Jelenlegi hely

Böngészők (mindegyik)

Utolsó bejegyzés


Engem Chrome vs. Firfox témában érdekelne mondjuk a legerősebb 10 érved a Firefox mellett, azon túl, hogy nem adod el a lelkedet egy megavállalatnak. :)

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Szerintem a FF tobb fikat kap tipikusan mint megerdemelne.

Volt rakat zsir fejlesztese is amivel feltornaztak magukat, es persze maradtak negativ oldalai is. De overall jocskan pozitivra billen a merce.

Pl a friss Quantumos kiterjeszteses API miatt is kapta a sarat rendesen, de overall sokkal pozitivabb szvsz, hogy nem kell minden kis baszom extension update miatt restaltolni, hanem mukodik minden ahogy kell tovabb. Plusz az is pozitiv hogy fejlesztoi (es felhasznaloi) szempontbol megvan az API vegre ami muxik es kesz. Nem fogja egy egy fiss FF update betorni a felet, amire megint kell extension updattel varni hogy ujra mukodjon, hanem ha 1x meg van API szerint rendesen irva, akkor tovabbra is koser lesz es fejleszthetik nyugisan tovabb a bongeszo tovabbi funkcioit mellett.

Persze negativ hogy kozel nem lehet minden porcikajat atformalni igy a bongeszonek veluk, csak ameddig az API megengedi. De a legtobb szituaciora boven zsir a mar meglevo API is, aztan idovel meg terjetszhetik azt szelesebb korre is ugye.

De meg igy is, messze a legtobb testreszabas opciot tamogat, pl az about:config reszletes es terjedelmes listajaban.

FF sync is bazi zsir es hasznos fejlesztes szerintem, hogy desktopon amit megnyit az ember (illetve tarol mint konyvjelzo) latja mobilon, es forditva is. Sot ha tobb desktop (pl PC, tablet, laptop) geped van, es tobb mobilod is, mindegyiken tudsz mindegyikkel szinkronizalni. Vagy a legelso volt ha jol emlekszem, aki behozta ezt a funkcionalitast a bongeszok koze.

About:performance-ben elemensek/tabok memoria foglalasat is zsirul at tudja latni az ember, es tetszes szerinte ki is tudja gyilkolni a kulonosen elharapozo szalakat.

A beepitett fejlesztoi szerszamok is bazira szeleskoruek es hasznosak.

Figyelnek a privacy kerdesekre, nyitott a forraskod, multiplatform. Ezek szintugy erenyei.

Androidon ha jol tudom meg mindig az egyeduli bongeszo amibe szintugy tud kiterjeszteseket telepiteni az ember.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



TOP 10 pro, a Fox javara (nem feltetlen sorrendben):
1) Testreszabhatosag. (eleg csak ranezni about:config-ra)
2) Kiterjesztesek. (mobilon is)
3) GUI formalhatosaga.
4) Hangsuly a privacy vedelemre.
5) Bongeszo beallitasok alapbol szelesebb koruek kitejesztesek nelkul is.
6) Nyitott forras. (egyeduli a piacon ebben?)
7) Sync.
8) Szvsz overall jobb motor a friss gecko mint a webkit. (Tab memory management, rendering, stb, meg ha nem feltetlen a lelgyorsabb is bizonyos helyzetekben. Erdekessegkeppen szerintem viszont Webkit helyett az Edge Trident motor a legbivalyabb rendering teruleten.)
9) Kisebb eroforrasigeny.
10) Mozillanak jobb a ceg-filozofiaja mint a Google-enek, ez segiti a jo iranyzatot megtartani nekik a konkurenciaval szemben (nyitottsag, privacy vedelem, testreszabhatosag, kiterjesztesbarat, azaz ezekbol a szempontokbol felhasznalo centrikussag).

TOP 10 con, a Chrome javara (szintugy nem feltetlen sorrendben):
1) Kialakitott effektivebb eroforras/memoriakezelese miatt meg mindig nem tudja teljesen normalisan uriteni tabok bezarasa utan a memot. Ez tovabbra is azt eredmenyezi hogy hosszu hasznalat utan es csomo tab bezaras utan, alapbol is tobb memot eszik mint kellene tegye. En pl preferalnam hogy a Fox akar 2x annyi memot egyen minden tabra mint most tenne, de uritsen ki bezarasukkal mindent veglegesen. Ekkor perfect bongeszo lenne.
2) A Chrome abszolut piacvezeto, igy tipikusan Chrome-ra fognak tesztelni/optimizalni (chrome specifikus css koddal, stb) a weboldalak is. Megesett hogy kerdesesen szetesetten kinezo weboldalt lattam mar foxxal megnyitva, de igaz bazi ritka jelenseg.
3) Weboldalaknal megjelenitesei kompatibilitasban valoszinuleg igy erosebb a Chrome mint a fox.
4) Ahogy tapasztalom valamelyest a hajlamosabb tab-crash ra a Fox mint a Chrome. Mindkettonel elofordul bazi ritkan, de objektiven nezve talan surubben valamelyest Foxnal. Mas kerdes persze hogy vannak olyan tipikus stressz helyzetek amivel betorik a Chrome, de a Fox eletben marad.
5) Chrome egysegekkel tobb anyagi es igy fejlesztoi eroforrast tud hagyni a motorja fejlesztesere, igy valoszinuleg gyorsabban tudja kihozni a zsirsagokat mint a Mozilla csapata.
6) A Mozilla csapata valahogy toketlen sokszor. Ertsd ugy hogy ahelyett hogy ugyesen fokuszalnak az eroforrasaikat (pl a fo bongeszo ficsorok fejleszteseire, javitasara), mindenfele kis szar felesleges side-projektrbe belekezdegetnek, amit utana otthagynak elrohadni.
7) Valoszinuleg ez miatt a Bugzilla oldalan is rakat olyan bugjelentes van, amit tok regota nem kezeltek meg mindig, illetve lehet nem is fognak.
8) Reputacioja a Chrome-nak az atlagembereknel jobb mint a Fox, a Fox Quantum elotti singleprocess-es (lassu, es crash eseten minden tabot bedonto, csomo kerdeses es eltero verzio kompatibilitas problemakkal tele kiterjeszteses) idoszaka miatt.
9) Chrome rendering motorja idonkent/helyzetenkent gyorsabb tud lenni a Fox-enal. Ez nyilvan pro/con mindketto bongeszonel egyik masik javara kulonbozo helyzetekben, de kiemelheto mint con vegulis.
10) GUI animaciok lefolyasa/megjelenitese talan tovabbra is kisse lassabb mint a Chrome teszi. Ebben a sebessegben is erdekessegkeppen amugy az Edge a vezeto szerintem.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Én elvi síkon inkább azért döntöttem a váltás mellett, mert nem szeretném, ha csak egyetlen böngészőmotor lenne a piacon (láttuk már, hogy milyen jó is az, mikor az Internet Explorer volt az egyeduralkodó) és jelenleg a Safarin meg a Firefoxon kívül mindenben Chrome motor ketyeg (most már az Edge-ben is sajnos). A lélekeladás az megtörténik más fronton, Gmail, Google Maps, etc. Bár a keresőt már sikerült majdnem teljesen kiváltanom az Ecosia-val! Már ültettem is vagy 20 fát! :) Főleg csak magyar dolgokat nem talál meg túl jól, olyankor megy a fallback a Google-re.
Viszont most, hogy a Google tervezi megszüntetni az ad blocker addonokat a Chrome-ban, 100% hogy váltanék most akkor is, ha 2 éve nem tettem volna meg.
Ezen kívül én nagyon szeretem a Mozillát, mint céget, és mindazt amit képvisel/csinál, de csak emiatt nem váltottam volna, első a praktikum.

Nekem ezek szóltak a Firefox mellett két éve, mikor váltottam: (Nem tudom hogy ezek közül mi az ami még mindig releváns, azóta vissza sem néztem, szóval úgy tessék értelmezni.)
* Soha sem omlik össze, ellenben a Chrome-mal, ami nálam egy időben napjában többször is, simán. Tabok se fagynak ki random, szintén szemben a Chrome-mal.
* Az új rendering engine miatt gyorsabb mint a Chrome. Az erőforráskezelésről nem tudok nyilatkozni, szoftverfejlesztő (is) vagyok, szóval elég bika PC-ket használok, egyszerűen nem figyelem. A Visual Studio + nodeJS páros miatt gyakrabban bosszankodom ilyen téren, mint bármi más program miatt. :)
* Container tabs: az idő nagy részében egyszerre dolgozom legalább 2 ügyféllel/projekttel, plusz a személyes dolgok. Emiatt elképesztően jó, hogy tabonként tudom szeparálni a cookie-kat és tudok bejelentkezve lenni mindenhol más és más accountokkal. Plusz karanténba raktam így a Facebookot is, nem (annyira hatékonyan) tud követni mindenfele, mert mindig a saját containerjében nyílik meg.

Számomra ennyi, amivel többet tud mint a Chrome. A többi dolog amit szeretek benne (Firefox account sync, tab groups, stb.) azokat mind tudja a Chrome is, ha nem magától, akkor valamilyen kiegészítővel.
Ja, és persze nagyon testreszabható a UI a Firefoxban, de ez engem sosem mozgatott, a gyári kinézetet használom teljesen. De valakinek ez is simán lehet egy plusz.



Kösz a választ. A container tabs és a tab groups jó cuccnak tűnik.
Én annak idején azért váltottam a Chrome-ra, mert a Firefox lassabb volt, és összeomlásnál vitt magával mindent. Esélyes, hogy az adblocker apokalipszis eljövetelekor visszaváltok majd Firefoxra (ahogy szerintem sokan mások is). Addig lassan feltérképezem, hogy mit tud manapság a Mozilla üdvöskéje.
A Chrome amúgy nálam évek óta nem omlott össze, és tabokat sem kellett fagyás miatt bezárnom. Nem tudnám megmondani, hogy mikor láttam utoljára ilyet egy rendesen karbantartott gépen.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Ja, azért mondom, ezek lehet már tökre nem releváns dolgok. Akkor amikor váltottam, akkor velem irritálóan sokszor történtek ezek Chrome-ban. Chrome előtt én Operáztam, még régivel, szóval a Firefoxos élmények nálam relatíve frissek, nem tudom, milyen volt a motorcsere előtt.


pme képe
pme
Donator

+1 a Firefoxra, régen nem szerettem, de mára annyi hasznos featuret kapott, hogy nekem abszolút bevált, psishock már szépen felsorolta előttem őket.

Viszont most belépve megint egy újítás fogadott,

monitor.firefox.com

Gyakorlatilag ha van accountod és be vagy jelentkezve, automatikusan csekkolja a data breach adatbázisokat és szól, ha valamelyik accountod email címe/jelszava kiszivárgott.. Nekem kapásból kettőt talált, egy régi myspace( RIP :D ) és egy tumblr accountot, ami kompromittálódott.



Az osszeomlashoz: Mindketto bongeszo mint irtam feljebb tud produkalni ilyet, de nem viszi magaval az egesz bongeszot egyik sem, inkabb csak a kerdeses kipecezett tabokat. Es az osszeomlas legtobbszor nem jelentkezik tipikus hasznalattal, csak amolyan "edge case" esetekben. Mint egyik pl nincs eleg memoria es betelik, tobbszoros hibernaciobol/sleep-bol visszahozva kisezer tab, vagy kulonosen nagy es folyamatos CPU terheles, esetleg ezek kevereke. Azaz ha a bongeszo nem tud tipikusan normalisan dolgozni, hanem eros stressz helyzet lep fel (az adott hardware-hez kepest, mint gyenge energiatakarekos proci, keves ram, stb), amit neccesebb kezelnie, sot olykor az OS is belenyulhat "hello, acsi" formajaban a melojaba ilyenkor.

Nyilvan hogy a tipikus embernek a helyzetek zomeben nem kell ettol tartania, mert a legtobb nem terheli milliard tabbal az erosen limitalt hardware-jet, kulonbozo helyzetekben. De az a kijelententes, miszerint nincs bug egyikben sem, ami olykor kritikusan szorult helyzetekben nem johet elo, nem fedi egyszeruen a valosagot. A kerdes hogy mikor jon elo, nem hogy elojon e.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Mindekozben visszaálltam FFre a waterfoxrol.


Tno képe
Tno

Egyedül én Vivaldizok?

Monas apó legyintett. Két kézzel is.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Nem.

Sors bona, nihil aliud.


Lou képe
Lou
Donator

izé. lehetséges, hogy kivették FF-ból a “Warn me when closing multiple tabs” opciót?

mert eddig nekem élt, de most frissítés óta, chrome-hoz hasonlóan azonnal záródik minden a bezárásra kattintva véletlenül, és az opciók között se találom
ez nekem nem olyan móka, mert egy félrekatt miatt jelentkezhetek be mindenhova újból munkához, mert nem tartja meg a session-t

"People think that I must be a very strange person. This is not correct. I have the heart of a small boy. It is in a glass jar on my desk."
- Stephen King


CJ képe
CJ

Egyedül én Chrome-ozok ?

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Az enyémből nem vették ki, lehet, hogy te vetted ki a pipát, hogy máskor ne jelenjen meg az üzenet. A beállítások között én sem látom, hogy mivel lehetne visszakapcsolni.

Gugliztam, nem rágtam végig, de ez talán segít.

Sors bona, nihil aliud.



Az undo close window (ctrl-shift-n) ilyenkor segíthet.


Tno képe
Tno

Igen.

Monas apó legyintett. Két kézzel is.


Lou képe
Lou
Donator

ha az utolsó ablakot zárom be véletlenül akkor nem annyira :)

próbálgattam ezt-azt, de továbbra se jött vissza az opció
about:config-ban
browser.showQuitWarning
brower.warnOnQuit
is 'true'-ra van állítva, de továbbra is semmi.

no mindegy, akkor innentől óvatosabb leszek

"People think that I must be a very strange person. This is not correct. I have the heart of a small boy. It is in a glass jar on my desk."
- Stephen King



Ha bemesz a beallitasokba, egybol az altalanosban, a Lapok resznel ott van, hogy Figyelmeztetes tobb lap bezarasa eseten. Direkt leteszteltem, nekem visszahozza a funkciot.



Bánhídi Lászlót tudnám idézni: Akinek nincs baja az emésztésével, az nem beszél róla.


Lou képe
Lou
Donator

igen, én is ott keresném, de nincs. többször is körbejártam, kerestem így, úgy, amúgy, nincs.
ilyen Firefox verzióm van amúgy:
Firefox Quantum Extended Support Release 60.7.0esr (32-bit) és legfrissebbnek mondja magát

szerk: most szembesültem vele, hogy ez nem a standard verzió, IBM-es gépre ez van alapból fellökve, nem bírálom felül, de akkor ebből fakadhat a különbség, bocs mindenkitől az options menü átbogarásztatásáért :D

"People think that I must be a very strange person. This is not correct. I have the heart of a small boy. It is in a glass jar on my desk."
- Stephen King



Ezentúl megjegyzendő az ESR: Extended Service Release rövidítés :D



Nem



Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Cikkbol csak epp az nem derul ki, hogy mit is takar a ProtonVPN jelenlegi fizetos szolgaltatasain kivul, azaz miert valasztanak adott esetben az emberek a Mozilla verzios megoldasat.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Végre, vártam már egy ideje.



+1
Ha van olyan jó, mint a desktop verzió, akkor lecserélem végre az összes bizbaszt amivel kísérleteztem android és W10 alatt a méltatlanúl szétcseszett opera óta.


Lou képe
Lou
Donator

talán ide:
https://www.tomshardware.com/news/adblock-ublock-fake-google-chrome-brow...

Popular Ad Blockers AdBlock and uBlocker Deemed 'Fake'

persze nem kell készpénznek venni,

szerk: jahogy név átverés? oké, nothing to see here, just the usual clickbait

https://forums.tomshardware.com/threads/popular-ad-blockers-adblock-and-...

túl korán van ehhez

"People think that I must be a very strange person. This is not correct. I have the heart of a small boy. It is in a glass jar on my desk."
- Stephen King



Tom's Hardware. Mára sajnos már szennylap.



Ahogy vagom mindig is szennylap volt vegulis, csak mi voltunk fiatalabbak.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!