grindolni is, viszont a játékmenet ezt sosem várja el tőled.
 

 
Enhanced Edition: A kötelező remaster

Tartozom egy vallomással: ezúttal nem a Torment eredeti verzióját, hanem annak remasterét, az Enhanced Editiont nyüstöltem végig... és milyen jól tettem! Annak idején, a Baldur's Gate Enhanced Edition kiadáskori változatát szemlélve nem gondoltam volna, hogy most ezt mondhatom, de a Beamdog évek kitartó munkájával elérte, hogy a Black Isle alkotása már pompás felújításban részesülhessen. A srácok példásan kalapálták helyre a BG-ben és a Tormentben használt, mai szemmel ősöreg Infinity Engine-t, aminek köszönhetően jóval áramvonalasabb élményt kap az, aki manapság vág neki ennek a remek játéknak.

A Torment profitált abból is, hogy az Enhanced Edition lead designeri székét újfent Chris Avellone foglalhatta el. Az RPG-k nagymestere nem volt rest személyesen átnézni a játékban található szövegeket és a megjelenés óta készült rajongói patcheket, az eredmény pedig egy jelentősen javított, az eredeti dizájnhoz 100%-ig hű feldolgozás lett. Avellone itt-ott eszközölt néhány kiegészítést is, ami az új játékosoknak igazán sokat fog segíteni a kezelés és a speciális képességek elsajátításában.

Persze a felújítás itt még nem áll meg, a Beamdog ugyanis a BG-ben látott összes modern elemet sikerrel implementálta a programba. A szabad zoomolás lehetősége megszabadítja a játékot az alacsony felbontása miatti csekély belátható területtől, az új kezelőfelület meggyorsítja a játékmenetet, Nameless One keresővel megtoldott naplója pedig az érdemtelen elakadást teszi lehetetlenné.
 

A prezentáció is megkapta a neki kijáró tiszteletet: a zoom már önmagában sokat tesz azért, hogy az ember újult lelkesedéssel csodálgassa a gyönyörű háttereket, de a grafika skálázása is jól sikerült, így meg lettünk kímélve a fölösleges pixelektől. A 4K-s elvárásokhoz igazodva az összes menü újra lett renderelve, és már a 16:9-es képarány sem tud csúfítani rajtuk. A szemünk mellett a fülünk sem marad kihasználatlan: Mark Morgan kiváló zenéje remasterelve, tökéletes minőségben szól a korábbi, CD-minőséget sem elérő dübörgés helyett. Egyedül az átvezető mozik maradtak alacsony felbontásban, de ez igazán apró negatívum az egyébként tökéletes tálalásban.
 

Mitől lehet más egy RPG?

Azt hiszem, hogy a fentiekből kitűnik, miért a Tormentet tartom a világ legjobb játékának: az ellentmondást nem tűrő egyedisége miatt. A Black Isle a 90-es évek végén kitalált egy nagyon erős vezérmotívumot, Nameless One karakterét és történetét, majd ennek kontextusában értelmezte újra a tradicionális szerepjátékot. A Torment olyan érzetet kelt, mintha az utolsó cselekményelem és játékmechanika is sebzett főhősünk miatt létezne, beleértve ebbe magát a Planescape-et is, mint körítést. Emiatt tökéletes összhang jön létre a történet és a játékmenet között, annyira, hogy az az egy-két gépezetbe került porszem már nem számít, hiszen az alkotás csak egységében értelmezhető.

Ez annyira így van, hogy a játék egyike azon CRPG-knek, amelyekről valóban el lehet azt mondani, hogy nem asztali szerepjátékot adaptálnak digitális formára, hanem a saját igényeikhez és médiumukhoz igazodva hoznak létre egy csak és kizárólag számítógépen elképzelhető RPG-t. Teljesen irreleváns például az, hogy az AD&D 2 szabályrendszerét használja a program, sokkal inkább az számít, hogy ilyen élményt asztali környezetben még a világ legjobb játékmestere sem tud teremteni.
 

És hogy kinek lehet ajánlani a Tormentet? Rendszeresen hallom, hogy rétegjátékról van szó, és ezzel egyet is tudok érteni, viszont azt látni kell, hogy nem csupán egy rétegnek készült. Az RPG-k szerelmesei nyilván azonnal felírhatják a kötelezők listájára, és a kalandjátékosok polcáról sem maradhat le, de ki tudja, talán a Telltale és David Cage tollából származó művek kedvelői sem fognak csalódni, ha valami komolyabbra vágynak.

Egy dologban teljesen biztos vagyok: aki belevág a Planescape: Tormentbe, nem fogja egykönnyen elfelejteni.

Planescape: Torment: Enhanced Edition Launch Trailer Inditás gomb

Planescape: Torment: Enhanced Edition Launch Trailer (00:01:25)

Megszavazta a nép: Ghost of a Tale betekintő

Fórum:

kép:https://i.imgur.com/iOXTsTn.png

A Ghost of a Tale egy igazi gyöngyszem. Az előzetes képek és videók alapján nagyon jónak tűnt az art design és a grafika, de nem gondoltam, hogy ennyire magával ragad majd. A játék Indiegogo kalapozással készült, és márciusban meg is jelent. Azóta már szépen foltozták is a nagyobb bugokat. A készítője az a Lionel Gallat, aki a Dreamworksnél animátorként vett részt például az Egyiptom hercege készítésében, a Universal Studiosnál pedig a Despicable Me című filmen dolgozott animation director pozícióban. Ez meg is látszik a játékon, a főhős mozgása nagyon természetesnek hat.

kép:http://www.ghostofatale.com/wp-content/uploads/2018/02/46.jpg

A sztoriról röviden annyit, hogy Tilót, a vándorzenész egeret alakítjuk, aki egy börtönben ébred, különválasztva a feleségétől, Merrától. A játék során őt kell megtalálni. A feladat adott, rá kell jönnünk hol tartják fogva Merrát, és meg kell szöknünk a börtönből.

kép:https://i.imgur.com/uyscj0t.png

Amikor sikerül kilógnunk, akkor derül ki, hogy nem csak egy egyszerű börtönben vagyunk, hanem egy hatalmas partmenti erődben, ahol sok tennivalónk akad. Az erőd és környéke ugyanis a Red Paw nevű patkányok alkotta katonai szervezet fennhatósága alatt áll, akik nem kedvelik a szökött egereket, kezdetben ők nehezítik meg a dolgunkat.

kép:http://www.ghostofatale.com/wp-content/uploads/2018/02/63.jpg

Tennivalónk bőven akad: fel kell kutatnunk NPC-ket, gyilkossági ügyben kell nyomoznunk, csempészhálózat lebuktatásában kell segédkeznünk, van egy rakás gyűjtenivaló stb. A játéktér nem kimondottan nagy, de egér mértékkel mérve hatalmas tud lenni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy minden tárgy, a székek, asztalok, a kút stb. patkányméretű, ezzel szemben mi akkorák vagyunk mint egy 8 éves gyerek egy felnőtthöz képest. Talán pont ezért van olyan nosztalgikus hangulata a játéknak. Előhozza a gyerekkori kirándulások emlékét, amikor az erdők és a várak sokkal nagyobbnak tűntek, mint felnőttként.

Kalandozásaink során bejárhatjuk az említett erődöt, egy nagyobb erdős területet, lejutunk a partra és az erőd alatti csatorna illetve katakombahálózatba. Nagyon jól működik a területek, helyszínek megismerése, feltérképezése. Az elején, amikor még minden új, csak lassan szemlélődve osonunk, később, amikor már vágjuk, mi merre található az adott helyen, szélsebesen kotrunk végig az ismerős folyosókon, ösvényeken. Főleg akkor tehetünk így, ha felfedezzük a shortcutokat, amik segítségével mindjárt gyorsabb a közlekedés, amíg viszont ez nincs meg, sok a backtracking. A területek között van néhány, ami kicsit üresnek és befejezetlennek tűnik, ilyen például a kikötő: ahhoz képest, hogy milyen hatalmas, kevés dolgot tudunk ott csinálni.

kép:http://www.ghostofatale.com/wp-content/uploads/2018/02/Screen-Shot-02-15-18-at-10.34-AM-001.jpg

Amíg nincs megfelelő páncélunk, sokat kell bujkálni, erre vannak megfelelő tereptárgyak: ládák, szekrények stb. Lopakodás közben óvatosan elcsenhetünk kulcsokat, illetve bármit, amire szükségünk van, illetve rövid időre kiüthetjük az őröket üres üvegekkel, elterelhetjük a figyelmüket vagy csapdát állíthatunk nekik. Viszont amint megvan a patkánypáncélszett, már szemtelen kisegér módjára járkálhatunk köztük. Innentől megváltozik a felállás és szabadon járhatunk-kelhetünk, beszélhetünk velük és még küldetéseket is csinálhatunk nekik.

Mivel sokat mászkálunk sötét pincékben, éjjel az erdőben meg alig látni valamit, vihetünk magunkkal gyertyát ami persze elég hamar elfogy, de szerencsére használhatjuk az olajjal tölthető lámpásunkat is. Ezen kívül találhatunk egy olyan sapkát amin egy végtelen gyertya ég, ez viszont negatív hatással van a staminánkra, így ha azt használjuk, nem tudunk futni, ami a menekülésnél hátrány. Arra is van lehetőség (ha találunk ágyat), hogy aludjunk egyet: ez egy kicsit tölti az életünket, de ha úgy gondoljuk, alhatunk akár reggelig is, amikor már világosodik.
Harc igazából nincs a játékban, az említett ágak, üvegek, csiganyálas üvegcsék dobálásán kívül.

kép:http://www.ghostofatale.com/wp-content/uploads/2018/02/10.jpg

A karakterek általában elég emlékezetesek, a szövegeik jól megírtak, maga a sztori is végig érdekes tud lenni. A játék világa pedig annyira egyben van, hogy utánanéztem, nem adaptációja-e könyvnek esetleg mesének, és nem, ez egy teljesen önálló fantasy világ. Persze Gallat saját bevallása szerint sokat merített a The Secret of Nymh és a The Dark Crystal című filmekből, a Redwall-könyvekből, Alan Lee és John Howe rajzaiból, de hatással voltak rá olyan játékok is, mint a Legend of Zelda, a Dark Souls vagy éppen az ICO.

kép:http://www.ghostofatale.com/wp-content/uploads/2018/02/22.jpg

A hangok és a zenék is remekül sikerültek. Mind a dalok, mind az egyes helyszínek témái nagyon rendben vannak, árad belőlük a hangulat. A játék során többször előfordul, hogy vándorénekes lévén elő kell adnunk valamit egy beszélgetés során. Ilyenkor a megfelelő dalt kell kiválasztanunk a daloskönyvünkből és azt Tilo szépen előadja, szerencsére nem QTE formájában.

Ghost of a Tale - Bard's Song - Heaven in a Bottle
Inditás gomb

Ghost of a Tale - Bard's Song - Heaven in a Bottle (00:00:39)

Míg minden mással nagyon elégedett voltam, egyedül a végjáték az, amit kissé sutának és összecsapottnak éreztem, ez az egyetlen, ami valamennyire kizökkentheti az embert az idillből.

Mindent összevetve egy remek kaland volt a Ghost of a Tale. Mi kb 20 óra alatt jutottunk a végére, szerintem ma ez egy nagyon ideális játékhossz. Remélem, anyagilag sikeres lesz a játék és tovább folytatódik Tilo szívet melengető története.

Ghost of a Tale - Final ReleaseTrailer
Inditás gomb

Ghost of a Tale - Final ReleaseTrailer (00:02:22)

Az eredeti komment hivatkozasa: http://www.rewired.hu/comment/164383#comment-164383

Neural Networks III: How would I implement one?

Fórum:

Címkék:

kép:https://i.imgur.com/FC1QvBY.jpg

In the third article in the series, I am attempting to keep everything fairly detailed and explain everything I do, as I dive deeply into actual implementation of the Feed-Forward Neural Network. To make the implementation process easier to comprehend, the article is divided into 5 sub-segments:

- Making a simple, Feed-Forward Neural Network structure
- Fixing the Neural Network’s bias/weight initial values
- Adding a learning algorithm to the Neural Network
- Multiple Input and Output Sets for our Neural Network
- Training for handwriting recognition with MNIST data set

Let’s jump right in!

I will use Java in this case, but any other programming language will follow the exact same route of ideas. I’m not going to use any exotic language specific solution, but will try to keep everything as generic as possible.

Making a simple, Feed-Forward Neural Network structure:

The structure of our entire Neural Network supposed to be very simple, as the theoretical example was in the previous article. I presume the entire codebase should cap around 150-200 lines of code, plus the helper utility classes.

First, let’s create a Network.java class, which represent our NN object.

We would need a few integer constant attributes here, which defines our network and doesn’t need to change over the program’s lifetime.

NETWORK_LAYER_SIZES” Contains the number or neurons in each of our layer.

NETWORK_SIZE” Contains the number of layers over our NN. We set this number to be associated from the NETWORK_LAYER_SIZES array’s length.

INPUT_SIZE” Contains the number of input neurons. Input layer is the first in the network, so the first number in the NETWORK_LAYER_SIZES will represent this variable.

OUTPUT_SIZE” Contains the number of output neurons in our NN. Output is the last layer, so it is represented by the last index in the NETWORK_LAYER_SIZES array.

Now we will declare a couple of variables to work with:

output” Contains the calculated output value of every neuron over our entire network. This value needs to be as precise as possible to give us accurate results, so we use Double as a datatype. Using a two dimensional array here is sufficient enough to store the given layer, and the given neuron positions as well.

weights” Stores all the weight data over the network. Note that this needs to be a three dimensional array to store all the necessary positions. The first value would be the given layer, the second is the given neuron, and the third is the previous neuron the weight is connected to. We need this previous neuron data because as we have learned in the previous article, a single neuron on the given layer is connected to all of the previous ones at the adjacent previous layer.

bias” Is a two dimensional array, similar as the output, because every neuron has one bias variable as well.

public class Network {
	public final int[] NETWORK_LAYER_SIZES;
	public final int NETWORK_SIZE;
	public final int INPUT_SIZE;
	public final int OUTPUT_SIZE;
 
	private double[][] output; //layer, neuron
	private double[][][] weights; //layer, neuron, previousNeuron 
	private double[][] bias; //layer, neuron
}

Our constructor will receive the NETWORK_LAYER_SIZES value from the initialization method, and all the rest of the constant and variable data can be calculated from it.

For initializing the output, weight and bias values, we assign the NETWORK_SIZE as the first dimension’s size. Also we need to iterate through a FOR loop to initialize all the rest of the elements over the second layer. Note that while every neuron has an output and a bias, the very first layer doesn’t have weights on it (being the input layer), so we start assigning weight values from the second layer in this loop.

public Network(int[] NETWORK_LAYER_SIZES) {
	this.NETWORK_LAYER_SIZES = NETWORK_LAYER_SIZES;
	this.NETWORK_SIZE = NETWORK_LAYER_SIZES.length;
	this.INPUT_SIZE = NETWORK_LAYER_SIZES[0];
	this.OUTPUT_SIZE = NETWORK_LAYER_SIZES[NETWORK_SIZE - 1];
 
	this.output = new double[NETWORK_SIZE][];
	this.weights = new double[NETWORK_SIZE][][];
	this.bias = new double[NETWORK_SIZE][];
 
	for (int i = 0; i < NETWORK_SIZE; i++) {
 
		this.output[i] = new double[NETWORK_LAYER_SIZES[i]];
		this.bias[i] = new double[NETWORK_LAYER_SIZES[i]];
 
		if (i > 0) {
			weights[i] = new double[NETWORK_LAYER_SIZES[i]][NETWORK_LAYER_SIZES[i - 1]];
		}
	}
}

We now have a basic initialization constructor, but we need to have a method that will calculate the FEED-FORWARDING values as well. Let’s call it “calculate”. This methods takes an array of doubles as an input parameter, and returns an array of doubles as an output.

public double[] calculate(double input[]) {
	if (input.length != this.INPUT_SIZE) {
		return null;
	}
 
	this.output[0] = input;
	for (int layer = 1; layer < NETWORK_SIZE; layer++) {
		for (int neuron = 0; neuron < NETWORK_LAYER_SIZES[layer]; neuron++) {
			double sum = bias[layer][neuron];
			for (int prevNeuron = 0; prevNeuron < NETWORK_LAYER_SIZES[layer - 1]; prevNeuron++) {
				sum += output[layer - 1][prevNeuron] * weights[layer][neuron][prevNeuron];
			}
			output[layer][neuron] = sigmoid(sum);
		}
	}
 
	return output[NETWORK_SIZE - 1];
}

The very first IF block check just makes sure that the input array’s size matches our network’s previously set INPUT_SIZE constant value. If it doesn’t we cannot do any calculations.
The next line just passes these input values to the output array’s first element, since it doesn’t need to do any calculations with it.
After that, we have a nested FOR loop that iterates through all the rest of the layers, while iterating through all the neurons as well in the given layer. Here, each of the neurons will apply the summarization with the bias, apply the weight multiplication over each of the previous neurons, iterating through yet another FOR loop. Finally we apply the sigmoid function to this summarized value.

The math for the sigmoid function can be represented by this in Java:

private static double sigmoid(double x) {
	return 1d / (1 + Math.exp( - x));
}

We can quickly make a Main method to test our current version of the network with some random values. Let’s instantiate our network and have the input and output layers contain 5-5 neurons, and have two hidden layers, containing 4 and 3 neurons. We can feed some random values as inputs like 0.2, 0.3, 0.1, 0.2, 0.5. Java has a good amount of integrated helper methods to make our life easier as a programmers, and the “Arrays.toString” can print out all the values on the given array in a nicely formatted, coma separated list.

public static void main(String[] args) {
	Network net = new Network(new int[]{5,4,3,5});
 
	double[] output = net.calculate(new double[]{0.2,0.3,0.1,0.2,0.5});
 
	System.out.println(Arrays.toString(output));
}

When we run this program, we notice an issue right away. No matter what input values are we entering, all five of the output values are always exactly 0.5. This occurs because all the weight and bias values are initialized as 0 instead of 1, which basically nullifies all of our calculated summary values, causing the sigmoid function to return us 0.5 every time as well.

Fixing the Neural Network’s bias/weight initial values:

We can change the weight/bias initialization lines at our constructor to start with 1, but I will go one step further and make those values randomized within a certain range. This will give us more flexible control over the network’s behavior right from the start.

I’m creating a helper class called “NetworkTools” to store all the array creating randomizer and related utility methods. These methods are going to become handy as we go on, and are very straight forward to understand. I’ve commented their functions at each of their header:

public class NetworkTools {
 
	//every value in this generated array will be the init_value
	public static double[] createArray(int size, double init_value) {
		if (size < 1) {
			return null;
		}
 
		double[] ar = new double[size];
		for (int i = 0; i < size; i++) {
			ar[i] = init_value;
		}
 
		return ar;
	}
 
	//every value in this generated 1 dimensional array will be random number, within a lower and upper bound
	public static double[] createRandomArray(int size, double lower_bound, double upper_bound) {
		if (size < 1) {
			return null;
		}
 
		double[] ar = new double[size];
		for (int i = 0; i < size; i++) {
			ar[i] = randomValue(lower_bound, upper_bound);
		}
		return ar;
	}
 
	//every value in this generated 2 dimensional array will be random number, within a lower and upper bound
	public static double[][] createRandomArray(int sizeX, int sizeY, double lower_bound, double upper_bound) {
		if (sizeX < 1 || sizeY < 1) {
			return null;
		}
 
		double[][] ar = new double[sizeX][sizeY];
		for (int i = 0; i < sizeX; i++) {
			ar[i] = createRandomArray(sizeY, lower_bound, upper_bound);
		}
 
		return ar;
	}
 
	//returns a random double within the desired lower and upper bound
	public static double randomValue(double lower_bound, double upper_bound) {
		return Math.random() * (upper_bound - lower_bound) + lower_bound;
	}
 
	//returns a specific amount of random unique (cannot appear more than once) integers, from the desired lower and upper bound 
	public static Integer[] randomValues(int lowerBound, int upperBound, int amount) {
 
		lowerBound--;
 
		if (amount > (upperBound - lowerBound)) {
			return null;
		}
 
		Integer[] values = new Integer[amount];
		for (int i = 0; i < amount; i++) {
			int n = (int)(Math.random() * (upperBound - lowerBound + 1) + lowerBound);
			while (containsValue(values, n)) {
				n = (int)(Math.random() * (upperBound - lowerBound + 1) + lowerBound);
			}
			values[i] = n;
		}
		return values;
	}
 
	//receives any datatype array as a first parameter, and checks if the provided second parameter value is contained in it
	public static < T extends Comparable < T >> boolean containsValue(T[] ar, T value) {
		for (int i = 0; i < ar.length; i++) {
			if (ar[i] != null) {
				if (value.compareTo(ar[i]) == 0) {
					return true;
				}
			}
 
		}
		return false;
	}
 
	//returns the highest value's index within the provided double array.
	public static int indexOfHighestValue(double[] values) {
		int index = 0;
		for (int i = 1; i < values.length; i++) {
			if (values[i] > values[index]) {
				index = i;
			}
		}
		return index;
	}
}

So going back to the Network constructor and changing the weight and bias initialization lines to produce some random values. These values absolutely doesn’t matter right now, they can be positive or negative also:

public Network(int[] NETWORK_LAYER_SIZES) {for (int i = 0; i < NETWORK_SIZE; i++) {this.bias[i] = NetworkTools.createRandomArray(NETWORK_LAYER_SIZES[i], -0.5, 0.7);
 
		if (i > 0) {
			weights[i] = NetworkTools.createRandomArray(NETWORK_LAYER_SIZES[i], NETWORK_LAYER_SIZES[i - 1], -1, 1);
		}
	}
}

Now every time we run the program and make one pass of feed-forwarding calculations, it will give us random output values, proving that the network works as intended. Without a learning algorithm however, the network is fairly useless in this state, so let’s tackle that issue as well.

Adding a learning algorithm to the Neural Network:

So for every given input value combination, we would need to have a “targeted” output value combination as well. With these values we can measure and compare how far or close the network is from the currently calculated output values. Let’s say the previously declared input values (0.2,0.3,0.1,0.2,0.5) we want the network to output ideally (1,0,0,0,0) instead of any other seemingly random numbers.

As explained in the previous article, this is where Backpropagation, our learning mechanism comes in and trying to predict each of the previous adjacent layers supposed weight and bias values, which would produce this final desired output. It will start from the last layer and try to predict what weight and bias combination could produce a value closer to the desired output results, once that is figured out, will jump to the previous adjacent layer and do these modification again and so on until it gets to the starting layer. We start from the last layer because those related weight and bias values have the greatest influence over the final output. Note that by the rules of the network, we can only change these bias and weight values if we want to influence these output values, we cannot change any other values directly.

These differences over the desired output and current output are called the “error signal”. Before making any changes to the weight/bias values, we finish the backpropagation completely and store this error signal from each layer (except the very first input layer).

Intuitively this seems like a very easy task to do. Just subtracting the targeted value from the current value, try nudging the weight/biases over some positive values and measure if we got closer or further from the desired output. If we got closer, then try adding more positive values until we reach the desired output, but if we got further away, start applying negative values instead and keep doing so. This would be exactly true for a simple input range, representing a straightforward curve:

kép:https://i.imgur.com/W77WOyG.png

But unfortunately, as we get more and more input values, the complexity of the whole Neural Network function gets significantly more complex as well, and predicting the exact “right” position and the path towards it becomes less and less obvious:

kép:https://i.imgur.com/3LgjejG.png

As you can see, having multiple local minimums can easily “fool” the algorithm, thinking that it goes the right way, but in reality it may just pursuit some local ones, which never going to produce the desired output. You can think of the algorithm as a “heavy ball” for weights. This ball will run down the slope where it started from, and stop at the bottom that it happen to find. Now for instance, if the initial weight value would be between 0 and 0.5 somewhere, and no matter where it would start to adjust, with a naïve “heavy ball” approach, it would slide down to be around ~0.65 and stop there, while we can clearly see that that would always produce a wrong result. This is the primary reason we use randomized values each time we start the training process, instead of setting them to 1, so every time there would be a new chance for these weights to propagate over the proper global minimum values.

Furthermore, to successful tackle this backpropagation, each neuron needs to have an “error signal” and an “output derivative” values, beside their regular output values. Our backpropagation error function, which calculates how close we are from the target output values looks like this:
E = ½ (target-output)^2.

I am not going to go into the details of all the related math in this article, because it’s a fairly large subject of its own. But for anyone interested, I can refer you to Ryan Harris over Youtube. He has excellent tutorial series for backpropagation algorithms, just to help you comprehend the whole concept easier:

Neural network tutorial: The back-propagation algorithm (Part 1)
Inditás gomb

Neural network tutorial: The back-propagation algorithm (Part 1) (00:13:01)

There are many good written articles over the net for it, Wikipedia is a great detailed source as well:
https://en.wikipedia.org/wiki/Backpropagation

Alright, going back to coding. We need to declare these two additional variables and initialize them at the constructor before we can use them:

public class Network {
	private double[][] errorSignal;
	private double[][] outputDerivative;
}
 
public Network(int[] NETWORK_LAYER_SIZES) {this.errorSignal = new double[NETWORK_SIZE][];
	this.outputDerivative = new double[NETWORK_SIZE][];
 
	for (int i = 0; i < NETWORK_SIZE; i++) {this.errorSignal[i] = new double[NETWORK_LAYER_SIZES[i]];
		this.outputDerivative[i] = new double[NETWORK_LAYER_SIZES[i]];}
}

The feed-forwarding calculation needs to be updated with these variables as well:

public double[] calculate(double input[]) {for (int layer = 1; layer < NETWORK_SIZE; layer++) {
		for (int neuron = 0; neuron < NETWORK_LAYER_SIZES[layer]; neuron++) {for (int prevNeuron = 0; prevNeuron < NETWORK_LAYER_SIZES[layer - 1]; prevNeuron++) {}
			output[layer][neuron] = sigmoid(sum);
			outputDerivative[layer][neuron] = output[layer][neuron] * (1 - output[layer][neuron]);
		}
	}}

Calculating the error needs another method, we will call this “backpropError”, which receives the target output array and does the error calculations for each layer, starting from the last one:

public void backpropError(double[] target) {
	for (int neuron = 0; neuron < NETWORK_LAYER_SIZES[NETWORK_SIZE - 1]; neuron++) { //for output layer neurons
		errorSignal[NETWORK_SIZE - 1][neuron] = (output[NETWORK_SIZE - 1][neuron] - target[neuron]) * outputDerivative[NETWORK_SIZE - 1][neuron];
	}
 
	for (int layer = NETWORK_SIZE - 2; layer > 0; layer--) { //for hidden layer neurons
		for (int neuron = 0; neuron < NETWORK_LAYER_SIZES[layer]; neuron++) {
			double sum = 0;
			for (int nextNeuron = 0; nextNeuron < NETWORK_LAYER_SIZES[layer + 1]; nextNeuron++) {
				sum += weights[layer + 1][nextNeuron][neuron] * errorSignal[layer + 1][nextNeuron];
			}
			this.errorSignal[layer][neuron] = sum * outputDerivative[layer][neuron];
		}
	}
}

Once we have these values, we can finally update the weights and biases over our network. We will need another method for this. Let’s call this “updateWeightsAndBiases”. It can receive 1 parameter called the “learning rate”. The learning rate is just a ratio value, indication how brave should the learning algorithm be over nudging those values in a positive or negative values. Setting this number to too small will produce a much slower learning periods, but setting it to too high may produce errors or anomalies over the calculations, making the whole learning process taking slower again.

public void updateWeightsAndBiases(double learningRate) {
	for (int layer = 1; layer < NETWORK_SIZE; layer++) {
		for (int neuron = 0; neuron < NETWORK_LAYER_SIZES[layer]; neuron++) {
			//for bias
			double delta = -learningRate * errorSignal[layer][neuron];
			bias[layer][neuron] += delta;
 
			//for weights
			for (int prevNeuron = 0; prevNeuron < NETWORK_LAYER_SIZES[layer - 1]; prevNeuron++) {
				//weights[layer, neuron, prevNeuron]
				weights[layer][neuron][prevNeuron] += delta * output[layer - 1][prevNeuron];
			}
		}
	}
}

Next, let’s have a method that will make our live easier and connect all these learning functionalities together. Let’s call it “train”. It receives the input array, the output array and a learning rate. It goes over all these previously mentioned calculatios:

public void train(double[] input, double[] target, double learningRate) {
	if (input.length != INPUT_SIZE || target.length != OUTPUT_SIZE) {
		return;
	}
 
	calculate(input);
	backpropError(target);
	updateWeightsAndBiases(learningRate);
}

We are now set to use our learning algorithm! Let’s change the main method to do so. We can use the same similar network setup, having for instance the input layer as 3 neurons values: 0.1, 0.5, 0.2, while having the output layer of 5 neurons, expecting the output to be for this given input combination to be 0, 1, 0, 0, 0. The FOR loop represents the number of times we are running the learning algorithm and applying the changes to the weights/biases.

public static void main(String[] args) {
	Network net = new Network(new int[]{3,4,3,5});
 
	double[] input = new double[]{0.1, 0.5, 0.2};
  double[] expected = new double[]{0, 1, 0, 0, 0};
 
	for (int i = 0; i < 1; i++) {
		net.train(input, expected, 1); //input, target, learningRate
	}
 
	double[] output = net.calculate(input);
 
	System.out.print(" current output neuron values: ");
	for (double neuronValue: output) {
		System.out.printf("%02.3f ", neuronValue);
	}
 
	System.out.printf("\n expected output neuron values: ");
	for (double neuronValue: expected) {
		System.out.printf("%02.3f ", neuronValue);
	}
}

Running the program gives us a seemingly far away result from desired:

output:
 current output neuron values: 0.744 0.667 0.566 0.576 0.388 
 expected output neuron values: 0.000 1.000 0.000 0.000 0.000

This is reasonable again, we ran the learning algorithm only once, and as we know already, it’s virtually impossible to “guess” the right weight/bias combination. The network needs many tries and measuring over and over, until it can get closer and closer. Let’s try running the learning algorithm 10 times for instance by changing the FOR loop value:

output:
 current output neuron values: 0.143 0.791 0.226 0.224 0.242 
 expected output neuron values: 0.000 1.000 0.000 0.000 0.000 

We can see that the output this time is getting actually closer to the desired values. The ones that should be zero are ~0.2, and the one that should be 1, is almost ~0.8. Ok, let’s try running the learning algorithm, say 10,000 times:

output:
 current output neuron values: 0.004 0.996 0.004 0.004 0.004 
 expected output neuron values: 0.000 1.000 0.000 0.000 0.000 

We can see that the values are getting really close to the desired ones, and the more and more we train the network, the more accurate will it actually be. It depends on us how close do we want to get to the desired values before we can safely say that the network knows the right output for the right input, and how much processing power do we want to trade in for the training. You can imagine that over a large network and large amount of input data, a couple of million iterations can take hours or even days.

Multiple Input and Output Sets for our Neural Network:

In most of the cases, we would have a large amount of different input sets and all of them need to produce a given targeted output sets. We could have different variable names for each selected input and desired output arrays, but you can imagine that this would start to get tedious even for a couple of hundred values, not talking about millions.

To tackle this issue, we need to be as efficient as possible and create a new class, which can contain and work with many-many input and their corresponding expected output values. Let’s call it “TrainSet”. I’m briefly going the talk about a few methods in it, because most of them are straight forward to understand just by looking at them.

So we have a constructor that can accept the input and output size, this will represent the number of neurons at the network’s input and output layer.

“addData(input[], expected[])” will expect two parameters, the first one being the currently inserted input array values and the second being currently expected output array values for it. You can call this method as many time you need, and add as many input/expected array combinations to the set, for instance with a simple FOR loop.

“getInput(index)” and “getOutput(index)” will get you back these input/expected array values from the given index point.

“extractBatch” Gives us the ability to extract only a given range of the preloaded set, instead of the all. This can be handy for instance if we have 7000 entries in the set, but we would like to work with only 20 for a given task.

The main method just generates some random input/expected values, stores them in the set with the help of the FOR loop, and outputs them in the end as a demonstration.

public class TrainSet {
 
	public final int INPUT_SIZE;
	public final int OUTPUT_SIZE;
 
	//double[][] <- index1: 0 = input, 1 = output || index2: index of element
	private ArrayList < double[][] > data = new ArrayList < >();
 
	public TrainSet(int INPUT_SIZE, int OUTPUT_SIZE) {
		this.INPUT_SIZE = INPUT_SIZE;
		this.OUTPUT_SIZE = OUTPUT_SIZE;
	}
 
	//adds new data to the data set
	public void addData(double[] in , double[] expected) {
		if ( in .length != INPUT_SIZE || expected.length != OUTPUT_SIZE) return;
		data.add(new double[][] { in ,
			expected
		});
	}
 
	public TrainSet extractBatch(int size) {
		if (size > 0 && size <= this.size()) {
			TrainSet set = new TrainSet(INPUT_SIZE, OUTPUT_SIZE);
			Integer[] ids = NetworkTools.randomValues(0, this.size() - 1, size);
			for (Integer i: ids) {
				set.addData(this.getInput(i), this.getOutput(i));
			}
			return set;
		} else return this;
	}
 
	public static void main(String[] args) {
		TrainSet set = new TrainSet(3, 2);
 
		for (int i = 0; i < 8; i++) {
			double[] a = new double[3];
			double[] b = new double[2];
			for (int k = 0; k < 3; k++) {
				a[k] = (double)((int)(Math.random() * 10)) / (double) 10;
				if (k < 2) {
					b[k] = (double)((int)(Math.random() * 10)) / (double) 10;
				}
			}
			set.addData(a, b);
		}
 
		System.out.println(set);
	}
 
	public String toString() {
		String s = "TrainSet [" + INPUT_SIZE + " ; " + OUTPUT_SIZE + "]\n";
		int index = 0;
		for (double[][] r: data) {
			s += index + ":  " + Arrays.toString(r[0]) + " >-||-< " + Arrays.toString(r[1]) + "\n";
			index++;
		}
		return s;
	}
 
	//how many data sets we got
	public int size() {
		return data.size();
	}
 
	//gets the input set from a certain index on the data set 
	public double[] getInput(int index) {
		if (index >= 0 && index < size()) return data.get(index)[0];
		else return null;
	}
 
	//gets the output set from a certain index on the data set 
	public double[] getOutput(int index) {
		if (index >= 0 && index < size()) return data.get(index)[1];
		else return null;
	}
 
	public int getINPUT_SIZE() {
		return INPUT_SIZE;
	}
 
	public int getOUTPUT_SIZE() {
		return OUTPUT_SIZE;
	}
}

Going back to our Network class, let’s create a method called “trainWithSet”. This method will accept a whole trainset to work with, a number of training loops we would like to go through the whole set, and the batchSize we would like to work with:

public void trainWithSet(TrainSet set, int loops, int batchSize) {
	if (set.INPUT_SIZE != INPUT_SIZE || set.OUTPUT_SIZE != OUTPUT_SIZE) {
		return;
	}
 
	for (int i = 0; i < loops; i++) {
		TrainSet batch = set.extractBatch(batchSize);
 
		for (int b = 0; b < batchSize; b++) {
			this.train(batch.getInput(b), batch.getOutput(b), 0.3);
		}
	}
}

We need a new main method to handle traning sets, let’s make one:

public static void main(String[] args) {
	Network net = new Network(new int[] {
		5,
		3,
		3,
		2
	});
 
	TrainSet set = new TrainSet(5, 2);
 
	set.addData(new double[]{0.1,0.2,0.3,0.4,0.5}, new double[]{0.9,0.1});
	set.addData(new double[]{0.9,0.8,0.7,0.6,0.2}, new double[]{0.1,0.9});
	set.addData(new double[]{0.3,0.8,0.7,0.4,0.1}, new double[]{0.3,0.7});
	set.addData(new double[]{0.9,0.3,0.4,0.5,0.6}, new double[]{0.7,0.3});
	set.addData(new double[]{0.2,0.9,0.4,0.2,0.4}, new double[]{0.2,0.4});
  set.addData(new double[]{0.1,0.1,0.9,0.9,0.9}, new double[]{0.5,0.5});
 
 
	net.trainWithSet(set, 1, 6);
 
	for (int i = 0; i < 6; i++) {
		System.out.println(Arrays.toString(net.calculate(set.getInput(i))));
	}
}

I’ve made a network with 5 neurons at the input layer, 2 at the output and 3 at both of the hidden layers. For this example this will be sufficient, but this is the time when we need to think of the hidden layer’s size. If we define the number of neurons too small here, the network won’t have enough space to “store” very large number of data combinations, because the new input values that would set the weights and biases, can override the already properly defined ones, resulting in never-ending try and error iterations, that will never produce accurate result for all the desired values.

On the other hand, having too large network size will make the network extremely slow to work with, and making it significantly slower to learn as well.

So we instantiated a new trainset in the main method, having the same number of input and output neuron numbers as our network does. We added 6 data sets, each containing the input set, and the expected output set for it.

Finally, we called each input set entry values (in our example, that’s 6 entries to loop through), and verify out network if it produces the expected output values, after the training.

If we run our program, we can see that the values are all random numbers all over the place:

output:
[0.5804082848557195, 0.611540224159821]
[0.5793365763365534, 0.6152768910621293]
[0.5792965979397438, 0.6135348171779963]
[0.5798916531162135, 0.6149473277301244]
[0.5799083251987178, 0.6139233850164606]
[0.5825736971539314, 0.6127042166996858]

This is fully expected now that we know how the training process works. Let’s notch up the training to run 1000 times:

output:
[0.8269183006326297, 0.1488344744465759]
[0.13914142176572553, 0.7727892885721617]
[0.16591764093195452, 0.7372080691272994]
[0.6711814111500592, 0.27195100535567884]
[0.3606707137762615, 0.5284685374836402]
[0.4670048361628152, 0.43512742680336075]

We can see that the numbers are converging closer and closer to the expected output values, the more and more training do we make before testing. This is fully expected again. Let’s try 100,000 training iterations anyway:

output:
[0.9000000328097575, 0.10000019245068295]
[0.10000119473600338, 0.9000012484104274]
[0.29999933445396226, 0.6999994676152578]
[0.6999999906432556, 0.29999997748811974]
[0.2000002150797167, 0.39999998997508834]
[0.5000000439132515, 0.500000037083972]

Yep, as expected, all the tested output values are getting extremely close to the expected values, after this many training iterations.

You can see where we are going with this. Yes, again referring back to the previous article, we can use this to train the network with large number of written single digit numbers, to “guess” our uniquely handwritten sample that we will provide to it.

Finally, training for handwriting recognition with MNIST data set:

MNIST is a large, open and free database of handwritten digit values, and their supposed output labels. It has a training set over 60,000 examples and test set of 10,000 examples:
http://yann.lecun.com/exdb/mnist/

Let’s download the training set of images and training set of labels and store them in /res folder. We can make another file here, called number.png, a 28*28pixel large file that will eventually contain our personally handwritten testable image.

We will make several classes to work with the MNIST dataset values and connect them with our network. First the “MnistDbFile.java” to help us work with the database files:

import java.io.FileNotFoundException;
import java.io.IOException;
import java.io.RandomAccessFile;
 
/**
 * MNIST database file containing entries that can represent image or label
 * data. Extends the standard random access file with methods for navigating
 * over the entries. The file format is basically idx with specific header
 * information. This includes a magic number for determining the type of stored
 * entries, count of entries.
 */
public abstract class MnistDbFile extends RandomAccessFile {
	private int count;
 
	/**
   * Creates new instance and reads the header information.
   * 
   * @param name
   *      the system-dependent filename
   * @param mode
   *      the access mode
   * @throws IOException
   * @throws FileNotFoundException
   * @see RandomAccessFile
   */
	public MnistDbFile(String name, String mode) throws IOException {
		super(name, mode);
		if (getMagicNumber() != readInt()) {
			throw new RuntimeException("This MNIST DB file " + name + " should start with the number " + getMagicNumber() + ".");
		}
		count = readInt();
	}
 
	/**
   * MNIST DB files start with unique integer number.
   * 
   * @return integer number that should be found in the beginning of the file.
   */
	protected abstract int getMagicNumber();
 
	/**
   * The current entry index.
   * 
   * @return long
   * @throws IOException
   */
	public long getCurrentIndex() throws IOException {
		return (getFilePointer() - getHeaderSize()) / getEntryLength() + 1;
	}
 
	/**
   * Set the required current entry index.
   * 
   * @param curr
   *      the entry index
   */
	public void setCurrentIndex(long curr) {
		try {
			if (curr < 0 || curr > count) {
				throw new RuntimeException(curr + " is not in the range 0 to " + count);
			}
			seek(getHeaderSize() + (curr - 1) * getEntryLength());
		} catch(IOException e) {
			throw new RuntimeException(e);
		}
	}
 
	public int getHeaderSize() {
		return 8; // two integers
	}
 
	/**
   * Number of bytes for each entry.
   * Defaults to 1.
   * 
   * @return int
   */
	public int getEntryLength() {
		return 1;
	}
 
	/**
   * Move to the next entry.
   * 
   * @throws IOException
   */
	public void next() throws IOException {
		if (getCurrentIndex() < count) {
			skipBytes(getEntryLength());
		}
	}
 
	/**
   * Move to the previous entry.
   * 
   * @throws IOException
   */
	public void prev() throws IOException {
		if (getCurrentIndex() > 0) {
			seek(getFilePointer() - getEntryLength());
		}
	}
 
	public int getCount() {
		return count;
	}
}

Next is the “MnistImageFile.java” to work with the images in the database:

import java.io.FileNotFoundException;
import java.io.IOException;
 
/**
 * 
 * MNIST database image file. Contains additional header information for the
 * number of rows and columns per each entry.
 * 
 */
public class MnistImageFile extends MnistDbFile {
	private int rows;
	private int cols;
 
	/**
   * Creates new MNIST database image file ready for reading.
   * 
   * @param name
   *      the system-dependent filename
   * @param mode
   *      the access mode
   * @throws IOException
   * @throws FileNotFoundException
   */
	public MnistImageFile(String name, String mode) throws FileNotFoundException,
	IOException {
		super(name, mode);
 
		// read header information
		rows = readInt();
		cols = readInt();
	}
 
	/**
   * Reads the image at the current position.
   * 
   * @return matrix representing the image
   * @throws IOException
   */
	public int[][] readImage() throws IOException {
		int[][] dat = new int[getRows()][getCols()];
		for (int i = 0; i < getCols(); i++) {
			for (int j = 0; j < getRows(); j++) {
				dat[i][j] = readUnsignedByte();
			}
		}
		return dat;
	}
 
	/**
   * Move the cursor to the next image.
   * 
   * @throws IOException
   */
	public void nextImage() throws IOException {
		super.next();
	}
 
	/**
   * Move the cursor to the previous image.
   * 
   * @throws IOException
   */
	public void prevImage() throws IOException {
		super.prev();
	}
 
	@Override
	protected int getMagicNumber() {
		return 2051;
	}
 
	/**
   * Number of rows per image.
   * 
   * @return int
   */
	public int getRows() {
		return rows;
	}
 
	/**
   * Number of columns per image.
   * 
   * @return int
   */
	public int getCols() {
		return cols;
	}
 
	@Override
	public int getEntryLength() {
		return cols * rows;
	}
 
	@Override
	public int getHeaderSize() {
		return super.getHeaderSize() + 8; // to more integers - rows and columns
	}
}

Next is the “MnistLabelFile.java” to help us work with the labels over the database:

import java.io.FileNotFoundException;
import java.io.IOException;
 
/**
 * 
 * MNIST database label file.
 * 
 */
public class MnistLabelFile extends MnistDbFile {
 
	/**
   * Creates new MNIST database label file ready for reading.
   * 
   * @param name
   *      the system-dependent filename
   * @param mode
   *      the access mode
   * @throws IOException
   * @throws FileNotFoundException
   */
	public MnistLabelFile(String name, String mode) throws IOException {
		super(name, mode);
	}
 
	/**
   * Reads the integer at the current position.
   * 
   * @return integer representing the label
   * @throws IOException
   */
	public int readLabel() throws IOException {
		return readUnsignedByte();
	}
 
	/** Read the specified number of labels from the current position*/
	public int[] readLabels(int num) throws IOException {
		int[] out = new int[num];
		for (int i = 0; i < num; i++) out[i] = readLabel();
		return out;
	}
 
	@Override
	protected int getMagicNumber() {
		return 2049;
	}
}

And finally, the “Mnist.java” file, that will contain our main method to run the training algorithms, connect them with the training sets, and finally test our handwritten number and try to guess its value:

import java.awt.Color;
import java.awt.image.BufferedImage;
import java.io.File;
import java.io.IOException;
 
import javax.imageio.ImageIO;
 
public class Mnist {
 
	public static void main(String[] args) {
		Network network = new Network(new int[]{784, 70, 35, 10});
 
		TrainSet set = createTrainSet(0, 5000);
		trainData(network, set, 10, 20, 5000);
 
		testMyImage(network);
	}
 
	public static void testMyImage(Network net) {
		BufferedImage img = null;
		try {
			img = ImageIO.read(new File("res/number.png"));
		} catch(IOException e) {
			e.printStackTrace();
		}
		double[] input = new double[784];
		for (int i = 0; i < 28; i++) {
			for (int n = 0; n < 28; n++) {
				input[n * 28 + i] = (float)(new Color(img.getRGB(i, n)).getRed()) / 256f;
			}
		}
 
		System.out.print("output neuron values: ");
		double[] output = net.calculate(input);
		for (double neuronValue: output) {
			System.out.printf("%02.3f ", neuronValue);
		}
		System.out.println();
		System.out.print("corresponding number:   0   1   2   3   4   5   6   7   8   9");
		System.out.println();
 
		System.out.println("I think, that the handwritten number is: " + NetworkTools.indexOfHighestValue(output) + "!");
	}
 
	public static TrainSet createTrainSet(int start, int end) {
 
		TrainSet set = new TrainSet(28 * 28, 10);
 
		try {
 
			String path = new File("").getAbsolutePath();
 
			MnistImageFile m = new MnistImageFile(path + "/res/trainImage.idx3-ubyte", "rw");
			MnistLabelFile l = new MnistLabelFile(path + "/res/trainLabel.idx1-ubyte", "rw");
 
			for (int i = start; i <= end; i++) {
				if (i % 100 == 0) {
					System.out.println("prepared: " + i);
				}
 
				double[] input = new double[28 * 28];
				double[] output = new double[10];
 
				output[l.readLabel()] = 1d;
				for (int j = 0; j < 28 * 28; j++) {
					input[j] = (double) m.read() / (double) 256; //images are from 0-256 but we want 0-1 for our network to learn.
				}
 
				set.addData(input, output);
				m.next();
				l.next();
			}
		} catch(Exception e) {
			e.printStackTrace();
		}
 
		return set;
	}
 
	public static void trainData(Network net, TrainSet set, int epochs, int loops, int batch_size) {
		for (int e = 0; e < epochs; e++) {
			net.trainWithSet(set, loops, batch_size);
			System.out.println(">>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>  " + e + "  <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<");
		}
	}
}

Let’s take a look at the main method in the “Mnist.java” class. The input neuron array size is 784, each one representing a single pixel value from a written number (from 28*28 images). An output neuron array size can be 10, each one representing a single digit number, from 0-9. The two hidden layer’s neuron sizes are set 70 and 35 in this case.

The “createTrainSet” method gives us the ability to choose only a range of batch set’s from the 60,000+ values. Setting this to a reasonable small number helps us reduce the time needed to load up the desired number of training values. In this example, we are using the values from 0 to 5000 from the 60,000.

The “trainData” method does all the training steps. We pass the created neural network to it, then the created trainSet. After that, we pass the number of “epoch” we want to loop through, then the number of “iterations” we would like to loop through. Finally, we pass the number of batch size we would like to work with. We preloaded 5000 images so might as well pass all those, but we can always chose a smaller or bigger number.

By “iteration” we mean the regular of times we loop through the training methods, as we did in the previous examples. On the other hand, “Epoch” in the neural network industry means the number of times rerun all the iteration loops with all the working datasets. You can think of the two terms as nested loops. “Iterations” being the inner loop, while “epoch” being the outer loop. The final results will be more accurate as more and more training iterations and epochs do we make, with more and more unique datasets. Naturally, the larger these numbers get, the slower our whole training process will get also.

The “testMyImage” methods will load our custom handwritten image, and tries to guess its digit value, based on the network’s trained knowledge. Let’s write any number with a mouse, with white brush over a completely black background. These pixels will represent input values from range from 0 (being completely black) to 1 (being completely white). In my case, I wrote number 3:

kép:https://i.imgur.com/00CJKGH.png

Let’s run the program. As you can see, this significantly takes longer than our previous small examples. We are working with larger amount of data over a larger network. This is a good time to mention, that the training normally only needs to occur once, even if it takes hours or days to setup. Once we properly trained our network, all the weight and bias values can be serialized and saved to a file for instance, so every time when we want to read a new handwritten image and ask the network for its guessed digit value, it can process it almost instantaneously. I will not go in detail of discussing the serialization process in this article, but will assume that the reader at this level does know what I’m talking about, or can figure it out very easily.

output:
prepared: 0
prepared: 100
prepared: 200
prepared: 300
prepared: 400
prepared: 500
prepared: 600
prepared: 700
prepared: 800
prepared: 900
prepared: 1000
prepared: 1100
prepared: 1200
prepared: 1300
prepared: 1400
prepared: 1500
prepared: 1600
prepared: 1700
prepared: 1800
prepared: 1900
prepared: 2000
prepared: 2100
prepared: 2200
prepared: 2300
prepared: 2400
prepared: 2500
prepared: 2600
prepared: 2700
prepared: 2800
prepared: 2900
prepared: 3000
prepared: 3100
prepared: 3200
prepared: 3300
prepared: 3400
prepared: 3500
prepared: 3600
prepared: 3700
prepared: 3800
prepared: 3900
prepared: 4000
prepared: 4100
prepared: 4200
prepared: 4300
prepared: 4400
prepared: 4500
prepared: 4600
prepared: 4700
prepared: 4800
prepared: 4900
prepared: 5000
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 0 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 1 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 2 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 3 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 4 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 5 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 6 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 7 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 8 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> epoch: 9 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
 output neuron values: 0.030 0.001 0.000 0.256 0.000 0.002 0.000 0.001 0.000 0.000 
 corresponding number:   0   1   2   3   4   5   6   7   8   9 
I think, that the handwritten number is: 3!

Did the network produce an accurate result? If yes, excellent! If not, don’t give up! Keep fiddling with the parameter values, give the network some more storage range in form of neurons, more testing data, or more iteration/epoch loops and retry the results until you manage to get it right.

Got any inspiration where else could you use this technology?

Into the Breach betekintő

Fórum:

Az Into the Breach egy tökéletes kispoén játék, ami sokszor újrajátszva is élvezetes marad. Ugyanannak a Subset Gamesnek a keze munkáját dícséri, akiét az FTL is. Ahhoz hasonlóan ezt is ízléses pixelgrafika és midi zene jellemzi, de ez körökre osztott.

Inditás gomb

()

Logikai játék. Adott három mech, mindegyik más eszközökkel felszerelve, ezekkel kell a bogárszerű idegenek (Vek) támadásától megvédeni a városokat, és ha lehet, kiirtani őket. A Vekek is sokfélék, sokféle képességgel, ők lépnek először, majd támadni készülnek – hogy hogyan és hova, azt látni fogjuk a játéktéren. Most a mechjeink lépnek: igy elkezdhetünk elhárítani vagy elterelni a várost érő csapásokat, illetve irtani vagy éppen egymás megsebzésére rábírni az ellent. Alaposan át kell gondolni minden lépést, gyakran csak nagyon kacifántos megoldással érhető el, hogy ne szenvedjen visszafordíthatatlan sérülést a város, és mi magunk sem – olykor pedig csak csökkenteni tudjuk a kárt. Ha nagyon muszáj, visszaugorhatunk az időben a körünk elejére, de csatánként csak egyszer.
Elsősorban a háztömbökre kell vigyáznunk, mert ha ezek sérülnek, pusztul a lakosság (ez a pontszámunkat érinti), de ami még fontosabb, hogy csökken a Power Grid ereje is, márpedig ha ez nullára esik, a játéknak vége. Ha magas az érték, az azért is jó, mert nő a százalékos valószínűsége annak is, hogy néha lerázzák magukról a támadást az épületek, meg hát a végjátékra sem ártana bőven tartogatnunk belőle... Másodsorban a mechjeinket féltjük: ha elfogy az életerejük, az adott csata hátralévő részében csak ócskavasnak jók, és meghal a pilótájuk is. Pedig ők igen hasznos skilleket kapnak a játék folyamán (már egy első szintű emberünk elvesztése sem öröm, hát még egy teljesen kiképzetté). 


Ezt a karikatúrát a játékban hozandó döntésekről Strato mester találta. :-)

Ezen felül minden csatatéren van valami plusz feladat is, ami megnehezíti az életünket, de új lehetőségeket kínál, és ha sikerül megoldani, jutalmakat jelent. Ilyen például egy lerombolandó gát, ami ha átszakad, a víz elsodorja a közelépen lévő Vekeket, vagy egy erőmű, ami nehezen védhető pozícióban állandó céltáblája a bogaraknak, de ha megvédjük, növeli a Power Grid értékét...

Into the Breach Official Launch Trailer Inditás gomb

Into the Breach Official Launch Trailer (00:01:11)

A csatatérre olykor időkapszulák hullanak, amiket megmentve értékes fejlesztéseket szerezhetünk a mechekhez. Ha egy egész szigetet megtisztítunk, szintén ilyeneket vásárolhatunk a csaták során felhalmozott pontjainkból. A mechek fejlesztett reaktort kaphatnak, amivel új rendszereket üzemelhetnek be, vagy a meglevők plusz képességeit nyithatják meg. A maradék pontokból pedig valamelyest kijavítgathatjuk a Vekek tépázta Power Gridet.
Aztán nekiveselkedhetünk a következő szigetnek, ahol számottevően erősebb bogarak várnak ránk. Legalább két sziget kipucolása után megpróbálkozhatunk a végső küldetéssel – minél több szigeten fejlődtünk, annál hatékonyabban vehetjük fel itt a harcot, de annál ádázabbak a bogarak is.
Akár győzünk itt, akár elbukunk, a háború bármelyik pontján, egy pilótánkat visszaküldhetjük az időben, így egy pici előnnyel kezdhetünk a következő játékba. Ezen felül különböző achievementek teljesítésével újabb mech csapatokat nyithatunk meg, akik teljesen másképpen harcolnak, mint a többi – ezzel is növelve az újrajátszás élményét.
Megint egyszerű de nagyszerű kis játék született a Subset Gamestől, örülök neki, és várom a következőt!

Into the Breach - Combat Music Inditás gomb

Into the Breach - Combat Music (00:03:10)

Neural Networks II: How do they work, where can I use them?

Fórum:

Címkék:

kép:https://i.imgur.com/FC1QvBY.jpg
In the second article in the series, I am attempting to:
 • Very briefly mention a few examples of all the Neural Network types and branches, since there are many. 
 • Focus on the most oldest and most simple one, the “Fully Connected, Feed Forward Neural Network”
 • Explain in great detail how it works using intuition and graphs, rather than math, to make it easy as possible to understand.
 • Explain the commonly used related terminology.
 • Show a real life example where and how you could use it.
 
The first steps to achieve artificial neural networks were made 75 years ago, and it became one of the hottest emerging technologies in recent years. The original idea was to produce a working mathematical abstraction, how would a biological brain function in theory, as I've mentioned in the previous article.
 
You don't have to be a neuroscientist to have at least a very basic understanding how would a biological brain work. Having a large number of brain-cells called "neurons", that can form connections called "synapses" between each other, based on the various signals that they receive from out body over our lifetime. If you receive a similar experience, the similar neurons will fire up with those connections, so you will remember the given situation easier and react to it faster, more accurately.
 
There are many-many types of Neural Networks branches and sub-branches nowadays, all of them trying to archive being closest to "perfect" solution for the given idea. The search is still ongoing, we still don't know how exactly the biological brain works, but we don't even know if that is the best way to achieve intelligence also. We may going to come up with even more efficient way than our current biological solution, like we did in many other areas in the modern industrial world.
 
Some of main aNN branch examples include the "Feed Forward Neural Networks", that are referred sometimes as "Conventional" neural networks. This is the earliest and oldest solution, based on the idea where neuron connection are "fed-forward" between neurons, so the information can travel through them in simple intuitive way, usually starting from leftmost and ending up in the rightmost positions.
 
The most well-known sub-branches here include the "Convolutional Neural Networks", where the connections are filtered and grouped between neurons, to simplify and scale down large amount of information to abstracted representations. This is generally used for image recognitions nowadays. Other well-known sub-branch is the "Fully Connected Neural Networks". Here, each neuron in a given layer is connected with every single neuron on the previous layer.
 
More modern main branch examples are the "Recurrent Neural Networks", where connections can form circles or reach similar non-conventional connections between each other. Some sub-branch examples can include "Bi-directional NN", or "Long Short-Term Memory NN". The latter example is generally used for speech recognition.
 
"Spiking Neural Networks" are sometimes referred as the third generation of NN, which can activate neuron connection in a seemingly randomly "spiking" way, and are probably the closest real representations of the biological brain solutions nowadays.
 
In this article we are going to deal with (you guessed it), the oldest and simplest one to tackle: the Fully Connected, Feed Forward Neural Networks.
 
Let’s understand step-by-step what do they consist of and how they work first, then later on we can talk about how we can use them.
 
What is a Fully Connected, Feed Forward Neural Network?
 
From the highest level, think of it as a calculating box where on one side you can feed in some information, and on the other side you can receive the calculated results:
 
kép:https://i.imgur.com/A0LWkLq.jpg
 
You can have more than one input and output values, technically any number of input or output values you would require, even very large ones:
 
kép:https://i.imgur.com/subBMJW.jpg
 
If you open the box, you will see all the neurons some layers separating them. The very first layer is the “input layer” and each neuron there will store an input value. Similarly the very last layer is the “output layer”, each neuron there will store the final output value:
 
kép:https://i.imgur.com/s5iHctX.jpg
 
Those in between layers are referred as “hidden layers”. They are called "hidden" because we never see (nor we really care) what happens in them, we just want them to help figure out the right results for out final “output layer”. The number of these hidden layers can be several, but usually a few is enough, as the larger this number gets, the slower all the calculations can take.
 
As I’ve said before, in FCNN each neurons in a given layer are connected to all the neurons in previous adjacent layers. One single connection has to be adjacent, we cannot skip over a layer, and so one connection between two neurons would be represented like this:
 
kép:https://i.imgur.com/x6Wk5VI.jpg
 
Connecting one neuron to all from the previous layer can be represented like this:
 
kép:https://i.imgur.com/qzTJiqO.jpg
 
After finishing populating all the rest of the connections, the network will look like this, hence the name “Fully connected”:
 
kép:https://i.imgur.com/0RfKlUy.jpg
 
Let’s break down this some more. Probably the most interesting component here is the “Neuron”. What would that be and how does it work?
 
This can get fairly “mathy”, but I will try to spare you by avoiding referring to math, and just giving the intuitive explanation whenever I can.
 
If we focus on one neuron, we can see that it can receive many values from one side, apply a summary function that adds these values up, and lastly it will apply a “Sigmoid” function to this sum, before releasing the neuron’s calculated output.
 
kép:https://i.imgur.com/IKKutPg.jpg
 
The sigmoid is an “S” shaped function as you can see in this graph, and the purpose of it to transform the sum value between 0 and 1. Even if the sum turns out to be a crazily large or crazily small number for instance, it will always be “corrected” back somewhere between 0 and 1 with this function. We are doing this to simplify working with the data in the network. It’s much simpler to understand the numbers beings closer to 1 as “perhaps yes”, and the numbers being close to 0 as “perhaps no”.
 
kép:https://i.imgur.com/Lz82eVY.png
 
What do I mean by “perhaps”? As I’ve said in the first article, neural networks by design are not meant for super precise calculations like we would expect from normal computers, but to do good approximations, and they will do better and better approximations as they train more.
 
Going back to our example, let’s assume we have 3 neurons with output values between 0 and 1 somewhere: 0.8, 0.3, 0.5:
 
kép:https://i.imgur.com/HpiYEUE.jpg
 
The sum function will add all the received values up.
 
sum(0.8, 0.3, 1.6)  = 0.8 + 0.3 + 0.5 = 1.6
 
After that, the neuron will apply the Sigmoid function to this value so we will squeeze any result back between 0 and 1 somewhere, resulting 0.832 as the output value from this neuron:
 
sigmoid(1.6) = 0.832
 
This would be the formula for the Sigmoid function, for those who would like to see the math as well:
 
kép:https://i.imgur.com/p3Su53a.jpg
 
 
If we continue doing this over every neuron, until we get the final output layer, we will get our final calculated values, but you perhaps realized: we would have the same output results every time for the same given input values. In many practical cases we cannot modify the input value since we are receiving them from some other sources, also the summary and the sigmoid function’s behavior is fixed as well, but we would still like to influence and shape the outputted values somehow. Because of this need, we invented the idea of “Weights”, that are basically custom numbers, stored at the connections between the neurons. People usually refer to connections between neurons simply as “Weights”.
 
So how do “Weights” come in play?
Weights are getting multiplied with the neuron output, before that value gets summarized with the rest in the summary function, so for example if all the weights will be 1, nothing would change:
 
kép:https://i.imgur.com/yPchuhO.jpg
 
sum (0.8, 0.3, 0.5) = 0.8*1 + 0.3*1 + 0.5*1 = 1.6
 
But if we turn these weight values up or down somewhere, the outputted value can be very different:
 
kép:https://i.imgur.com/idwKgeJ.jpg
 
sum (0.8, 0.3, 0.5) = 0.8*-0.5 + 0.3*2.2 + 0.5*0.4 = -0.4 + 0.66 + 0.2 = 0.46
 
Now this solutions would be almost perfect, but people found out over time, that there may still be cases when even applying heavy Weight modifications all around the network, the final outputted values would still not be close to desired numbers, because of the Sigmoid function design. Here was the concept of “Bias” born.
 
“Bias” is very similar to Weights as being a single modifiable arbitrary number, but the difference is that it only applies to every neuron once, in the Sigmoid function, to translate it left or right.
 
Imagine a situation where your final values after applying the Summary function with Weights are converging to near 0. But after applying the Sigmoid function as well, it will bump back the output value to somewhere around 0.5, while you would rather keep that value indication 0.  This is where a Bias can be applied and will basically translate the whole sigmoid function to a direction, modifying the output greatly. Let’s see the difference with a bias of -5 or +5:
 
kép:https://i.imgur.com/Lj0Rk3N.png
 
As we can see, if we would add a Bias of -5 (red graph) to the summary before applying the Sigmoid function would result the neuron output very close to 1, while with the bias of 5 (blue graph), the output would be very close to 0.
 
So we’re happy now, with all these flexibility we really could archive any desired final output values!
 
The basic concept of “Fully Connected, Feed Forward Neural Network” is established. How or where could we use it?
 
Let’s have a nice practical example: We want it to read written number from 0 to 9. How can we approach this problem with our newly setup Neural Network?
 
First of all, let’s clear our objective: to turn any of these written “three” number images, or any similar ones, to result “3”:
 
kép:https://i.imgur.com/lUsf7X9.png
 
 
That includes all these written “four” number images, to “4”:
 
kép:https://i.imgur.com/iecL0HO.png
 
… and so on, so on.
 
We would need to turn all these images to input values first.
Let’s take a closer look at one of them. We can see that it’s been made of individual pixels. 28 rows * 28 columns of them:
 
kép:https://i.imgur.com/zAKEqpT.jpg
 
Each of these pixels have a brightness value, some of them are very bright, and some of them are darker. If we represent the brightest “unused” pixels with 0.0 and as they got darker, with a number closer and closer to 1.0, indicating that they have some sort of “activated” values there:
 
kép:https://i.imgur.com/CeYu7a6.jpg
 
If we convert all the remaining pixels to number representations as well, and write these values down in one long row, we halve all the input neuron values ready to be processed with our NN, all 784 (28*28) of them!
 
As for the output neurons, the most straightforward is to have one for each desired number (0-9). So 10 neurons in total.
 
kép:https://i.imgur.com/KkJUhGQ.jpg
 
If we plug in the digitized values to the input layer, from the image that represents written number three, we would like to receive 0.0 on all of the output neurons, except on the fourth one, that would need to be 1.0 ideally, to clearly represent number “3” ideally. (Implying the first neuron represents “0”, the second “1”, and so on until the 10th neuron, representing “9”.)
 
kép:https://i.imgur.com/CyWDBrz.jpg
 
But if we do that, we will find out that the output layer’s neuron values are nowhere near this but show some utter garbage:
 
kép:https://i.imgur.com/30oMUWC.jpg
 
That’s because the network haven’t been “Trained” yet.
 
“Training” the network means (re)adjusting all the Weights and Biases over the network to certain positions, so if we plug in the said input values, the network should produce the calculated output closest to possible to the desired ideal output.
 
We could try to manually adjust any the Weight or Bias number to some positive or negative number values, but will quickly realize that with even a fair number of neurons, there are just so many combinations it’s humanly not comprehendible to do so.
 
This is where the concept of “Backpropagation” comes extremely handy.
 
Backpropagation is one of the key features at the neural networks and is a form of a learning algorithms. It’s probably one of the most confusing concepts of it however. Simplifying it as much as possible, the basic idea is to take that utter garbage output from the neural network output, try to compare it our initially desired output, and see how far each of those outputted values are from the desired ones.
 
This number is called the “Error Bias” and if we have this number, the algorithm will try to adjust the weights and biases accordingly, starting from the rightmost layers, and work themselves back until they reach the input layer. We start from the back because the final output is at the back, and the connected Weights and Biases that are affecting that layer directly are in the previous layer, and we apply this idea over each layer.
 
After the Backpropagation is finished, we re-do the Feed-Forward step again and see if we got closer to the given value, by comparing the actual and the desired number again. A proper training can take hundreds, or millions of Feed-Forward and Backpropagation steps, until the network is conditioned to give us the closest numbers to the desired ones. Now we need to do this training process for every new input values and still make sure that the network remains giving valid results for the previous input values as well. You can begin to understand, that properly training a network over large amount of input values, to always outputs accurately close to the desired outputs is extremely hard to archive and usually takes very large number of training steps. But this is where the whole industry is working hard by discovering creative and different ways to approach this difficult issue.
 

 

Megszavazta a nép: Monster Hunter: World betekintő

Fórum:

A rövid verzió: Bedőltem a marketingnek, de kicsit sem bántam meg!

Kifejtés: Van valami ezekben a típusú játékokban, ami erősen vonz, megmagyarázhatatlanul. Óriás szörnyek, látványos fegyverek, beindul a nyálelválasztásom, ha ilyet látok. Nézegettem a MHW béta videókat, és nagyon tetszett, amit láttam. Aztán elkezdtek befutni az értékelések, és mindenki szerette: a kritikusok és a játékosok is. Pont eladtam pár társast, gondoltam egye fene, megveszem az Xbox One verziót. Ez volt a megjelenés napját követően, azaz úgy másfél hete. Azóta beletettem a játék szerint 79 órát, és még csak a 16. küldetésnél vagyok a 25 lépéses story questben.

Rögtön kezdem a negatívummal: Sima Xbox One S-en nem fut szépen a játék. Eleve nem is full HD, hanem valamivel kisebb felbontás (850p körüli, szerencsére nem 720p), és valami adaptív technikának „hála”, mozgás közben a játék grafikája erősen elmosódott, néhol majdnem szemet bántó. Viszont ennek köszönhetően a 25+ FPS stabilan megvan, szóval valamit valamiért, de azért ez kicsit csalódás volt. Nagyon nem olyan a kinézet, mint az újabb generációs konzolokon. Persze önmagában azért szép, meg 2 perc után megszokja az ember szeme, de azért mégis szomorkodtam miatta. 

A játék maga viszont bőven kárpótolt. Röviden arról van szó, hogy a rendlekezésre álló 5-6 terület valamelyikére bemész, megkeresed az épp aktuálisan vadászott szörnyet, majd agyonvered egyedül, vagy 3 másik játékossal egyetemben. És ennyi. Nincs túlspilázva, nincs mindenféle nyakatekert indoklás, csak egy egyszerű kérés: „Tábort vernénk a dzsungelben, de ott ólálkodik ez a rohadék, verd má' le!”. 

Viszont a felkészülés a vadászatra, na az megér egy misét. Először is, ott vannak a fegyverek. Az a helyzet, hogy a játékban 14 különböző fegyverfajta van, és mind a 14 teljesen másmilyen játékstílust igényel. És itt most nem arra gondolok, hogy pl. ott a négy lőfegyver, és mind a négy kb. ugyanazt csinálja, csak más animációval, meg az egyik AOE, a másik meg single target... Teljesen más animációk, kombók, gombok tartoznak az egyes fegyverekhez. A gunlance melee távban hatásos, lehet vele ütni is, és kitérés helyett pajzzsal blokkolsz. Az íj középtávú fegyver, rohangálsz a szörnytől pár méterre, ugrálsz előle, míg a két blowgun közül a heavy a nyers sebzést adja, a light pedig mindenféle státusz effektet. Ha ez nem lenne elég, a lőfegyvereknél mindenféle elemű és spec hatású lőszert használhatsz – és nyilván a fegyvereket fejleszteni is kell. Többféle fa áll rendelkezésre a fejlesztéshez... oké, hogy hosszúkard, de acél vagy csont? A csont többet sebez, de hamarabb életlenedik (fontos szerepe van a játékban az élességnek, rendszeresen fenni kell a fegyvert), az acél jobban bírja. És mindkettőnek számtalan fejlesztési ága van, elemi sebzések (tűz, víz, villám), kritikus sebzés, státusz effektek (mérgezés, fárasztás, stun); rengeteg a lehetőség. És akkor ott a számtalan páncél szett, minden darabon egy vagy több speciális skill, amit csak páncéllal/nyaklánccal lehet megszerezni...

Monster Hunter: World - Third Fleet Trailer Inditás gomb

Monster Hunter: World - Third Fleet Trailer (00:03:27)

Aztán ott vannak a mindenféle craftolható segédletek. Százféle ital, csapdák, kenőcsök, távcső. Sőt, van egy karra szerelhető csúzli; na ahhoz is ezer féle lövedéket lehet készíteni. És persze gyűjteni, a gyűjtögetés fontos! Persze indulás előtt még nem árt enni sem a kantinban, ahol a macskák (igen, japán játék, a szakácsok macskák, és szólóban van egy palico, azaz macska társad, akinek szintén gyártatod a felszerelést, cserébe segít a harcokban) a számtalan ételfajta közül elkészítik azt, ami éppen szükséges (sokféle buffot adnak).

Aztán elindulsz, és tátod a szád néha, olyan dolgok történnek a játékban. Az adott térképen általában 3-4-féle főboss van, de mellette számtalan kisebb hecsedli is – ezeket nem kötelező ütlegelni, simán elkerülhetők többségében. Szaladgálsz körbe, kutatod a nyomokat – minden megtalált nyomért pontokat kapsz, ha elég sokat elérsz, akkor az adott szörny ismerete bővül, ennek 3 szintje van. A jegyzeteid között ilyenkor meg tudod nézni az adott szörny adatait: általános viselkedése és taktikája, gyenge pontjai, illetve hogy mely elemekre érzékeny és immunis.

Ha kellően magas a szörnyismereted, akkor a térképre belépve az első nyom megtalálása után jelzi a játék a legrövidebb útvonalat a szörnyhöz. Odaérsz, és kezdődik a móka. Kifejezetten változatos, és sokszor nagyon nehéz ellenfelek vannak – nem annyira bonyolultak, mint egy Dark Souls boss, de azért nagyon nem áll messze. Remek képességekkel és animációkkal rendelkeznek, komolyan, élmény minden harc. Fontos szerepe van, hogy kiismerd a jeleket a nagyobb támadásai előtt, főleg, ha lassabb fegyverrel játszol. Nem árt a környezetre is figyelni, vannak használható elemek: magasról ugorva a szörny hátán találhatod magad, vagy éppen gyorsan kilőve egy békát elkábul az ellen – sok-sok ilyen van. Plusz – az előbb említetteknek megfelelően – vannak a szörnyeknek gyenge pontjai: van, amelyiknek a feje, másiknak a szárnya, lába, hasa... Sőt, némelyiket (farok, szárny) le is lehet metszeni, ezzel pl. a wyverneknél az egyik legkellemetlenebb mérgező támadását ki lehet zárni a küzdelemből. Gyakran bizonyos mennyiségű bevitt sebzés után megfutamodnak a szörnyek, és elmennek pihengetni – ilyenkor, ha nem követed elég gyorsan, biza lassan visszaregenerálja magát. Ja, és a legtöbb küldetésnek 50 perces időlimitje is van...

Monster Hunter: World - Elder Dragons Trailer Inditás gomb

Monster Hunter: World - Elder Dragons Trailer (00:03:01)

Ami viszont óriási fun (elsőre): turf war! Nincs annál királyabb látvány, amikor épp egy lapítós gyíkot ölsz, és egyszerre csak beront egy hatalmas dínó, felkapja, megrázza és odébb hajítja – aztán persze futás, mert te leszel a következő célpont! Ugyanis az a helyzet, hogy a szörnyek nem statikusak, hanem mászkálnak a térképen. És simán előfordul, hogy amíg az egyik főellenelet gyepálod, megjelenik a pálya másik főellenfele, és a két szörny egymásnak esik (persze túl egyszerű lenne, ha kivárnád, így random téged is megtámadnak, sőt olyan is, hogy ketten egyszerre, ami nem egy vidám történés). Egészen elképesztő, az összes ilyen párosításnak saját animációi vannak, hihetetlen látvány tud lenni egy-egy küzdelem.

Igazából ennyi maga a játék. Questet elfogadod, felkészülsz, vadászol, legyőzöd, begyűjtöd a jutalmat, fejlesztesz, és mehet újra az unalomig ismert körforgás. Viszont valahogy sikerült olyan elegyet gyúrniuk, hogy egyáltalán nem lesz unalmas, még nekem sem, pedig én aztán nagyon nem bírom az ilyen farmolós játékokat. 79 óra, és még csak 5 fegyverrel játszottam a sokból, jelenlegi 32 főellenfélből eddig 13-ra vadásztam, és ez a 13 is csak az alap, gyengébb verzió volt. Sok-sok órányi játékot látok még ebben.

Részemről 5/7!

Az eredeti komment hivatkozása: http://www.rewired.hu/comment/157194#comment-157194

Neural Networks: Why do we care and what are they?

Fórum:

Címkék:

kép:https://i.imgur.com/FC1QvBY.jpg
Neural Networks, among similarly high tech sci-fi sounding terms are used more and more commonly in the articles around the Internet.

In this article I am attempting to:
 • Give a few examples why would we care about this technology at all.
 • Demystify the terminologies like Neural Networks, Artificial Intelligence, Machine Learning and Deep Learning.
 • Classify them with simple terms, where they belong and how do they relate to each other.


Let's have a quick overview about the current state of the technology:

Amazon Go
We Stole Tampons from the Cashier-less Amazon Go Store Inditás gomb

We Stole Tampons from the Cashier-less Amazon Go Store (00:13:08)


Last Monday, Amazon opened Amazon Go, a convenience store at Seattle. Their selling point focuses on cashier-less and cashier line-less experience, to greatly speed up the whole shopping process. You enter the store by launching their app and scanning the displayed QR code at the gate. When you walk out from the store, all the bought items will be charged to your Amazon account after a few moments.

The magic of this technology is in the store. They've installed hundreds of cameras at the celling, so they can track and process every item's position, whenever you pick them up or put them back. Behind this technology is a heavy processing power and a machine learning algorithm that can track and understand what happens at the store at any moment.

Amazon used similar machine learning technologies to suggest relevant product for potential customers, based on their previous buying or browsing behaviors. This approach made Amazon the number 1 e-commerce retailer in the world.

Twitter
HIDDEN CAMERA: Twitter Engineers To Inditás gomb

HIDDEN CAMERA: Twitter Engineers To "Ban a Way of Talking" Through "Shadow Banning" (00:15:15)


Project Veritas, an undercover journalist activist group presented to the public that Twitter is perhaps using machine learning algorithms that can suppress articles, stories, tweets with certain political views and promote ones that are different kind of political views. On similar idea, Facebook announced that it will battle the so called "fake news" stories and will suppress them from our feed, preventing them from spreading around.

YouTube
YouTube Content ID Inditás gomb

YouTube Content ID (00:03:11)


YouTube is using its own machine learning technology implementation, called Content ID, to scan the content of every user's uploaded videos and find the ones that are breaking their Terms of Services and Copyright laws. By the way, Google is using machine learning for almost all of their services. For search results, speech recognition, translation, maps, etc., with great success.

Self-Driving Cars
Waymo's fully self-driving cars are here Inditás gomb

Waymo's fully self-driving cars are here (00:02:48)


Self driving cars is another emerging market for Artificial Intelligence, large number of companies are pushing out their own version of self-driving algorithms, so they can save time and money for many people and companies around the world. Tesla, BMW, Volvo, GM, Ford, Nissan, Toyota, Google, even Apple is working on their solutions and most of them aims to be street ready around 2020-2021.

Targeting ads using ultrasound + microphone
Targeting ads generally is a huge field nowadays and every ad company is trying to introduce more and more creative approaches to get ahead of the competition. One less known idea lays around the fact that the installed application can access most of the mobile phone hardware, so theoretically they can easily listen to microphone input signals. Retail stores can emit ultrasound signals from certain products and if that signal gets picked up by the app (for instance the person spend more than a few seconds in from of a certain item), it can automatically report to ad companies that the user was interested about the product, so a little extra push, in a form of carefully targeted ad may cause the person decide to buy it.

Blizzard
Blizzard announced that they may ban Overwatch players for "toxic comments" on social media, like YouTube, Facebook and similar places. Gathering and processing data this size, also making the required connections between them certainly needs their own machine learning strategies and processing power.

Facebook
Facebook patented a technology that allows to track dust or fingerprints smudges on camera lenses, this way the image recognition algorithms can recognize if any of the presented pictures are made with the same camera or not. They claimed that they never put this patented technology in use, but nevertheless it’s a great idea, with many different application possibilities from development perspective.

Boston Dynamic
Atlas, The Next Generation Inditás gomb

Atlas, The Next Generation (00:02:42)


Boston Dynamic is one of the leaders in robotics by building one of the most advanced ones on earth. They are using efficient machine learning technologies to teach their robots for doing certain tasks and overcoming certain problems.

Ok… Artificial Intelligence, Machine Learning, and Neural Networks ... what do they exactly mean and how do these terms relate to each other?

We learned that these technologies are popping out almost everywhere and becoming more and more relevant to our normal days in every aspects that we do, aiding or controlling our lives in one way or another. Reading all these “buzzwords” in technical articles around the Internet, you probably noticed that many of these terms are used interchangeably, or without any explanatory context. So let’s demystify their meaning and let’s properly categorize them for future references.

First of all, let’s clear their meaning:

Artificial Intelligence, or AI has the broadest meaning of all the three mentioned.

It usually attempts to mimic "cognitive" functions in humans and other beings, for example learning, adapting, judgment, evaluation, logic, problem solving.

Generally speaking, an AI usually does:
 • Learn - by observing, sensing, or any ways that it can gather data.
 • Process - by logic, adapting, evaluating, or judging the data.
 • Apply - by solving the given problem.
   
AI can be as simple for instance, as the ghosts in Pacman. Each have their own objectives and each tries to accomplish them by observing the player's behavior and position, so they can process that data and react upon it.

AI can be a chess player that tries to outsmart a human player.

AI can also be a search engine that gives you more relevant results to any of your search terms than any human could ever do, given the amount of constantly changing data and human behavior around the whole Internet.

Machine Learning or ML, has again many implementation and a fairly broad meaning.

Usually we can generalize the ideas behind it by stating: Machine Learning is subset of Computer Science, and its objective is to create systems that are programmed and controlled by the processed data, rather than specifically instructed by human programmers. In other words, Machine Learning algorithms are attempting to program themselves, rather than relying on human programmers to do so.

Neural Networks, or more accurately referred as Artificial Neural Networks, are a subset of Computer Science, and their objective is to create systems that resembles natural neural networks, like our human brains for instance, so they can produce similar cognitive capabilities. Again, there are many implementation of this idea, but generally it’s based on the model of artificial neurons spread across at least three, or more layers.

We will get into the details of the "how exactly" in the next article.

Neural network are great approach to identify non-linear patterns (for linear patterns, classical computing is better). Patterns where there is no clear one-to-one relation between the output and the input values. Neural networks are also excellent for approximations.

We also hear a lot about Deep Learning and that is just one, more complex implementation on the idea of Neural Networks involving much more layers. All that can create much greater level of abstraction than we normally would use for simpler tasks. Think of the complexity required for image recognition, search engines, translations.

We learned now the general meanings behind these few terms, but how do they relate to each other then?

Artificial Intelligence has been around quite some time now, and some implementations of Machine Learning is used to create much more efficient Artificial Intelligences that just wasn't a possibility before. Following this combining idea, Machine Learning is using the technologies of Neural Networks to implement its learning algorithms.

So as we can see, all of these technologies can function and work by themselves, but also they can be combined with each other to create more efficient solutions to certain problems. Most of the times however the latter is the case nowadays. All of the mentioned three technologies are combined and used together, as the currently most efficient and effective solution to the given problems: our currently most advanced versions of Artificial Intelligences are created with a Machine Learning algorithms that are using Neural Networks as their learning and data processing mechanism.
 
kép:https://i.imgur.com/oIVNOqB.png
 
In summary:
 • We were given a few examples why would we care about this technology at all?
 • We demystified the terminologies like Neural Networks, Artificial Intelligence, Machine Learning and Deep Learning.
 • We classified them with simple terms, explained where they belong, and how do they relate to each other.

In next articles I will explain in simplified steps how Neural Networks work, and will provide a programming example that any of the readers could implement and try out themselves as well. Furthermore, I will talk about the relations and differences between Artificial Neural Networks and Natural Neural Networks (our human brain, for example). I will talk about the concept of consciousness, as a natural question that tipically follows these ideas.
 

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!