Jelenlegi hely

RW Top 10: Az FPS-történelem tíz legjobb shotgunja

Utolsó bejegyzés

RW Top 10: Az FPS-történelem tíz legjobb shotgunja

Címkék:

Elhatároztam, hogy idén illően köszöntöm a szeretet ünnepét: jó sok söréttel és brutalitással! Elég régóta űzöm a szabadidőmet FPS-ek nyüstölésével,  így összeszedtem a tíz legjobb shotgunt a műfajból. A lista természetesen szubjektív, de a saját tetszési indexem mellett próbáltam az egyes fegyverek erejét, hasznosságát és tüzelési sebességét is számba venni, így biztosan kellemeset puskázhat az, aki innen választ magának partnert a harchoz. Vágjunk, vagyis inkább lőjünk bele!


10. Team Fortress 2: Scattergun / Force-A-Nature
 

A Team Fortress 2 agilis Scoutjának kedvenc fegyvere. Első ránézésre hagyományos duplacsövűnek tűnik a kicsike, de tényleg csak első ránézésre: gyors tüzelésre alkalmas ismétlőpuskával van dolgunk, aminek speciális dobtárába akár hat töltényt is belepakolhatunk. A lefűrészelt cső miatt a szórása hatalmas, így távolról nem jelent fenyegetést, közvetlen közelről azonban hatalmasat sebez, és még a felkészültebb Heavy-knek is fejtörést tud okozni.

Kicsit őrültebb verziója az unlockolható Force-A-Nature, amibe kevesebb töltény fér ugyan, viszont kétszer olyan gyorsan lehet elsütni, hatalmas visszarúgása miatt pedig shotgun jumpra is alkalmas.


9. Postal 2: Csak egy puska... macskával
 

Még most, a Steamre ömlő szemét és a Battlefront II loot boxainak korában is nyilvánvaló, hogy ha igazán ízléstelen játékra vágyik az ember, akkor a Postal 2-nél fog kiakadni a szennydetektor. Random járókelők ásóval való agyonverése? Igen! A politikailag korrekt viselkedés körbehögése? Nyilván! Hugyozás határok nélkül? Alap! Amikor először kapjuk kezünkbe a játék puskáját, még nem tudjuk, milyen extra fícsörrel kedveskedtek nekünk a Running With Scissors jómunkásemberei, de aztán összefutunk egy macskával... A gyanútlan állatot ráhúzhatjuk a fegyver csövére, és hangtompítóként használhatjuk, amíg néhány lövést követően cafatokra nem robban. Szegény cica!


8. Bioshock: Shotgun


Az Irrational Games játékának egyik legemlékezetesebb pillanata az a rész, amikor az orvosi szinten megtaláljuk ezt a kellemes steampunk-gyilkolóeköszt, hogy aztán mindjárt tesztelhessük is egy adag életünkre törő spliceren. A fegyver dörrenése számukra hívószó az örök vadászmezőkre, mivel általában már egy fejet ért találattól is kidőlnek, ha pedig mégsem, aggodalomra semmi ok: közvetlen közelre csak jól és még jobban lehet célozni. Kezdetben szűkös tárán és sebzésén gyorsan javíthatunk, a sima lőszer mellett pedig a big daddy-k legnagyobb örömére elektromos és robbanó töltényeket is használhatunk. A második legjobb fegyver a játékban, de csak azért, mert minden Bioshock-fan tudja, hogy a csavarkulcsnak nincsen párja.


7. Half-Life: SPAS-12
 

Az érzetre kitűnő mordályok mintapéldája: 1998-ban, Gordon Freeman aranykorának kezdetén nem volt még egy olyan shotgun, aminek animációi és hanghatásai megközelítették volna a SPAS-12 szintjét. Már kézbe venni és újratölteni is igazi élmény, két tüzelési módjának köszönhetően pedig nemcsak közelről, hanem közepes távolságról is hatékony játszópajtás. Elsütése után még a látszólag tonnányi lőszert magukba szívó tengerészgyalogosok sem fognak sokat ellenkezni.

A SPAS-12-től nem marad el sokkal a Half-Life 2-es változat sem, nyolc töltény viszont mindig több lesz hatnál, így egyértelmű, melyikük a jobb.


6. F.E.A.R.: VK-12
 

Mivel lehet abszolút emlékezetessé varázsolni egy egyébként is bivalyerős puskát? A Monolith szerint egy ügyes bullet time fícsörrel, és bizony nem tévednek: van valami felemelő abban, hogy még a legmagasabb nehézségi fokozaton is könnyedén csinálhatunk rántottát egy egész szobányi katonából. Szóródik a sörét, törnek a tereptárgyak, szakadnak a végtagok, a pusztítás öröme pedig betölti a képernyőt. A VK-12-nek minden egyes szava költészet.


5. Painkiller: Fagyasztópuska
 

Ha egy FPS-ben mindjárt az első szembejövő sírkőnél az ember kezébe nyomnak egy shotgunt, akkor tudja, hogy nem lesz egyszerű dolga, és ez a Painkillerben sincs másként. Daniel Garnerre csőstül ömlenek a borzalmasnál borzalmasabb pokolfajzatok, szóval fürgén kell bunny hoppolnia, ha ép bőrrel akarja megúszni túlvilági kalandját. Ebben segít ez a kellemesen ördögien festő puska, ami első blikkre csak a kisebb szörnyekre jelent közvetlen veszélyt, de ha okosan használjuk, a játék végéig hű társunk marad. Speciális töltetével a legtöbb nagyobb ellenfél lefagyasztható, majd szilánkokra robbantható, erről pedig a Pusztító (na meg a Duke 3D) óta tudjuk, hogy remek móka.


4. Blood: Sawed-off Shotgun
 

Nicsak, még egy Monolith-játék? Ezek a srácok aztán tudnak shotgunt csinálni, hiszen nem elég, hogy kétszer szerepelnek a listán, a Blood puskájával még a Build engine másik két nagyágyúját, a Duke Nukem 3D-t és a Shadow Warriort is sikerült maguk mögé utasítaniuk. Ha be kell mutatnom ezt az alattomos kis lefűrészelt csövűt, a hibátlan szó jut eszembe elsőre: feelingben és hasznosságban is ez az FPS-történelem egyik legfrankóbb fegyvere, valósággal döglenek tőle a sipákoló kultisták. A két tüzelési móddal gyors egymásutánban vagy egyszerre engedhetjük útjára a töltényeket, a sebes újratöltésnek köszönhetően pedig folyamatos tűz alatt tarthatjuk a jónépet. Erre nagy szükségünk lesz, mivel Tchernobog hívei bizony célozni is megtanultak a nagy szektázásban.


3. Wolfenstein: The New Order, The Old Blood és The New Colossus: Automatic Shotgun / Schockhammer X
 

Amikor a nácik a hatvanas években kifejlesztették az auto shotgunt, nem gondoltak arra, hogy mi van akkor, ha BJ Blazkowicz ráteszi a kezét a német precizitás eme gyöngyszemére. A válasz egyszerű: rengeteg halál és apokaliptikus tűzerő. Teljesen mindegy, mi kerül a célkeresztbe, biztosan el fog pusztulni, ha ezzel a szörnyeteggel kell farkasszemet néznie. Az auto shotgunnál még a tár mérete sem negatívum: olyan nevetséges szintre fejleszthető, hogy mire kifogyna, már bőven fekszik mindenki.

A New Colossus Schockhammer X névre hallgató fejlesztett változata még brutálisabb: rotorjának köszönhetően egyszerre három töltényt is kilőhetünk vele. Mein Leben!


2. Unreal széria: Flak Cannon
 

A flak cannon az intim szféra védelmének tökéletes eszköze: a csövéből kiáramló izzó fémszilánkok hibaszázalék nélkül darálnak apró darabokra bárkit, aki a közeledbe férkőzik. Közepes távolságból ugyan már nem halálos, lövésének véletlenszerű alakzata azonban veszélyes és kiszámíthatatlan, így a gyors visszavonulás fedezésében is kiváló partner. Már a lőszere miatt sem hagyományos shotgun, de ez az elsütése után senkit sem fog zavarni, mivel érzésre ugyanazt a kérlelhetetlen erőt testesíti meg, mint klasszikusabb társai. Másodlagosan gránátvetőként viselkedik, és annak is kiváló.

Melyik az egyetlen rossz Unreal-játék? Az Unreal 2. Melyik epizódban nem szerepel ez a csodálatos fegyver? Az Unreal 2-ben. Az összefüggés egyértelmű.


1. Doom széria: Super Shotgun
 

Az ikon, a legenda, a menő shotgunok nagypapája és példaképe. Ha valaki azzal kezdi el vádolni a Doom 2-t, hogy az nem több az első rész kiegészítőjénél, csak rá kell vágni, hogy „de abban van a super shotgun”, és máris megnyertük a vitát. Ennek jó oka van: a széria eredeti puskája is kiváló harcostárs, a super shotgun azonban ugyanolyan hasznos, miközben jóval nagyobb pusztítást lehet vele véghez vinni. A rusnya kakodémon már akár két jól elhelyezett találattól kileheli a lelkét, egy zombikkal teli szobát pedig eggyel is simán ki lehet üríteni. Ereje annyira tekintélyt parancsoló, hogy még a minden más fegyvert „brutálisabbá” varázsoló Brutal Doom sem tudott javítani rajta. Ezt elvárni sem lehetett volna Sargeant Mark IV kiváló modjától, hiszen ami tökéletes, az tökéletes, és a lista első helyét érdemli.


+1. Quake Champions: „Starting Shotgun”
 

Mivel a Quake Champions jelenleg early accessben tengődik, a végleges verzió megjelenése pedig látszólag még nagyon messze van a kaputól, így a listára már nem fért fel a játék legnagyobb anomáliája, a kezdőfegyvernek választható shotgun. A Quake első részében a sima puska bizony iszonyúan gyenge és jellegtelen volt, itt viszont túlkompenzáltak az id Software-nél: lehet, hogy a „starting shotgun” nem sebez akkorát, mint a pályákon felkapkodható kétcsövű fajta, a szórása viszont jóval kisebb, így egész egyszerűen sokkal hasznosabb fegyver nagyobbik testvérénél. Nem mondanám, hogy ideális egyensúly, de ettől még kiváló érzés veszélyesnek lenni respawn után.

Kimaradt volna valami? Valamelyik kéziágyúnak előrébb kellett volna végeznie? Előfordulhat, hiszen ahány FPS, annyi shotgun és eltérő kedvenc, szóval kommentekben jöhetnek más elképzelések, esetleg ötletek további top 10-es listákról. A tűzerő legyen veletek!
Szerkesztette: Zoo - 2017 dec 26


A bloodos helyett én a max paynes gyorstüzelőt tettem volna be. De amugy korrekt.Remek puska az is, de a Max Payne nem FPS, így itt most nem jött szóba. A Wolfi elég jól pótolja azt a típust azért. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.Multis játékok beférnek, akkor van 1-2 emlékezetes nevezőm a közelmúltból:
Battlefield sorozat - fegyvermodokkal megpakolt sörétesek:
Attól kezdve, hogy mindenféle távcsöveket, tárakat, lőszertípusokat választhattunk a sorozatban, úgy született pár elmebeteg kombináció, ami álmatlan éjszakákat okozott sokunknak.
Például a snipereket megszégyenítő 12 gauge lőszeres, pumpálós shotgun távcsővel:

https://streamable.com/1lg4l
Inditás gomb

Vagy a robbanó lőszeres automata USAS-12:

https://streamable.com/soxx1
Inditás gomb

Rust - Waterpipe Shotgun:
Főleg még mielőtt egyszerűsítették volna a célzás rendszert volt a 2x2 kockás fakunyhóban reszkető, meztelenül szaladgáló csórók szinte semmiből legyártható, de olykor meglepően hatásos fegyvere. Kisebb bázisokat betámadva szinte borítékolni lehetett, hogy a bentlakó az ajtórésből ki fog durrantani a waterpipe shotgunnal. Pszichológiai hatása nem elhanyagolható, amikor kifingatnak egy ilyennel, miközben teljes felszerelésben voltál, sok billentyűzet bánta már a találkozást.

https://streamable.com/lriip
Inditás gomb

CS:GO - MAG-7:
Pár éve behozott új sörétest meglepően kevésszer látni, pedig a jól eltalált tűzgyorsaságával könnyen ki lehet szedni közelről akár az egész együtt támadó ellenséges csapatot is. Szvsz. az élvezeti faktora talán ennek a legjobb az összes CS-ben vásárolható fegyver közül.

https://streamable.com/mlfdj
Inditás gomb


Jogos.Doom 1 alap shotgun, doom 2 super shotgun,


Inditás gomb

()

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése+1 a L4D2 auto shotgunra igazi szintlépés volt.
+1 Új Doomban szintén tetszetős és hatékony a supershoti
FO4-ben találtam egy lefűrészelt csövű shotit ami szintén elég tetszetős volt. Talán V.A.T.S. ban adott az action pointhoz vagy valami ilyesmi hasznos tulajdonsága volt (+a shotik általános jellemzői ugye)

zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, Great/Terrible coordinátor, játékfejlesztő, Rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Jó része ezeknek ismerős nekem is, de a Bloodéhoz annyit mindenképp hozzáfűznék, hogy guns akimbóval még igazi bossalázó is tud lenni, illetve annak idején imádtam a szétszóródó töltényhüvelyeket (a Thompsonnal is, persze). Annak idején egyik sem volt triviális.

A Bulletstormban meg a skillpointos zúzás minden amúgy is jó fegyvert nagyon menővé tett, a négycsövű shotgunt is.

Sors bona, nihil aliud.Hát igen, akimbóval baromi durva a Blood shotgun, mivel egyszerre négy golyót tudsz kilőni az alt fire-rel, a reload meg tulajdonképpen azonnali. :D Lehet, hogy olvasva fanboyságnak hangzik a dolog, de tényleg komolyan vehetetlen az összes olyan shoti-lista, amin a Blood nincsen rajta. :D

A szétszóródó hüvelyek akkoriban tényleg nagyot szóltak (már a Duke 3D-ben is, a Bloodban igazából csak látványosabban van megoldva), manapság is van egy voxel mod a BloodGDX-hez, ami a töltény sprite-okból is voxeleket csinál, szóval rendes 3D tárgyakkal lehet beteríteni a padlót.

A Bulletstorm meg kimaradt még, de majd valamikor pótolni kell, elvégre négy cső az négy cső :D 4 csövű shotgun mondjuk van az 1997-es és a 2013-as Shadow Warriorban is, és a 97-es verzió majdnem fel is került a listára (a riot gun feelingben és használhatóságban alulmaradt a Blooddal szemben, két Build-játékot meg nem akartam).

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.kép:https://vignette.wikia.nocookie.net/dukenukem/images/6/61/Shotgun.pngInditás gomb

()

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzéseNem fog eszembe jutni a neve, de régesrég játszottam egy elég középszerű fps-sel amiben angyalokat kellett ölni (vagy angyallal?) és voltak benne spellek a fegyverek mellett (a'la bioshock) na abban volt egy 3 csövű sörétes. Az egyik spellel (sószoborrá változtatta az ellent) nagyon jól működött a fegyó. Jól használva szinte végig bevált ez a kombó.

Csak sikerült előkaparnom
Ez lesz az


Inditás gomb

()

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - ShodanEnnek csak a demoja volt meg de úgy imádtam hogy nagyon

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - ShodanRégen rengeteget játszottam vele, de ez volt az a játék, ami megutáltatta velem a respawnoló ellenfeleket. Állandóan mögéd rakja őket a játék, borzasztó.

Amikor kijött GOG-on, impulzívan megvettem gyorsan, de futni azt nem fut valami jól sajnos. Adnak hozzá valami 3dfx-emulátort, de nem egy főnyeremény.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.Jaja rémlik, hogy talán az első hardware 3D játékok közül való volt, mint a Blood the chosen, lehetett csapatni voodoo2-n.

zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, Great/Terrible coordinátor, játékfejlesztő, Rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard.Viszont van hozzá fps mod... :P

Én sokat toltam úgy, egy teljesen új játékot kaptam... :D

"Fight steel Die honor"

"I eat resistance for breakfast"

Mr. Conanladik írta: Viszont van hozzá fps mod... :P

Ja, úgy hívják, hogy FEAR. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.Azért a Borderlands szériát se hagyjuk ki :D

https://p1.picsto.re/Pr5Ws.jpgInditás gomb

()

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - ShodanAz egy H'n'S (annak persze jó), nem FPS. :D


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Mondjuk annak is olyan, hogy gyűlöltem a lootot. Volt benne egy-két jó fegyver, vagy akár vicces is, de mindegyik részben már a felétől undorodtam a fegyverektől, és tinihorrorcsajos sikoltásban törtem ki, ha véletlenül bármit is felvettem, annyira értéktelen volt minden. Ez pedig nálam éppen fegyveres szempontból húzta le az emlékeit - és mint H'n'S-t.

Mindenesetre én a BL2-ben használtam relatíve sokat a Swordsplosiont.

Sors bona, nihil aliud.Ja, én is ezért nem szeretem a BL sorozatot, meg egyébként is nehezen tudom azt mondani bármelyik shotira egy looter shooterben, hogy hasznos. :D 1000 féle van belőle, ilyen bigyóval, olyan bigyóval, és én ott feladom, ezért nem jött szóba pl. a Shadow Warrior 2 sem, mert oké, hogy van benne poén shotgun simán, de a badass fegyver az nem olyan, hogy x ellenfél ellen használhatatlan, y-t meg azonnal öli. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.n0k0m írta: Például a snipereket megszégyenítő 12 gauge lőszeres, pumpálós shotgun távcsővel:

https://streamable.com/1lg4l
Inditás gomb

ehehehehe, ehhez jó melékek kötnek engem is, BFBC2-ből :DA tegnapi LAN party után megemlíteném ezt is:


Inditás gomb

()

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzéseBL-en én is gondolkoztam. Nyilván ezeket a random droppokat nincs értelme beírni, de amiket bossok dobnak "nevesített" fegyverek, azok közt van pár vicces, ami pl. linkelve is volt fentebb. De annyira már nem emlékszem rájuk, hogy gyűjtést is rendezzek belőlük.Ilyen listából lehetne pisztolyos verzió is. Desert eagle miegymás

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - ShodanSzvsz nehezebb lenne összerakni egyébként: a legtöbb igazán frankó pisztoly a DE / Magnum kaliberű kéziágyú általában, és azokhoz képest kevés az egyedi darab, a Blood flare gunjából meg csak egy van. :D

Szerk: A győztes meg szerintem elég egyértelmű lenne pisztoly-kategóriában: a bacalov corrector a No One Lives Foreverből. :D Nincs párja. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.Egyébként amiben én sok fantáziát látok FPS-listák tekintetében, az a 10 legrosszabb fegyver. Van néhány parádés mellényúlás egy csomó arzenálban. :D

Belegondolva abban a kategóriában is van egy olyan fegyó, aminek bérelt az első helye, de nem árulom el a játék címét sem, mert úgyis rám ugranátok, aztán ki kéne magyarázni, amivel lelőném a poént.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.10 legjobb melee fegyver

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzéseHl 2 pisztolya.
Semmi spéci, de imádtam hogy olyan gyorsan lő ahogy kattintok

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - Shodan

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!