Jelenlegi hely

Böngészők (mindegyik)

Utolsó bejegyzés

Böngészők (mindegyik)

Mivel egyikhez sem volt topic, megelégedtem ezzel.

Opera (32.0.1948.25 W7x64): Hogy a faszba kapcsolom ki, hogy ne írja ki állandóan (felső sárga sáv), hogy meg fog dögleni a Silverlight? Ott dögöljön meg ahol van, mi közöm nekem ehhez, talán ha kétszer kényszerítettek rá életemben.

Szerkesztette: Strato - 2018 dec 04


Akkor is csinálja, ha letiltod a Silverlight bővítményt? (menüben Fejlesztő/Bővítmények)



Nem is listázza. Szóval az egész olyan, mintha arról kapnék 'univerzális üzenetet a közponbó', ami nincs is.

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



rwurl=http://trillian.kepregeny.net/grifter/silverlight.jpg
Ennyi, a másik végén egy X-el. Nincs opció, hogy oké, tudomásul vettem vagy bármi.
Nincs semmi, csak mindig feldobja minden nagyobb portálnál, ahol a sok faszláma geci kóder a kurva anyját is használta, hogy a reklám banner az űrből is látszon...

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Átérzem a bánatod, de egyelőre türelmesen lenyomogattam mindig az X-et... :)



Szerintem ez megoldja majd:
Beírod a címsorba, hogy opera://flags/ Majd rákeresel bal oldalt arra, hogy NPAPI. Itt két lehetőséged van, az egyik az NPAPI removal notification, ezt pöccinted át és jó lesz, vagy a Disable NPAPI plug-inst állítod át.



Mit kéne használni mostanában, mi a coolság?
Szétvet az ideg, hogy a asztali gépemen továbbra sem tudtam megoldani, hogy szerencsétlen Opera lejátsza a streamable.com-os videokat.



Én Chrome-ot használok és elégedett vagyok vele, psishock meg a Firefoxra esküszik. Szerintem ezek közül válassz egyet, a többit meg felejtsd el.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám




Segítség! Tegnap este a Chrome-om megszűnt működni. Az app maga elindul, de bármit nyitok meg, csak egy üres oldal van, nem is tölti az url-eket, egyszerűen bejön egy üres fül/oldal és kész. Beleértve a saját settings oldalát.

Meg megpróbálkoztam az aduásszal, az uninstall - appdata törlése - registry takarítás - reinstall kombóval, de egyáltalán semmi eredménye. Ötlet?



Oké, rá 5 percre megoldódott... ez a fos 64 bitesre frissítette magát valamiért. Az meg nem működik 64 bites Windows 10-en. Teljesen egyértelmű, nem? :-D



Én is Firefoxra esküszöm, mert valahogy könnyebb hozzá találni extensionöket. Bár az is igaz, hogy Chromehoz eddig csak egy adblockot raktam fel.

Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.



Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Meg egy Chromium reskin, raadasul egyelore szarul, ugrojunk.



Firefox legfrisebb 46 verzioja valamit elbaszott a css z-index koddal (ami azt jelenti laikusoknak hogy a kirajzolt grafikai elemeket milyen sorrendben jeleniti meg egymas alatt a bongeszo), igy az RW beallitas menujet es a kepnezegetot a "content" mogott jeleniti valahol a hatterben meg, azaz teljesen hasznalhatatlanul.

Ha nem javitja a fox a szitut, elobb utobb ranezek mit tekertek rajta, addig is javasolt a par napja kijott 45.1.1 ESR (Extended Support Release)-t hasznalni, ami kivaloan kompatibilis marad, es az is lesz egy jo darabig meg a frissessegebol adodoan, viszont az osszes jovobeli biztonsagi resre a foltot tovabbra is megkapja azonnal: https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/45.1.1esr/win64/en-US/Firef...

En is azt teszem. Sot pozitivnak vegre van 64bites verzio is belole, ami azt jelenti hogy nem kell tobbet 3gb hatar koruli memoria limittel harcolnia a bongeszonek, egesz nap nyitva lehet vegre milliard tabbal, addonnal, (tab es addon junkie-knak mint en pl) es stabilan 3-4 gb korul mozog az ehsege, nem kell tobbszor ujrainditanom meg tabokat gyilkolnom.

Nightlyket nezve Elektrolizis (multiprocess) ficsor kiadasa meg mindig nincs sajnos a kozelben, viszont szepen haladnak vele, torekednek hogy minden ki legyen simitva es ne torjon kette minden kompatibilitast.

WebExtensions fejlesztese is szepen halad, nagy pont lesz az osszes bongeszore nezve mivel ezzel a technologiaval megoldjak hogy mind 3 nagy bongeszocsaladban (Chrome, Fox, Edge) hasznalhatoak legyenek egyetlen standard-ra epitett kiterjesztesek, azaz a fejlesztoknek csak 1x kell megirnia a kodot, es mind 3 bongeszoben zakatol majd, ami fejlesztonek/felhasznalonak egyarant win-win vegre.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."


CJ képe
CJ

vagy váltson át mindenki Safarira.

ShowHide spoiler #

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Sajna eleg jelentektelen lett a Firefox a bongeszok piacan. Harom-negy ev es szinte sehol se lesznek. Rendesen elbaszta a Mozilla az utobbi par evet...



ez mondjuk erdekesebb helyzet mint kivulrol latszik.

Egy hogy akinek szamit a szabadsaga, biztonsaga es a maximalisan reszletes testreszabhatosaga, az a foxot fogja tovabbra is valasztani, mivel tovabbra sincs jobb alternativaja.

Masreszt a "piac%"ot nezni csaloka, mivel az hogy valamelyest csokken az osszegzett vilagpiacon a jelenlete nem feltetlen azt jelenti hogy az emberek ternek foxrol at a masik bongeszokre, hanem inkabb azt hogy az uj emberek uj laptopokon, tableteken es mobilokon nem mozillas bongeszot telepitenek fel, hanem pl Chrome-ot. Az Edge/IE jelenlete is csokken a vilagpiacon (Chome epp a napokban vette at az osszesitett vezetest felole is), ami nem azt jelentene hogy szar lenne az Edge (mint irtam mar a masik topikokban, neki van a 3 rivalis kozul messze a legreszponzivabb felulete win10en, nagyon jol felepitetten touch barat, es legmodernebb zoom motorja, amely lesoporne a konkurenciat effektivitasban).

Viszont a Chrome hatalmas elonye hogy a csapbol is az folyik reklamozva, de nagyon brutalis szinten. Googlenek hatalmas penze es befolyasa van benne. Erts ezt ugy hogy egy rakat bundle szoftware csomagban benne van es fel telepedne a gepedre (sokszor keretlenul ha nem figyelsz), a masik hogy a google oldalakon is azzal bombaz allandoan a google. "latom nem Chrome-et hasznalsz, figyusz toltsd le mivel az a legjobb a vilagon a bongeszesre!"-ra celzo ablakocskak bukkannak ujra es ujra idonkent fel akar Edge-el, akar Foxal bongeszek a kerdeses oldalakon, amire tuti egy jo nagy szazaleka az embereknek szinten kattanni fog.

Ezzel nem azt akarom mondani hogy az Edge vagy a Fox epp hibatlan bongeszo lenne. Mind 3 csaladnak megvannak a maga problemai, mondhatnam ugy is nincs egy "jo" bongeszo a vilagon ami tenyleg korrektul van minden teren osszerakva, hanem mindenhol valamifele kompromisszumot kell elviselned. Viszont ez ertheto is, tudvan hogy milyen nagy sebesseggel fejlodik az internet (es az igenyek az interneten), es milyen komplikalt szoftware szintte notte ki magat a bongeszo fogalma. Majd hogy nem egy operacios rendszer komplexitasaval vetekedik, es van pelda ra ugye hogy effektive OS-nek is hasznaljak. (firefox OS telcsiken, vagy a Chrome OS a chrome bookokon)

Csak annyi a kulonbseg hogy a Google brutalis reklamhadjaratot es lefizeteses szoftware bundle hadjaratot folytat, az MS-nek nem szabad ezt tennie mert megbasszak a segget erte a birosagokon monopollal visszaelesre hivatkozva, Mozillanak meg egyszeruen nincs erre penze.

Masfelol sok erdekes trukk van a Mozilla tarsalyaban tovabbra is amiken emlitetten dolgozik hogy jobba tegye a bongeszojet, de azokat nem ugy akarja meglepni hogy kozben telibeszarja a kompatibilitast es kinyirjon minden fejlesztot maga korul, hanem pont hogy segiteni probalja azokat a tranziciokban es egy egyre effektivebb okoszisztemat alakitani ki nekik. Mint mondtam ott pl a WebExtensions, ami egy uj bongeszo kiterjesztes felulet, es arra hivatott letrejonni hogy konnyebbe, effektivebbe tegye a kiterjesztesek fejleszteset es kompatibilis szinten tartasat, plusz egyben atjarhatova teszi ezt a tobbi nagy bongeszoben is, ami hatalmas erony. Kvazi majd hogy nem lenne egy szabvanyos kiterjesztes feluletunk vegre a bongeszokon es nem kell 3x megirni ugyanazt.

Ott van a hatterben reszelt, es nagyon intelligensen felepitett Servo bongeszo motor amit a Rust nyelven irnak, eleve lesopri mar igy teszt szinten is effektivitasban az osszes konkurens, es ARM/x86 procikra is egyarant mukodik.

Ez raadasul nem azt jelentene hogy a Mozilla akkor dobna a Foxot, sot ellenkezoleg, ahogy jonnek az effektiv es bizonyitottan kiraly Servo fejlesztesek, hozza majd oket be Fox-ra is. De ahhoz hogy konnyen tudjon athozni es alkalmazni ilyen modern kodokat, eloszor a regi legacy felepitest kell modernizalnia hogy az atjaras pofonegyszeru legyen, es most pontosan azt csinalja.

Sok ember panaszkodott hogy "jaj minden verzioval elvesz egy egy ficsort a mozilla a bongeszonkbol!", de nem fogjak fel hogy ez jo lepes a jo iranyba vegul. Sot megindult egy olyan elgondolas is hogy a legalapabb core ficsorok melletti extrakat mint gyari kiterjesztesben mellekelje inkabb a foxxal, mintsem a bongeszobe szorosan integralva, mivel ez egyreszt elosegitene a bongeszo felepitesenek es feljeszthetosegenek, egszesuseget, plusz az osszes tobbi mellekelt ficsor fejlesztesenek egyszeruseget, mivel nem lennenek szorosan egymasra tamaszkodva, frissithetnek igy egymastol parhuzamosan barmikor amikor megerik a dolog.

Azaz most azt tortenik hogy a mozilla nem dobja a picsaba egy hosszasan futott termeket, hanem egyszeruen ujra es ujragondolja, majd epiti at ennek tudataban modern-re. Ezt nem csinalja egyik ceg sem (vagyis nem tipikusan), hanem altalaban dobja a termeket (es a felhasznalo bazisat) a picsaba, es megprobal ujat behozni. Mozilla viszont ugyel arra hogy figyeljen ezekre az igenyekre is es probalja a legfajdalommentesebben meglepni a tranziciot.

Ez nyilvan igy tobb idobe telik.

Hogy utkozbe vannak neha ilyen apro faszsagok mint az emlitett z-index css tema? Ja, vannak minden masik bongeszocsaladban is. Majd javitjak. Chome-ban is egy rakat bug utheti es uti is fel a fejet amit aztan lecsapnak ahogy odajutnak. Nem neheztelek ez miatt a Mozillara sem. Csak az nem teved/hibazik aki nem is dolgozik.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Szamomra az a problema, hogy a prioritasaikat rossz helyre helyeztek es hulye donteseket hoztak. Nyilvan bizonyos dolgok intergralasat nem lehet osszehasonlitani, de amikor azt latta az ember, hogy az MSE, EME, 64 bit (win eseteben), stb. tamogatasa sokat csuszik, az Electrolysis pedig ki tudja mikor lesz kesz, akkor ARMVv6 tamogatasra gyurnak (ami teljesen felesleges volt) vagy a Firefox Hello-hoz hasonlo marhasagokat pakolnak bele (kozben bizonyos funkciokat meg kiszednek vagy maskepp kezd mukodni (find in page, stb.) azt sokan nem neztek jo szemmel. Nem kell annyira lebutitani a bongeszot sem (nem mindenki akar mindenre add-on-t hasznalni ami csak a bongit lassitja), nem kell belole szinte mindent kiszedni. Mi lesz a kovetkezo? Nem lesz page info vagy csak a mostanitol benabb verzio. Nem a Chrome-ot kene mindenben uldozni. Hulyesegekre koncentralnak es azt hiszik azzal majd szerezhetnek felhasznalokat.
Mindezt ugy irom, hogy szamomra meg mindig a Firefox messze a leghasznalhatobb bongeszo.

Edge ugyben viszont nem ertek veled egyet. Szerintem a UI sokszor nem eleg gyors, alapveto funkciok hianyoznak a bongeszobol, bizonyos dolgok meg katasztrofalisan rosszak benne (url bar). Vannak olyan oldalak amik par percnyi bongeszes utan megfektetik az egesz bongeszot es egy percig tart kilepni belole.



Szamomra az a problema, hogy a prioritasaikat rossz helyre helyeztek es hulye donteseket hoztak.

ez igaz, es kozel en sem osztom minden dontesuket. Viszont vannak jo donteseik is, amelyeket ertekelek viszont. Szembe veluk ott a Google vagy a Microsoft amelyeknek a (bongeszovel kapcsolatos) szar donteseiket se osztom kozel, de elismerem azok mellett hogy detto vannak nagyon jo dobasaik is.

Ja, Mozilla is lehetne egy sokkal kompetensebb banda, de a 3 kerdesesen beszelt kozul meg mindig o kapja a legtobb tumbupsot, ha minden egyes pontjat ossze kellene szednem es ertekelnem amit egy bongeszotol elvarnek.

Nem kell annyira lebutitani a bongeszot sem (nem mindenki akar mindenre add-on-t hasznalni ami csak a bongit lassitja), nem kell belole szinte mindent kiszedni. Mi lesz a kovetkezo? Nem lesz page info vagy csak a mostanitol benabb verzio.

De igen max-pain, igazsag szerint a legjobb dontes ha mindent core ficsoron kivuli extrat addonokba raktak at (amik automatikusan mellekelve vannak az alapbongeszovel, de ugyanugy kikapcsolhatoak, atdolgozhatoak, stb). Viszont ehhez az kell hogy egy olyan addon rendszert oldj meg, ami nem "lassitja" csak a puszta mivoltatol a bongeszo motort, hanem tenyleg a resze lesz neki. Mint mondtam a WebExtensions egy jo torekves ebbe az iranyba.

A minden (nem core ficsor) addonba szedese amugy meg jobban egyszerusitene a bongeszo fejlesztesi folyamatait, mivel igy nem kellene a motornak minden extra ficsorre odafigyelnie kompatibilitas teren minden kiadassal, eleg ha a sajat feladatat nezi. Ugyanugy ezek a funkciokiterjeszto addonok nem tornenek minden egyes friss bongeszo verzio alatt potencialisan valami kompatibilitasi bug vagy mar ok miatt, hanem eleg ha mindig csak tartjak magukat az addon API standard eloirasokhoz.

A fejlesztoknek (bongeszo es addon fejlesztoknek egyarant) es a felhasznalonak is jobb minden szempontbol. A felhasznalonak termeszetesen nem kell "levadasznia" majd ezeket a core bongeszovel mellekelt addonokat, hanem a bongeszovel egyutt erkeznenek telepitessel, igy semmi kenyelme nem veszne neki, es nem is erezne semmit abbol hogy epp nem hardkodolva van a bongeszojebe valami, hanem ilyen jelleguen kiterjesztve a funkcionalitasa veluk.

De maga a bongeszo felepitese es fejlesztese igy fenyevekkel atgondoltabb, flexibilisebb es egyszerubb lenne.

Ami siman rafer manapsag, amilyen gyors iramban kell fejleszteni mindent a web mellett.

Foxnak egyik legnagyobb hibaja pont ebben rejlik. Hogy egy bongeszoficsort valahol megtekernek picit, 8 milliard addon beletorik ugye. Ez, ha egy stabil APIs alapokra fektetett "kiterjeszteses" bongeszo funkciokkal lenne megoldott a jovoben, nem tortenne ilyen formaban meg.

Nem a Chrome-ot kene mindenben uldozni.

de vannak nagyon jo otleteik amikben viszont erdemes. En nagyon nagyon orulnek ha az Edge zoom es page rendering kodjat is majmolnak. Kifejezetten zsenialis fejlesztes, nem tudom probaltad e mar win10en/tableten, de megeri ranezned. Rettentoen touch barat es okosan reszponziv modon megoldott.

Hulyesegekre koncentralnak es azt hiszik azzal majd szerezhetnek felhasznalokat.

ez reszben igaz csak mondjuk.

Nyilvan piacter hoditas miatt is teszik amit tesznek ha epp majmolasra adjak a fejuket valamiben, de azon felul mas ertelmes oka is lehet. Talan tenyleg (objektiv szempontbol) jobb a konkurencia kerdeses iranyzata?

Mindezt ugy irom, hogy szamomra meg mindig a Firefox messze a leghasznalhatobb bongeszo.

En is igy vagyok vele, es hidd el nem markabuzisagbol vagy mozilla fetish-bol irom amit irok. Ha lenne egy barmilyen jobb variaciom a jelenlevok kozul, szemrebbenes nelkul azonnal ugranek ra, de a Mozilla termeke meg mindig a legkiforrottam es legatfogobb az osszes kozul.

Edge ugyben viszont nem ertek veled egyet. Szerintem a UI sokszor nem eleg gyors,

tudjuk, ezen hivatott segiteni az elektrolizis. Keszul.

alapveto funkciok hianyoznak a bongeszobol,

mint pl? Szerintem sokkal tobb funkcio van benne alapbol mint egy szimpla bongeszesre kellene, de addonnal meg ezeken felul is maximalisan testre tudja szabni az ember kedvere a dolgokat. Hogy egy adott addon pl szarul lenne megirva az csak reszben a Mozilla hibaja. Azert reszben mert volt kepe megengedni hogy barmilyen hulyeseget tehess a bongeszovel, akarmilyen eletkeptelen gondolat. Ez a jovoben nem lesz igy, customizalni tudod majd tovabbra is egesz szepen, de a motorba melyen belenyulo es azt megfogo vagy azt pontencialisan nagyon belassito faszsagok ki lesznek iktatva a bongeszo elerhetesi korebol.

bizonyos dolgok meg katasztrofalisan rosszak benne (url bar).

Vannak nagyon reszletesen URLbart atdolgozo addonok is, de neked speciel milyen extra igenyed lenne vele?

A masik ketto bongeszocsaladnak a megoldasa sem tetszik alapbol amugy nekem speciel, de ott legalabb nem is tehetek semmit ellene, tetszik nemtetszik az van. Itt viszont barhogy alakithatom kedvemre. Ha nincs epp valaki aki ugy alakitotta ki ahogy szeretnem, akkor megirhatom magamnak is, mint tettem is.

rwurl=http://i.imgur.com/sNxp3Z4.png

Az egesz tabbozos meg gombnyomogatos fazon sem tetszik amugy amit alapbol kinalnak, arra is irtam jobb es gyorsabb feluletet magamnak, ennyi.

Vannak olyan oldalak amik par percnyi bongeszes utan megfektetik az egesz bongeszot es egy percig tart kilepni belole.

elektrolizis. Keszul.

Egyebirant / ezen felul siman ajanlatos NoScriptet is folyamatosn hasznalni, mar csak a biztonsagod es szabadsagod megorzese erdekeben. Egy hogy megveg a kartekony porencialis kodoktol, masik hogy csak az a kod fog lefutni, amit le is akarod hogy fusson, nem nyom semmit az adott oldal le a torkodon (a tudtodon kivul).

NoScript hasznalataval nem fogja egy oldal se lefogni/kinyirni a bongeszodet varatlanul.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Szerintem a legutolso bekezdest felreerteted, az a Microsoft Edge-re vonatkozott.

En tovabbra se hiszem, hogy minden funkciot el kell tavolitani vagy meg kell valtoztatni. Ketlem, hogy a find ne maradhatott volna olyan mint volt (legalabb egy about:config opcioval). Vagy miert kellett Options-bol az Javascript reszt kiszedni. Ezzel az erovel a funkciok nagyreszet el lehetne tavolitani, hiszen az atlagfelhasznalok ugysem hasznaljak azokat. Sosem volt a Firefox bloated bongeszo. Szerintem ne legyen mindenre add-on a valasz mikozben marhasagokat probalna a programba tenni (ahogy korabban irtam Firefox Hello).

Egyebkent mondhatunk mi akarmit, a piaci reszesedese onmagaert beszel. Nyilvan ez azt jelenti, hogy a jovoben megkevesebb penzt tud majd tamogataskent szerezni a Mozilla.



Szerintem a legutolso bekezdest felreerteted, az a Microsoft Edge-re vonatkozott.

oh, igen akkor felreertettem. Hat az Edge az aztan talan a legjobban van elmaradva a normalis bongeszotol a 3 kozul, nem is vitattam. Inkabb csak ki akartam emelni par dolgot amit latvanyosan jobban csinal a konkurencianal pl, amit "eltanulhatnanak" tole pl mert hasznukra valhat.

En tovabbra se hiszem, hogy minden funkciot el kell tavolitani vagy meg kell valtoztatni. Ketlem, hogy a find ne maradhatott volna olyan mint volt (legalabb egy about:config opcioval). Vagy miert kellett Options-bol az Javascript reszt kiszedni. Ezzel az erovel a funkciok nagyreszet el lehetne tavolitani, hiszen az atlagfelhasznalok ugysem hasznaljak azokat. Sosem volt a Firefox bloated bongeszo. Szerintem ne legyen mindenre add-on a valasz mikozben marhasagokat probalna a programba tenni (ahogy korabban irtam Firefox Hello).

a Hello (meg a Pocket is ha mar ott vagyunk) egy nagy faszsag volt ja, es a Mozilla is rajott ere szerencsere. De latod addon formajaban tovabb el. Hasznalja aki akarja, aki nem meg nem.

A funkcio eltavolitas meg mondtam mar hogy miert eszencialis. Mivel minel tobb osregi legacy kodtol kell megszabadulnia a bongeszonek hogy mukodni tudjon az elektrolizis es a webextensions pl.

Nem azert kell eltavolitani az adott funkciot mert hasznalja a felhasznalo vagy sem, hanem mivel ha nem ektelenkedik ott mint legacy kod amit folyamatosan patchelgetni meg kerulgetni kell a kompatibilitas miatt, akkor egy rakat dolgot megkonnyit a jovobeli fejleszteseknel is. Ezert dobjak A XUL-t is meg csomo mast is es cserelik egy atgondoltabb es flexibilisebb rendszerre. NPAPI-t interface-t is ezert dobjak majd a picsaba (es a Chrome is ezert dobta btw). Tul sok faszsag, tul sok ag amire figyelni kell.

Az nem azt jelentene mint ezt is emlitettem hogy ezekkel a funkciokkal kevesebb lenne azonnal a bongeszoben. Csak azt hogy ahelyett hogy egy egyre korosodo es folyamatosan kerulgetni kivant komplex kodhalmaz helyett egy stabil API standardra lennenek kiepitve a jovoben.

Vegletekig leegszerusitve vedd ugy mintha egy "HTML standardot" gyartananak a kiterjesztes APIkra, es amit megirsz egyszer az ezutan is mukodni fog, mivel az egesz kiterjesztes standard modjara van megoldva. Sot mi tobb portolni is konnyen lehet mivel a masik bongeszok is igy fognak mukodni.

Eloszor a tortenelemben lesz hasonloan a webstandardokhoz bongeszo kiterjesztes standard is megalkotva.

De visszaterve a firefoxra es a kerdeses funkcioira. Vagod hogy az egesz bongeszo single process modra volt (a funkcioival egyutt megirva). Na most foghatnak minden egyes beepitett funkciot es zuzhatnak at ujra, aztan remelve hogy nem torik be megint valahol valami, vagy megirjak oket a kiterjesztes API-ra, ami mar onmagaban multiprocess barat es multi architektura barat, es a jovoben is eleg csak a standardokhoz hozzaigazitani ezeket.

Erted mire akarok (akarnak) kilyukadni ezzel az egesszel? Egy tulsagosan nehezkeskes es elkomplikalt iranyt athozni egy kezelhetobbre. Mit gondolsz miert tart tobb mint 6 evig pl az elektrolizis bevezetese? Mert brutalis mennyisegu legacy szar van ami akadalyozza oket, es ok is tudjak ezt, ezert probalnak taktikat valtani es okos lepesekkel megoldani egy hatalmas adag kerdest, a mindenfele kezzel vesezos kompatibilitas vadaszat helyett.

Mellesleg nem csodalkoznek ha a jovoben, maga a Servo motor is komplett levaltana a legacy Gecko-t a Firefox-ban, mivel eleve emlitettek hogy egy csomo friss Servos fejlesztest is hozogatnak majd be ahogyan kesz lesz es bizonyitott majd ott.

Eleve a Servo egyben mobil es desktop barat is az aspektusaibol adodoan, igy nem kellene 2 kulon bongeszovolanra koncentralniuk tablet/mobil es desktop formajaban, hanem egy kalap ala tudnak azokat is venni.

Egyebkent mondhatunk mi akarmit, a piaci reszesedese onmagaert beszel.

mint ugyebar celoztam egy parszor erre, a piaci reszesedese nem feltetlen azt jelzi hogy mennyire jo vagy szar egy adott bongeszo. Hanem hogy mennyire reklamozod agyon magad vele. A Google ezt szegyentelenul jol csinalja, igaz penze is van ra. Az atlagembernek meg kb mindegy mi docog es hogyan alatta, amig "it just werks". Igy azt fogja hasznalni ami popularis meg trendi.

De ja, elsosorban penz beszel. Ami talan jo is, mivel ha meg jobban megszorulnak, akkor a "szabadidos faszsagok" helyett mint a Hello, Pocket meg ilyesmik, inkabb arra koncentraljak minden energiajukat ami kifejezetten szamit.

Mindezektol eltekintve csodalkozok amugy hogy meg mindig nincs az interneten egy kiemelkedoen magasan teljesito, teljesen fuggetlen opensource/freeware bongeszo fejlesztes amit a "vilagon mindenki" kalapal, hasonloan a linuxhoz es a disztroihoz pl. Igazsag szerint az lenne a legjobb iranyzat, mint ilyen zartabb ceges rendszeres.

Viszont ez a "modularis" trend lehet elindithat valami ilyesmit. Lenne a bongeszo "kernel" a magja az egesznek, azon felul meg az osszes frontent es funkcionalitas, okosan felepitett es tetszolegesen tovabb cserelheto vagy fejlesztheto formakban.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



A problema az, hogy bar bizonyos funkciok eltavolitasanal valoban ez az indok, mas funkcioknal meg csak igy lesz es kesz (sokszor mert mashol is igy van). Azert ne tegyunk mar ugy mintha minden valtoztatas vagy funkcio kiszedes csak es kizarolag az elmult ket evtized szemetenek a kigyalulasat szolgalna.
Sajna a piaci reszesedes meg nagyon is szamit amikor sajat motort hasznalnak. Eljon az ido amikor az ember egy kezen meg tudja szamolni a szazalekos reszesedeset a desktop Firefox-nak. (A mobil most is kimutathatatlan.) Na akkor majd meg lehet nezni, hogy mennyi oldal is fogja jol tamogatni az aktualis gecko-t (vagy servo-t). Meg csak a minosege se fog annyira szamitani.



Amit mondjuk megoldhatna a kedves Mozilla az az, hogy ha egy nyamvadt plugin-t letilt az ember egy oldalon akkor az oldal szamara legyen mar ugy letiltva mintha az add-ons-ban lenne letiltva. Egyszeruen kurva idegesito ahogy most mukodik (peldaul ott ahol elsodleges a flash alapu video lejatszo).



Na akkor majd meg lehet nezni, hogy mennyi oldal is fogja jol tamogatni az aktualis gecko-t (vagy servo-t).

ez a gondolkodasmod remelem gyorsan ki fog halni mindenfelol, mivel hibas.

IE6 idejeben volt ez kotelezo mivel az IE6 szart a standardokra a piaci reszesedesei miatt, es baszta megirni olyanra a motorjat. Viszont az oldaluzemelteto ha szerette volna hogy legyen latogatoja, bizony IE6 "modra" is megoldott az oldalat. Vagy sok esetben csak arra ugye. Ez sokszor egy rakat hackelgetest es veszodgetest eredmenyezett a kodban, hogy elerjek vele amit szerettek volna.

Manapsag leteznek standardok amielyeket minden bongeszo kovet. Neked az a dolgod mint fejleszto hogy a standard szerint ird meg az oldaladat, a bongeszonek meg az hogy kovesse a standardot es az szerint jelenitse meg a dolgokat.

Nyilvan hogy szamos experimentalis vagy meg nem eldontott standard elem letezik meg manapsag is, de egyre inkabb sikerul kikovezni es kialakitani az igazan egyseges iranyzatokat. Ahogy haladunk elore az idoben egyre jobb es gordulekenyebb lesz lenyegeben.

Szoval ebbol az okbol kifolyolag nem kell tartanunk hogy az adott oldal nem "tamogatna" esetleg a gecko/servo motrot pl, mivel irrelevans lesz a funkcionalitas szempontjabol.

(A mobil most is kimutathatatlan.)

mi sem bizonyitja jobban mennyire irrelevans ez manapsag abbol a szempontbol, hogy fuggetlen ettol mobilon is Fenec (a firefox mobil) bongeszovel nyomulok, es gond nelkul megjelenit mindent mindenhol, kizarolag azert mert helyesen tartja magat az eloirt standardokhoz.

Amugy probaltam Chrome-ot is amugy es mas bongeszoket, de a Mozilla verzioja volt a legjobban felepitett (legjobban testreszabhato es legkeplekenyebb motoru) a celra a teszteleseim szerint. Plusz meg szintugy irhatsz ra vagy hasznalhatsz barmifele kiterjeszteseket, szemben a konkurens termekekkel ahol ezek sem talalhatoak (es valoszinuleg nem is lesznek a kozeljovoben) meg.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



oh, ez fel volt mar vetve a bugzillan vagya mozillazine-en valahol ha jol emlekszem. Pontosan nem tudom mire jutottak, de azt hiszem van kiterjesztes ra ami pont ezt csinalja hogy ha le van tiltva valhol egy npapi plugin, azt ne is tudja "erzekelni" az adott oldal.

Ezen felul van egy masik kiskapu a kerdesre. Mozillanak van egy Shumway nevre hallgato (experimentalis) addon fejlesztese amivel a flash objektumokat alakitja direkt html5 elemekke, es ugy jeleniti meg oket az oldaon, kvazi kivaltva a flash plugin szuksegletet es tovabbra is mukodokepes videokat produkalva.

Sajnos nem tul reg kijelentette a Mozilla hogy valoszinuleg baszik tovabbfejleszteni, mivel a flash piac egyre csak szukul mar es gyakorlatilag nem eri meg energiat aldozni az egeszre, igy van ami van.

Mellesleg nalam ki van a flash is mindig kapcsolva, es nem is latogatom azokat az oldalakat amelyek nem tertek HTML5 videora ra. Javaslom hogy te is es mas is igy tegyen, akkor leapad ezeknek a nezokozonsege es koncentralni fognak ra hogy belepjenek 2016-ba ok is.

A flash meg kell haljon, es ezaltal az utolso plugin ami akadajozza az oskovulet netscapes NPAPI interface vegleges temeteset. Az Adobe is lemondott mar rola, szoval akkor erzed mennyire temetne mar mindenki.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Lehet hogy hibas ez a gondolkodasmod, de sajna ez annyira nem volt ritka. Nekem korabban volt gondom mobil IE-vel es Firefox-al is. Az utobbi egy evben mondjuk komolyabban nem probaltam egyiket sem. (Pontosabban az iOS-est Firefox-ot hasznalom, de az ugye nem gecko alapu a platform korlatai miatt.)
Most megtalaltam a bugzilla-n az erre vonatkozo bejegyzest, de komolyabban sajnos nem foglalkoztak vele. Szerintem ez nagy hiba. Kisebb biztonsagi kockazatot jelentene ha ugy mukodne ahogy fentebb irtam. Tul sok oldalnak kell meg a flash, ez van. Sajna meg nem lehet tole megszabadulni.



Tul sok oldalnak kell meg a flash, ez van. Sajna meg nem lehet tole megszabadulni.

adjunk idot neki. Szerintem szemmel lathato a pozitiv trend ami vegbe ment mar csak par rovid ev alatt.

En oszinte leszek, porno oldalakon kivul nem nagyon talalkoztam mar vele mostanaban (se ceges/banki, se szorakoztato jellegueken sem, mind HTML5 standardosak). Tipikuasan inkabb csak elmaradottabb, elvontabb es oskovuletesebb oldalakon megkovetelt.

Ebbol az okbol merem nyugodt szivvel kikapcsolva hagyni es tenyleg nagyritkan esetleg be.

Most megtalaltam a bugzilla-n az erre vonatkozo bejegyzest, de komolyabban sajnos nem foglalkoztak vele. Szerintem ez nagy hiba.

pl a Shumway hanyagolasabol is kiindulva a Mozilla gondolom azt vizionalja hogy a flash hamarabb fog kihalni minthogy foglalkozni legyen erdemes a kerdessel, igy mas teruletekre iranyitja a figyelmet inkabb.

En nem hiszek abban hogy "olyan" gyorsan meghalna a flash mint a Mozilla remeli ugyan, de valoszinuleg ha tartjuk az iranyzatot ami most folyik, nem lesz akkor sem tul hosszu eletu.

Fuggetlen azert ertekelem hogy ahelyett hogy elosegitene a technologia tovabb huzasat a toldozgatassal foltozgatassal, inkabb hanyagol minden flash jellegu fejlesztest, ezzel is asva az arkot neki.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Kapasbol nem megy mondjuk a GameSpot video lejatszoja Flash Player nelkul. De nincs kedvem hosszabb ideig kikapcsolt allapotban szorakozni, mert szamomra csak idegesito ez a megoldas.



De nincs kedvem hosszabb ideig kikapcsolt allapotban szorakozni, mert szamomra csak idegesito ez a megoldas.

fair enough.

En is csak azert tehetem meg, mivel szerencsemre azok az oldalak amelyeket latogatok html5 kompatibilisek mar. Ha lenne ilyen oldal mint GameSpot, ahelyett hogy be-be kapcsolgatnam a flasht epp ha ott jarok, inkabb fogom magam es nem jarok tobbet arra az oldalra.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Haaa végre. A goole Chrome-ban beírtam
chrome://flags
majd rákerestem #automatic-tab-discarding
kikapcsoltam
és voala, azóta egyik oldal sem áll neki automatikusan frissíteni magát. (Nem kell addont futtatni, amiben bepötyögheti az ember hány percig ne izguljon rá az adott oldal.)
Ez akkor okozott leginkább agyfaszt, mikor az ember épp gépelt egy topic hozzászólást és a drága Chrome/oldal vastagon-keresztben-telibe-sz**** és rátöltötte újra a pofámba, eldobva az aktuális gépelést.

Akinek humora van mindent tud, akinek nincs az mindenre képes.
Akinek humora van mindent bír, akinek nincs az mindenre kényes.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!