Jelenlegi hely

PC-builder HQ

Utolsó bejegyzés


Köszönöm kérdésed!
A 60-hoz képest mindenképp. Nagyon simán mozogtak az ablakok, amikor húzogattam... Játékig nem jutottam, mert perpill csak egy notebookkal tudtam kipróbálni, annak az integrált inteljével, de fél nap után komoly vibrálást produkált, illetve percenként többször ki-be kapcsolt. Korábban nem volt közelebbi kapcsolatom VA-hoz, nem tudom, hiba, vagy a velejárója, hogy a sötét részek időnként szemcsésen zajosak, illetve a pixelek "szétfolynak", mintha nem a natív felbontáson hajtottam volna, pedig de.
Lehet, csak jól kifogtam ezzel a példánnyal, de összességében annyira elment tőle a kedvem, hogy inkább visszakértem a pénzt.



Megtudhatom a márkát és a típust?

Bő két éve vettem egy Samsung C24FG73 VA paneles 144Hz-es monitort. Végül is elégedett vagyok vele, de nem volt a legjobb választás. 100 és 120 Hz között igen, de 120 és 144Hz között semmi különséget nem véltem felfedezni.

Pro:
- Gyárilag elég jól kalibrált, gyönyörű színek, mély feke... akarom mondani hiperpigmentáció
- Kijelző pozíciója elég széleskörűen állítható

Con:

- A panel kicsit kásás-zajos, pixeles képet ad vissza
- Ghostolás-mosódás érezhető, főleg gyors mozgásnál
- Ebben a típusban a Freesync nem sokat ér. Nélküle gyorsabb, reszponzívabb a kijelző.

Ha tehetném, mindenképp IPS monitort vennék. Tényleg szépek a színek, de pl Quake-hez vagy PUBG-hez idegesítően lomha kijelző. Ha valaki csak RPG/RTS-hez és filmezéshez használná, arra tökéletes.



Épp az, amire a linked mutatott: Samsung C27RG5
Paraméterek alapján pont jónak tűnt: 27", fullhd, 240Hz, 300$ (a cégem pont ekkora összegű egyszeri térítést ajánlott fel "home office" eszközre). Egyedül a hajlított kijelző miatt nem repestem.
Elég kontrasztos volt, nem csak a VA panel, hanem a Dell p2414h-hoz képest - a képminőségen túl - az összeszerelés minősége is (a Dell javára).
Ha legközelebb nekidurálom magam, egy natív g-sync lesz TN panellel... Látatlanban :-D



Asszem lóverseny-fogadnom kéne.

Hja, Samsung szereti kispórolni a minőséget a panelen túl. Az a Dell meg legendásan kurvajó.
Esetleg ajánlom ezt: LG 27GL650. Még pont benne lehet a büdzsében.



Ez volt a fő hibajelenség:rwurl=https://i.imgur.com/MTknc29.mp4
Fél nap után jött elő.



Ez olyan, mintha a kábel lenne szar. Legalábbis nekem anno volt hasonló - de nem ilyen durva - tapasztalatom, amikor a régi 5m-es dp kábelemet akartam használni az új monitorhoz is, és kiderült, hogy nem elég jó. De az közel se volt ennyire gyakori, ez valszleg inkább elektronika problémája.

Jah, egyébként Samsung monitorokkal sok a gond emlékeim szerint. De legalább olcsóak! :D



Igen, de annyira nem volt meggyőző, ha csak a kábel rossz, nekem az is elég lett volna utolsó cseppnek, hogy visszavigyem. Ezért nem kezdtem nyomozni.



lefty írta: Az 1440p-ben nem vagyok biztos. 4770k/1080ti kombóm van, és egyre szarabb a szemem. Előbbit nem tervezem frissíteni a közeljövőben, szemüveg az kelleni fog. Perpill 24 inchen az 1080p még éppen oké, de szerintem 27 esetében sem fistfuckolnák szememet a pixelek.
G-sync meg a sok hz tetszene.

ASUS TUF Gaming VG259Q
144 hz, Full HD, 24.5", IPS
G-Sync, ELMB SYNC
400 cd/m2, 1 ms

az egyik legjobb panel típus van benne:
IPS AUO M250HAN01.6

27"-nál már számomra nem volt optimális a Full HD (hiába romlik a szemem, ahogy öregszem), de 24.5" pont tökéletes szvsz.

Egyetlen hátránya talán, hogy USB portok nincsenek rajta, persze már akinek hátrány ez ....

Oázisba hamarosan érkeznek:
ASUS TUF GAMING VG259Q



Köszi! Egész jól hangzik!
Ígéretes ez az ELMB is.
G-sync-kel használod? A gyakorlatban mit jelent, hogy 48-144? Mi történik 48 alatt?



Rossz szemhez: sokáig én is 24" 1080p-ben nyomtam, aztán pár éve 1440p 27"-ra léptem. Nem *akkora* váltás, pedig nagyon szarok a szemeim (kb -7 és -8)

AMD 48 alatt duplázza a GPU a frame-eket, tehát mondjuk 30 fps-ből 60 lesz. Mintha nvidia is kb ezt csinálná.




Három hétig volt nálam "tesztelésre" egy RX 5700-al, szóval én Freesync-el használtam (viszont Certified as G-SYNC Compatible, tehát minden probléma nélkül mennie kellene), és be volt kapcsolva a VSync ha leesett volna az fps 48 alá, viszont 50-60 fps-nél kevesebbet sohasem láttam (köszönhetően szerintem a FullHD felbontásnak).

A gyakorlatban mit jelent, hogy 48-144?

48-144 hz között lehetővé teszi a dinamikus képfrissítési rátát, vagyis a kijelző igazodik a grafikus vezérlő sebességéhez, nem pedig fordítva. Ergo ebben a tartományban teljesen folyamatos megjelenítést tesz lehetővé.

Mi történik 48 alatt?

Ha nincs bekapcsolva, akkor gondolom 48 alatt lehetnek problémák (flickering, tearing, stuttering akármi), de mivel e-kereskedelemben 14 napos elállási jog van, ezért szerintem érdemes megrendelni és kipróbálni a gyakorlatban. Ha nem tetszik, hát nagy kaland, majd visszaküldöd. Persze macera oké, de ez a monitorvásárlás egy ilyen dolog. :)



Na igen, csak Gsync ha jól tévedek olyan 30fps-től van?

Más. A PH monitor topikban is visszatérő jelenség, hogy ...
1. Ez az új AUO IPS panel a legjobb!
Oké, de miért? Megnéztem kismillió tesztet, mert érdekelt miért kerűl annyiba 24.5"-os monitorok, mint más 27" 1080p gamer monitor, de még olyat se láttam tesztben, hogy verte volna az olcsó Panda IGZO kijelzős modelleket szintérben, vagy képminőségben, bármiben. Az egyetlen számmal leírható extrája, hogy IPS panelek közűl ennek a legkisebb az input lagja. De nem annyival, amennyivel drágább, másrészt ez nem a monitor elektronikájának függvénye?

2. Asus TUF monitorok ajánlgatása. Az Asus TUF a gyártó gamer sorozatának legalja, ahogy Acernél a Nitro vagy AOC-nél a G1, G2 sorozat. A paneltől függetlenűl az jön le a tesztekből, hogy csak akkor érdemes megvenni őket, ha az említett másik két konkurens cuccát nem lehet kapni, mer ár érték arányban azok verik. Meg az MSI is. Meg a GigaBYte is. Az egy darab kiemelt előnyük az ELMB, de nem leltem érdemi leírást, hogy ez is villogtatja e a háttérvilágítást, mert ha igen, akkor ez nálam hátrány. Meg ha jól tudom nem megy egszerre a FreeSync-el. Cserébe a design fapados, illetve rengeteg teszt kiemelni, hogy a monitor menüje is az. Kérdés, miért éri megvenni, ha vehetek pl. Acer Nitro-t pixelgarival, meg gyári 5 év garanciával? Kevesebbért.



Heh, ilyet HDMI kábelnél láttam, amikor az 1.4-es kábel nem volt elég a 4K-hoz. 2.0-val már jó volt.



AOC Q3279VWFD8 esetében én is találkoztam ezzel a problémával, néhány napos használatot követően. Random időközönként elment a kép, majd visszajött. Nem táp probléma, mert nem a monitor kapcsolt ki. Nem is rendszerhiba, mert a rendszernapló nem utalt semmire, a tartalom zavartalan volt. Displayport kábelt használtam, amit adtak hozzá.
Tegnap végre erőt vettem magamon és megcsináltam az asztalom alá a kábeltálcákat, egyben kicseréltem egy HDMI kábelra a "rossz DP" kábelt. Meglátjuk. A kábelen lévő HDMI verziószámot nem néztem.



Ha valaki főleg WD RED vinyót akarna venni NAS-ba: perpill ez a helyzet, de amint a videóban említi, lehet, hogy fél-egy évvel később rosszabbra fog változni.
rwurl=https://youtu.be/ChJFhcurWkM



Amúgy HW rovatokban szerencsétlen érdeklődő usereknek miért ajánlgatnak rendre mindenféle NAS-ba, meg videórögzítő rendszerekbe való red, gold, stb. HDD-t, mikor a HDD élettartamát a ki/bekapcsolások száma határozza meg, ezek meg eleve a 00-24-re vannak kitalálva? Nem lehet, hogy mondjuk egy Home desktop gépen hónapok alatt kifingik egy ilyen?



tl;dr: nem.

hosszú: Az, hogy "NAS-ba ajánlott", nem jelent annyira sokat. Nézd meg egyszer a specifikációit, mert még a 0-24 se stimmel az alsóbb szegmensben. Ergo bírnia kell a ki-be kapcsolást. Emellett ha tényleg gyorsan megpukkanna, akkor sokan vissza is vinnék, mondván gyári hibás, hiszen ha egyszer be lehet tenni egy "nem nas" vinyó helyére, akkor oda is jónak kell lennie, vagy legalábbis nem szabadna harakirit elkövetnie néhány hónap alatt.



Jó kis laptop GPU összefoglaló / rant:
rwurl=https://youtu.be/lxBgI4lZDKI





https://ipon.hu/magazin/cikk/34-huvelykes-ivelt-kijelzos-iiyama-monitor-...

Kár, hogy VA paneles, egyébként megfontolnám... az ára jól hangzik, bár itthon biztos rádobnak még, mert túl olcsónak néz ki. :D



A 3461 AZ IPS paneles, olcsóbb, mint a VA, nem görbe, cserébe nincs HDR se USB3. 0. Sajnos itthon nincs pár éve Iiyama forgalmazó, lengyelek él viszont igen, a G-master szériára van 30 nap gyári pixelgarit, amit a hazai szürke importos és sokkal drágábban adott modellekhez nem adnak.



Ah, hát ha nem görbe és nem HDR akkor nem kell, más gyártó tud jobbat. :D

....és no thx, szürkeimportból pont főmonitort nem fogok venni, se nincs kedvem lengyelekhez gariztatni esetlegesen gyári hibás monitort. Nekem igenis fontos az a subpixel garancia amit oázisnál lehet kérni / van monitorhoz alapból.

Egyébként elégg wtf a monitor:

hexus írta: Note also that HDR and FreeSync are mutually exclusive on the GB3461WQSU - enabling one disables the other - and given the choice, we'd take FreeSync every day of the week.



Ebben mi a furcsa? Legtöbb monitor nem tud FreeSync-et/Gsync-et ÉS HDR-t egyszerre. Ami meg igen az ezer dollárokba kerűl. Szűrke importon meg pont a magyar boltosokat értem aki drágábban adják szarabb vagy nulla garanciával. Oázisban amúgy lehet, hogy van ilyen monitor, de ugye miért fizetnél a pixelgraiért ami amúgy járna gyárilag? Régen Samsung és LG monitorokra is volt 3 nap gyári, aztán marha gyorsan leszoktak a magyar boltosok róla, hogy érvényesíthető legyen itthon.



Legtöbb monitor nem tud FreeSync-et/Gsync-et ÉS HDR-t egyszerre. Ami meg igen az ezer dollárokba kerűl.

És? Más árkategóriát célzunk, ennyi.

Szűrke importon meg pont a magyar boltosokat értem aki drágábban adják szarabb vagy nulla garanciával.

Amíg nem tudom bevinni itthoni szervizbe / átvevőhelyre, vagy nem küldenek érte futárt, baszhatom a lengyel garanciát.

de ugye miért fizetnél a pixelgraiért ami amúgy járna gyárilag?

Az kissé máshogy működik: Oázisnál előre átnézik akkor a teljes monitort, subpixeleket beleértve. Nem kell heteken át szopnod, hogy visszaküldöd, elfogadják, stb.

Régen Samsung és LG monitorokra is volt 3 nap gyári, aztán marha gyorsan leszoktak a magyar boltosok róla, hogy érvényesíthető legyen itthon.

Az régen sem volt túl jó. Legutóbb amire emlékszek az elég sok hibás pixelt engedett meg, subpixelről meg nem is szólt.

más:
https://www.anandtech.com/show/15918/xiaomi-releases-34-wqhd-144hz-curve...
Ha jól látom ez majdnem 1:1-ben ugyanaz, csak USB nélkül és kissé drágábban.



Természetesen a 72 órás pixelgarit nulla pixelhibás engedett meg, amiről szó volt. A Xiaomi két gamer monitorával meg az a bajom, hogy beharangozták irgalmatlan olcsón őket, aztán mire kapni lehetett már is olyan ára lett, amin inkább veszel bejáratot márkát.




Valami TLDR tanulságot tudnál?

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



Tech Jesus is azt mondja eljárt a 4-es széria felett az idő, de már egy éve mondjuk. Viszont “4-mag mindenre elég” hangoztatták a fórumon :)

Egyre több játék preferálja a több core-t, jelenlegi gamer sweet spot 10600k, ha egy-két produktivitas és ár is fontos akkor 3700X.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!