Jelenlegi hely

Half-Life: Alyx tréler

Utolsó bejegyzés


HTC Vive-val dolgoztam regebben, es az egyik demonkban szándékosan csinaltunk egy olyan jelenetet, ahol "szimulalva" van, hogy teriszonyod van. Ha felmentel egy magaslati pontra, bedorrent egy script, ami nagyon enyhen, nem is észlelhető modon elkezdte dontogetni a kepet. Erdekes elmeny, nem is látod, még headsetben sem ezt a mozgast, de az agyad felfogja, hogy nincs rendben valami, instant jön a rosszullét (nem egeszen hanyinger), és a menekulni akaras. Szoval ja, nagyon sok mulik a preciz lekovetesen, mert ha egy kicsit is OFF valami VR-ban, akkor ott az agyad felszorozza sokkal... Amugy tipikus irodista picsak, meg CEO-k jottek megnézni a projekteket, és senkinek nem volt hanyingere \ rosszullét, barmennyit is volt a fejükön a HTC. Attól meg még nekem is jott az instant hanyinger és szédülés amikor a kontrolt attetem locomotive-ra (ergo gombra setalsz arreb a VR térben). Szoval amig valamilyen módon nem oldják meg azt, hogy mozogni tudj rendesen, addig nincs nagy jövője.
Érdekes,hogy csinaltam olyan demot is, amiben ugy tudtal teleport nelkul mozogni, hogy megkapadzkodtal targyakban (pl korlat), és huztad magad arrébb. Na olyan módon pl. egyaltalan nem jött elő a dizzyness, de nem realis, hogy az eletben is ugy kozlekedj, hogy arrebb rangatod magad mindig :D

"Aztakibebaszott eget, lett egy matchem Tinderen"



Ha az utolsó bekezdés igaz, akkor akár olyan beülő is működhet, amiben szabadon kalimpálhatsz a lábaiddal, és lábkövetéssel van megoldva a mozgás. Séta, futás, ugrás, oldalazás, guggolás...



Tippre ott a nem folyamatos, meg-megszakitott mozgas miatt nem jott a hanyinger nekik. Nem az miatt mert jobban elhitte az agya a korlaton huzogatast. Hasonloan van hogy teleportalgatos effektust is ugy oldjak meg, hogy oda "csuszik" gyorsan a kep, nem csak oda terem. Ha elegendoen gyors es rovid ideig tarto, akkor nem stresszel be az agy. Vagy ha igen is, joval hosszabb tavon teszi azt.

Az inger akkor jon ki (leggyorsabban), ha folyamatos mozgast kezd az agyad tapasztalni (pl sima elore haladast), ami nem egyezik az altala kellettnek velt tapasztaltal, a tested helyzetehez merten. Nagyon hasonloan mint amikor valo eletben is rosszul vagy es "forog veled a vilag". Ezert is azonositja a kettot ugyanannak a szitunak (sajnalatos modon ebben az esetben).

Ha kalimpalnal a labaddal a levegoben amivel megindulna a virtualis karid egy iranyba, a folyamatos mozgas miatt szintugy jonne a hanyinger.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Azért nem jön elő "huzasos" mozgasnal a rosszullet, mert te kontrollalod a mozgast, tenylegesen mozdulattal, és eletben is megteheted, csak nem célszerű, de megteheted. Az agyad emiatt elfogadja, hogy Oh, ok, akkor most arrebb fogunk huzodni, mert megragadtunk valamit és odahuzzuk magunkat. Kotelmaszas pl. kurva nagy elmeny igy VR-ban, de adja Isten, hogy ne ess le, mert az eléggé befosatos (bár a zuhanás kurva nagy élmény, de tenyleg fosat :D)

Ebből a tapasztalabol kiindulva elvileg az se lenne gaz, ha superman szerűen, ANALOG sebessegvaltassal (minnel jobban kinyujtod a kezed magad ele, annal gyorsabban mozogsz) kozlekedhetnel. A precizio megvan az eszkozben egy ilyenhez,hogy nagyon finoman adagolhasd, es urra legyel ezen a mozgason, ami miatt nem panikol be az agyad. Szerintem a kulcsa az a rosszullet nélküli poziciovaltasnak, hogy te akard csinalni, legyen is gesture hozza, es az agyad emiatt elfogadja, hogy ez igy rendben van, pont igy képzeltük el,hogy arrebb megyünk. Gombnyomasra (vagy analog karral) azert nincs ez meg, mert nem elég preciz, vannak varatlan mozdulatok, nem PONTOSAN úgy mész arrebb, mint ahigy azt te vegig eltervezted tudat alatt.

"Aztakibebaszott eget, lett egy matchem Tinderen"



Azért nem jön elő "huzasos" mozgasnal a rosszullet, mert te kontrollalod a mozgast, tenylegesen mozdulattal,

ez is siman korrekt lehet, de inkabb hajlok az en altalam indokoltra, a folyamatossagra vagy annak a hianyara, mint kivalto okra.

Mondjuk ezt egyszeru kiserlettel konnyen le lehet tesztelni. Mi tortenne ha olyan idozitessel "huzogatna" a korlatot az ember, hogy bazi folyamatosnak hasson, mint egy sima elorehaladas az FPS-ekben? Bestresszelne a korlattos szitutol fuggetlenul erre az agy, vagy sem?

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Pont ezt valositottam meg anno (amit irsz a masodik bekezdesben), és teljesen OK volt, csak eroltetettnek hatott a mozgas, de nem ugy hogy rosszul lettel tole, hanem ugy,hogy "kenyszermegoldas"nak hatott, tul sokat kellett cibalni magad, faraszto volt. Sajnos mar nem tudok kiserletezni, mert nem ott dolgozom mar, de ha lenne egy komplett szettem, baromira elveznem az ilyen kiserleteket...

Egyébként adtal egy jo otletet...
Elvileg ha ugy mozoghatnal, mintha egy csakanyt bevernel a foldbe,es azzal huznad magad arrebb, amig ki nem emeled a "csakanyt" a foldbol, akkor ez megvalosithato lenne. Gyakorlatilan mintha sielnel, ugy lehetne elkepzelni, csak valtott kezzel. Na pl. ezt szivesen megcsinalnam tesztkent, ha lenne ra lehetosegem. (a régi tesztben a kontroller oldalan levo gombokkal markoltad meg a "targyat", és addig cibalhattad magad arrebb abb abelekapaszkodva, amig el nem engedted a markolas gombokat, igy viszont ki lenne hagyva a markolaszas...)

"Aztakibebaszott eget, lett egy matchem Tinderen"



Ez jol hangzik viszont. Lehet konnyebb atbaszni az agyat mint elozoleg tapasztaltakbol tippeltem volna?

szerk a felso szerk-edre, most latom hogy irtal friss bekezdest:

Szerintem a kulcsa az a rosszullet nélküli poziciovaltasnak, hogy te akard csinalni, legyen is gesture hozza, es az agyad emiatt elfogadja, hogy ez igy rendben van, pont igy képzeltük el,hogy arrebb megyünk. Gombnyomasra (vagy analog karral) azert nincs ez meg, mert nem elég preciz, vannak varatlan mozdulatok, nem PONTOSAN úgy mész arrebb, mint ahigy azt te vegig eltervezted tudat alatt.

yep, ezert is van a pelda amit emlitettem, az anyosuleses kocsivezetesnel. Ha te vagy a vezeto ulesen, nem vagy rosszul a sebes kanyargasrol, mert pontosan tudod mikor rantod meg a kormanyt es hogyan kell a kocsinak hogy viselkedjen. Viszont az anyosulesen levo nem vagja ezeket, csak "latja" hogy forog vele a vilag a szelvedon keresztul, mert nem stimmel az agyaban "eltervezett" utja a megtapasztalt uttal, es igy konnyen rosszul tud lenni.

Amugy nem tudom gesztura eleg lenne e erre, vagyis hogy mekkora intenzitasu geszturat kajalna be az agy. Ha tul faraszto az egesz folyamat, akkor megint nem celszeru az egesz, leven hogy szorakozni akarsz VR-ban, es jol hosszan, nem fitnesz edzeni. :)

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



https://en.m.wikipedia.org/wiki/Motion_sickness

Nyilván nem olyan egyszerű mint ahogy ti ezt fent leírjátok. De daedalon segíthet VR előtt...



Mondom, a kulcs annyi, hogy ugy mozogj arrebb PONTOSAN, ahogy azt elkepzeled, eltervezed agyban, illetve tudat alatt. Amint egy kicsit is felremegy valami ebben a mozgasban az agyban letrejott "tervrajzhoz" kepest, jön a rosszullet, mert "ennek nem igy kellett volna tortennie"

"Aztakibebaszott eget, lett egy matchem Tinderen"



Pont erről beszélek. A mozgas "terkepe", "tervrajza" létrejön az agyban, és ha a kivitelezés nem pont ugy tortenik, akkor jön a rosszerzes, rosszullet. De itt iszonyú preciz kivitelezesre kell gondolni, akkor nincs baj. Már az alap VIVE is lehetővé teszi a szubmilimeteres pontossagot, tehat a technologia reg adott lenne, a kivitelezes, es a mód a kerdes, hogy mikent lehet kihasznalni a legprecizebb reszet a HMD- ek, és atultetni poziciovaltasba.

"Aztakibebaszott eget, lett egy matchem Tinderen"



Nyilván nem olyan egyszerű mint ahogy ti ezt fent leírjátok.

ezzel szembem elso mondat a kerdeses wikin:

Motion sickness occurs due to a difference between actual and expected motion.

dehat ezt mondjuk mi is. :D Sot azt hogy folyamatossaggal meg konnyebben kijon az egesz, ha nem "szamitott", mint statikusabb szituknal.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



de nem realis, hogy az eletben is ugy kozlekedj, hogy arrebb rangatod magad mindig :

Próbáld ki a Lone Echot.



De ez hogyan üti ki a vizuális percepció és a háromfélkörös ívjárat disszonanciáját? Ugyanaz minthogy egyes emberek rosszul vannak autóban utazástól, főleg ha a sofőr sokszor gyorsít s fékez hirtelen vezetési stílusa végett.

Tök valid amit írsz, csak nyilván itt az a lényeg hogy minimalizálni lehessen a disszonanciát az észlelt vs. vélt elmozdulástól de mindig lesznek azok akik jobban érzékenyek reá, és azok akik pedig #yolo.



Akkor most már valamivel tisztább a kép. Tehát vagy van hipergyors mozgáslekövetés, vagy motionsickness van. Valószínűleg emberfüggő. VR Pisti a Dying Lighttal is tudna egy-két órát játszani folyamatosan, pedig ott van mobilitás.
Én ugye az alábbi video alapján mondom, hogy egy Doom is mehetne a hagyományos parkouros mozgással, hiszen Pisti se dobta ki a taccsot, bár a Fov kicsit off , az látszik a képen, vagy lehet, hogy csak a felvétel torzítása. Valószínűleg egy reallife kipróbálás lenne az igazi. Hogy nekem dobta-e a gép a motionsicknesst vagy nem, és ha igen milyen mértékűt..
És nekem egyébként ez a video hozza azt a VR élményt amit elvárnék. Ugyananz a játékmenet mint síkképernyőn, csak immerzív 3D-ben. Ami még kérdés az a célzás. Mert ugye amíg melee fegyó van addig ugye oda üt az ember ahová néz, a lényeg, hogy nagyjából irányban legyen. De mi van, ha lőfegyverrel kell célozni. Ott azért szerintem jobb lenne, az egér, vagy valami pozicionáló kütyü, valahogy az tűnik pontosabbnak, életszerűbbnek.

rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=rtIW11MZIvE

zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, great/terrible coordinátor, játékfejlesztő, rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard, pókfocikapus, yarpler, hangmérnök



Sajnos még én se tudtam élesben kipróbálni huzamosabban, de elvileg ha vezetsz vagy 3monitoros rendszered van vagy ledfalad stb akkor is kéne akkor motion sickness, HA igazad lenne.

De szerintem meg azért van a MS, mert egyszerűen túl nagy a késleltetés a mozgaskovetes és vetített kép létrehozása között. Ezt kéne faragni, és ehhez kéne optika pl.

Egyszerűen belátható, ha sima videót nézel headseten, semmi bajod nem lesz.



Meh közbe egy rakás hsz szuletett. Na mindegy :)

Szóval optikai kábel kéne a VGAbol és vegletekig faragni az API-n. Slussz. Szívesen. 100k $ lesz.



Videót nézni HMD-n egy instant hányás számomra pl. mivel nem mozog semmi, bárhogy mozgatod a fejed! Kivétel ez alól a promhubon lévő egy-két (mondjuk elég FASZA... pun intended) VR videó. Igen, munkahelyen ezt is kipróbáltuk, persze lekapcsolt TV-vel... :D

A késleltetés pedig minimális HTC alatt, gyakorlatilag nem érzékeled!
A telefonos VR cuccokból szigorúan tilos kiindulni, azon is dolgoztunk, de az igénytelen, pontatlan, mosott fos (pedig direkt ehhez vett a cég anno az akkor legújabb csamcsung S kutyafülét).

"Aztakibebaszott eget, lett egy matchem Tinderen"



de elvileg ha vezetsz vagy 3monitoros rendszered van vagy ledfalad stb akkor is kéne akkor motion sickness

vezetesnel siman mukodik az egyensulyerzeked altal jelentett informacio is, a kormany tartasa altal erzett nyomo ero, stb. Amikor kanyarodsz pontosan tudod hogyan fog a kocsid viselkedni azon felul. Plusz a kocsik ertelem szeruek egesz instantan reagalnak minden apro rezzenetedre. Ez 120-al repesztve az orszagutakon bazi fontos, minden toredeke a mp-nek.

Multimonitor/led-es megoldasnal a tested full statikus viszont. Konnyebben kijohet a hanyinger mint vezetesnel. Ezert is irtam szintugy, hogy anyosuleses vezeteses szitunal mennyivel konnyebben kijohet a rosszullet, mintha ugyanazt a kocsit viszont vezetned, es te kontrollalnad.

Btw epp szintugy en emlitettem, hogy ha eleg kozel mesz a monitorhoz, es motion van (foleg ha nem te jatszod az adott FPS-t), szintugy kijohet, mert volt arra is pelda. A lenyeg hogy a latoszoged szelei lehetoleg minel kevesbe legyenek stabilak.

De szerintem meg azért van a MS, mert egyszerűen túl nagy a késleltetés a mozgaskovetes és vetített kép létrehozása között. Ezt kéne faragni, és ehhez kéne optika pl.

ez siman kozrejatszhat, az elozoekben emlitett mellett.

Egyszerűen belátható, ha sima videót nézel headseten, semmi bajod nem lesz.

a filmekben emlekezetem szerint nincsenek tul sokaig folyamatos mozgasok, mivel a kamera stabil a legtobb esetben. Gondolom ezert arthat kevesbe ha headsetrol nezi azt az ember. De figyelni kell arra hogy te se mozogd kozben es stabil maradj, kulonben jon a rosszullet.

Btw 3D moziban nezos filmek eseten is volt pelda hogy kijott az embereknek a hanyingererzet, nehogy azt hidd hogy nem. Csak nyilvan kevesebb, mert a vaszonon kivuli reszek meg mindig stabilak legtobbszor, de vannak emberek akiknek mar meghaladja a tresholdjat (elonytelen helyzetben vannak akik a legelso sorokban ulnek).

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Az autós példa legit. Én is hánytattam már meg barátom a Hungaroringen, ellenben amikor egy kisebb pályán utas voltam, éreztem émelygést.

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



Vomit comet:rwurl=https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/52fa3c5de4b0eea0230c1416/1...

Klasszik motion sickness variáns. Amíg nem voltam nyílt vízen kis hajón hatalmas hullámok között nem gondoltam volna hogy milyen. Hál Istennek továbbra se volt semmi bajom de meg tapasztalt hullamvasutaskent is meglepett a váratlan.



Amikor még sokat vitorláztam, azt észrevettem, hogy kb minden második/harmadik ember zöldülni kezd, ha rendesen tépjük. Faternek az volt az "ajándéka" azok részére, akik megszálltak nála. Nem mindenki köszönte meg őszintén.

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



Amíg vonaton az olvasás nem hozott rám soha émelygést, mert jellemzően hosszú egynes szakaszokat és enyhe íveket tett meg, addig életemben egyszer és utoljára olvastam autóban (ráadásul az egy lágy rugózású amcsi "hajó" volt). Mivel a szemem és az egyensúly szervem külön "utakon" volt, nem kellett sok idő, hogy jöjjön a kellemetlen émelygős rosszúllét.
A párom meg egy nyaralásunkon, mikor a kisbusz kanyargott lefelé a szerpentinen, jelezte, hogy kezd rosszúl lenni, és gyorsan előre lett ültetve. Ugyanígy a hullámos tengeren hajókázásnál, meg a hátsó tathoz mentek azok, akik nem bírták a hullámzást (ott mozgott a legkevsebbet a hajó - én az orrba mentem, mert rohadtúl élveztem, mikor előrecsapódtunk :D. A liftezés volt vagy 6-8m...).

Jut eszembe, bár lehet volt már:
rwurl=https://preview.redd.it/lfugb6tq28041.jpg?width=640&height=619&crop=smar...
rwurl=https://preview.redd.it/dne9c45aeg041.jpg?width=640&height=733&crop=smar...

Akinek humora van mindent tud, akinek nincs az mindenre képes.
Akinek humora van mindent bír, akinek nincs az mindenre kényes.



Észak-Amerikában állítólag VR Index hiány van jelenleg. Vajon véletlen lenne ? Vagy valaki ráhibázott (ismét) ?

rwurl=https://media.tenor.com/images/bad375a7dfe6349605d96d34e9b2b1a3/raw

zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, great/terrible coordinátor, játékfejlesztő, rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard, pókfocikapus, yarpler, hangmérnök



VR topikot olvasva nem csak az Index fogyott el kvázi, de az összes akciós HMD is. Samsung Odussey Pro, HP Reverb, némelyik Oculus...



Persze lehetett az akciók is az ok, de olvastam olyan szavazás eredményt, hogy 20% simán vesz VR szetet a HL Alyx miatt. Gondolom voltakk olyanok is, akik terveztek venni, csak hezitáltak, és az akciók + az Alyx segítette a döntést.

zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, great/terrible coordinátor, játékfejlesztő, rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard, pókfocikapus, yarpler, hangmérnök



2020 a VR eve lesz!



HP reverb "vissza lett hívva", kb. fél éve.
Azóta lehetetlen beszerezni.



1. Übergyors VGA-k. Duplacsipes rendszerek 100%-ban támogatása, szemenként egy VGA-val, mondjuk. API, driver és OS szinten támogatni mindezt. (elérhető lehetne)

Yeah, SLI-ben is problémás volt az egymás utáni frame-ek pacing-jét megoldani, itt kb ugyanez a probléma lenne.

4. Valós, 4k/90+Hz felbontás szemenként, lehetőleg spéci panellel, felhősödés, stb, mindenre legyen jó :D (ez talán a legnehezebb) (meg kell próbálni, a pimax5k alapból nem rossz, csak meg kéne még jól tuningolni)

A 4K még nincs, nem is lesz egy ideig, a 90Hz az már az első Vive-nál megvolt, index-nél meg 120-144 van.

Felhősödés alatt mit értesz? Párásodást?

5. Alacsony késleltetés. Ha kell, akkor optikai szálat végig a VGA-tól bele a szettbe. Későbbiekben, HA odaért az aksi és wifi technológia, akkor wireless. Egyelőre kábel. (mehet ez is, de drága lesz :D)

Ez pont ilyen távon szart se számít. A jelátalakító nagyobb időveszteséget csinál, mint a jelenleg használt tényleg jó minőségű rézdrót.

6. Haptikus rendszerek (oké, ez is még bőven ráér :D)

FYI, erre már vannak bimbózó fejlesztések, de sajnos leginkább hordozhatatlanul nagy cuccok még. (pl: pneumatikus rendszerhez elég sok extra hardver kell) De kurvajók az összes review szerint.



Egyébként Nekem hányingerem akkor van, ha valaki más VR felvételét nézem túl hosszú ideig túl közelről. Amíg a vive a fejemen van, hányingerem nem volt. Tény, viszonylag kevés játékot toltam VR-ben.

szerk:
A készlethiányra: a Vive-val is ez volt egyébként. Egyszerűen nem gyártanak túl sokat, mert drága cucc, aztán meg most jön karácsony...



nagi írta:
Yeah, SLI-ben is problémás volt az egymás utáni frame-ek pacing-jét megoldani, itt kb ugyanez a probléma lenne.

Léteznek erre megoldások. Szinkrongenerátor, stb. Meg tudnák ezt oldani, ha akarnák. Persze lehet plusz chip/kábel/pénz/akármi kell hozzá.

nagi írta: A 4K még nincs, nem is lesz egy ideig, a 90Hz az már az első Vive-nál megvolt, index-nél meg 120-144 van.

Felhősödés alatt mit értesz? Párásodást?

A "god rays"-re gondoltam, elnézést.

nagi írta: Ez pont ilyen távon szart se számít. A jelátalakító nagyobb időveszteséget csinál, mint a jelenleg használt tényleg jó minőségű rézdrót.

Aha. Ez (is) a munkám része, szóval nekem ne. :D Rövidtávon, 5 méteren belül is számít. A jó jelátalakító pedig 0.1ms-nél kevesebbet ront.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!