Jelenlegi hely

Denis Villeneuve: Dűne

Utolsó bejegyzés

Denis Villeneuve: Dűne

Legyen itt egy topik, úgyis hamarosan beindulnak a hírek.

Egy jót már láttam is, hála a feneketlen tudású videojáték-újságírásnak:
https://www.escapistmagazine.com/v2/2019/02/08/dunes-paul-atreides-is-the-ultimate-mighty-whitey/
Tudtátok, hogy a Dűne tulajdonképpen rasszista, hiszen Paul fehér emberként szabadítja fel a fremeneket? :D

Igazából lehetne erről beszélgetni, mert annyi nyilván van a dologban, hogy Paul Atreides egy "szuperhős", amire Herbet nagyon tudatosan rá is játszik, csak hát tök egyértelmű, hogy nem olvasta el a könyvet az, aki összehordta ott azt a sok betűt. Nem foglalkozik a könyv bőrszínekkel meg rasszokkal (oké, a fremenekről annyi le van írva, hogy barnák... bikoz Arrakis), sőt, istenigazából hiába van ott az arab kultúra, az sem úgy van ott. Az ilyen érveken csak röhögni lehet:

He goes to Arrakis, a desert planet whose inhabitants, the Fremen, are persistently linked to Arabs. Their culture includes both the hajj and jihad.

Hát az nagyon faszának hangzik, de akkor mondjuk mi a helyzet a fremenektől teljesen független Butleri Dzsihaddal, amire a könyv hivatkozik is jó sokat? A Dűnében egységes vallás van, amit az összes létező vallásból gyúrtak össze, emiatt a régi földi kultúra is egy masszaként van jelen, így a fremeneket az arabokkal azonosítani csúnya nagy baromság.

Meg jön ezzel a csodás érveléssel, hogyaszongya a fremenek mindenféle ok nélkül kezdik el imádni Pault, tehát akkor biztosan azért imádják, mert fehér. Nope, a fremenek azért imádják Pault, mert ahogyan még nagyon sok más népet, őket is befolyásolta a Bene Gesserit a Missionaria Protectivával = úgy manipulálták a hitvilágukat, hogy egy közéjük tévedő Bene Gesserit azt kihasználhassa és valami kiválasztott személyként tetszeleghessen előttük.

Stb. Fuck.



Szerintem Paulnak egy tolószékes transznemű néger zsidónak kellene lennie a filmben, aki a végén egy ciszgender feminista instagram infulencer segítségével szabadítja fel az ázsiai fremeneket, a gonosz fehér Harkonnenek igájából, akiknek vezére a Harkonnen Báró valamiért nagyon hasonlít Trumpra.
Úgy talán senki sem kötne bele. :)

- Na akkor most mi lesz? Megadod magad, vagy pedig megnyomom ezt a gombot és kis Stacey-t csak zárt koporsóban lehet majd eltemetni?
- Úgysem mered!
- Ki? Én? A gonosz?" :)
(Bomb Queen)



Biztos akkor is lenne rajta valami fogás, a Harkonnen báró meg így is pont eléggé hasonlít Trumpra. :D

Azért szomorú ez egyébként, mert a könyvekben pont ezt a "szuperember" meg megváltó jelenséget bontják le nagyon részletesen. Ha az első részt felületesen olvasod el, akkor még gondolhatod azt, hogy ebben a történetben Paul a megváltó, de utána elég egyértelműen kiderül, hogy nem. A folytatások már főleg azzal foglalkoznak, hogy hiába volt itt győzelem meg felszabadulás, annak következményei vannak, a hatalmat meg fent kell tartani. A Dűne messiása és a Dűne gyermekei háborúról, népirtásról meg ármánykodásról szólnak, és az egész Paul tetteinek a következménye.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.


KMZ képe
KMZ

Hogy tudsz úgy valamit felületesen elolvasni önmagában hogyha csak a folytatásban derül ki hogy felületesen olvastad az elsőt?

Ember nem irányíthatja sorsomat; semmiképp sem olyan, aki szélirányból támad és bűzlik a fokhagymától



Hát pl. úgy, hogy Paul látja a jövőt, szóval az első könyvben elég sok utalás van arra, hogy mi fog történni a későbbiekben.

Ezért fura is egyébként, hogy a David Lynch-filmben tök egyértelműen igazi megváltó Paul (pl. a végén a semmiből elkezd esni az eső az Arrakison), és szerintem onnan is jönnek ezek az "eszmefuttatások".

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Ha már a régi film, itt egy tök jó cikk:
https://www.tor.com/2017/04/18/david-lynchs-dune-is-what-you-get-when-you-build-a-science-fictional-world-with-no-interest-in-science-fiction/

Here’s the funny thing, though—Frank Herbert had very little problem with the movie, at least publicly. His introduction to his own short story collection Eye had words on the subject, where he praised it as a “visual feast” that you could “hear my dialogue all through.” But he did have a few issues, mainly the most egregious alteration in the entire film, the true nail in the coffin of its awfulness:

Paul Atreides makes it rain on Arrakis at the end of the movie. Because he’s actually a god.

Not only does he make it rain, but there is another useless voiceover that tells us that Muad’Dib will bring peace where there’s war and love where there’s hate. So not only did David Lynch not really care much for science fiction, he completely passed over the entire point of Dune. Which is that Paul is going to help the Fremen remake Arrakis as they see fit using methods that they have perfected. Paul is made into a god in the minds of men, not that he truly was one. And the belief in this godhood, the worship of him and his cause will actually bring endless war to the cosmos, something that he fights to prevent and is eventually forced to succumb to; his terrible purpose.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.


KMZ képe
KMZ

Mondjuk én csak az elsőt olvastam, abban konkrétan megváltó nem? :D Az egy dolog hogy látja az idővonalakat meg kétkedik párszor, de ennek dacára eléggé chosen one a csávó, csak kissé árnyalva.

Ember nem irányíthatja sorsomat; semmiképp sem olyan, aki szélirányból támad és bűzlik a fokhagymától



Annyiban lehet annak tekinteni, hogy egy abszolút kivételes ember, csak hát őt is létrehozták: a Bene Gesserit kurva régóta nemesíti az emberi fajt a genetikai programjában, és ennek a végeredménye Paul (csak hát nőnek kellett volna születnie, mert az lett volna az eredeti terv :D). Nem egy isteni, spirituális izé, hanem egy "tervezői munka" célja.

A jövőről meg ilyenek vannak a könyvben:

Megszokták, hogy látják maguk előtt a jövőt, gondolta Paul. Itt és most azonban vakok... ugyanúgy, ahogy én. Beleszagolt az idő szelébe, érezte maga körül a kavargást, érezte, hogy a forgatag középpontja ebben az időpontban, ezen a helyen van. Most már a legkisebb rések is összezárultak. Tudta, hogy itt van csírájában a dzsihad. Itt volt az egész fajnak a tudata, amelyet annak idején ama félelmetes célként ismert meg. Itt volt mindaz, amire kellett a Kwisatz Haderach, a Lisan al-Gaib vagy akár a Bene Gesserit sete-suta tervei. Az emberi faj tudatára ébredt szunnyadó mivoltának, megérezte tulajdon pangását, mindent háttérbe szorított benne az az igény, hogy végigsöpörjön rajta a förgeteg, amelyben összekeveredhetnek a gének, és létrejöhetnek az erős, új kombinációk, amelyek túlélik a többit. Ebben a pillanatban mintha egyetlen öntudatlan orgazmusban élt volna minden emberi lény, valamiféle szexuális tűzben, amely át tudott hágni minden korlátot...

És Paul megértette, mennyire hiábavaló minden erőfeszítése, hogy akár a legkisebb mértékben is változtasson ezen. Eddig arra gondolt, hogy saját magában győzi le a dzsihadot, de látta, hogy a dzsihad be fog következni. Légiói ki fognak rajzani az Arrakisról őnélküle is. Csak a legendára volt szükségük, amelyet Paul immár képviselt. Megmutatta nekik az utat, a hatalmukba adta még a Ligát is, amelynek a létezése függött a fűszertől.

Úgy érezte, kudarcot vallott. Szinte mintha ködön át látta volna, ahogy Feyd-Rautha Harkonnen kibújik a rongyos egyenruhából, amíg nem maradt más rajta, csak egy csípőjére simuló nadrág, az ágyékát védő láncszövettel.

Ez a krízis, gondolta Paul. Ettől fogva feltárul majd a jövő, előbukkan a szétváló felhők mögül a bizonytalan dicsőség. Ha most meghalok, azt mondják majd, föláldoztam magam, hogy a szellemem vezesse őket. Ha pedig életben maradok, azt mondják, hogy Muad-Dibnek senki és semmi nem állhatja útját.

Szerk: Az első három könyvet szerintem mindenképpen olvasd el, ha érdekel. Az úgy egy kerek történet, és bár a negyedik is folytatás, az már több ezer évvel később játszódik, és egy teljesen új világnak ágyaz meg. Persze az összes nagyon jó, legalábbis a hat Herbert-könyv.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.


CJ képe
CJ

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



He goes to Arrakis, a desert planet whose inhabitants, the Fremen, are persistently linked to Arabs. Their culture includes both the hajj and jihad.

A vicc az, hogy emlékeim szerint konkrétan zsidó származásúak. Persze ezt csak az tudja, aki konkrétan végigolvasta a könyveket, lábjegyzetekkel-függelékkel-stb.

KMZ írta: abban konkrétan megváltó nem?

Nem, nem megváltó. Az a fia, az istencsászár.... vagy sem, attól függ, honnan nézzük. :D

Paul NEM a KH, annak ellenére, hogy BG rend is azt hitte az elején. Csak egy félsiker, mondhatni látszik már rajta, hogy milyen kurvanagy dolog lesz az, és már ő is annyira el van rugaszkodva a mainline embertől, hogy azt hihetni rá (lásd BG rend), hogy már KH, de nem. Még nem.



Zaxx írta: a Harkonnen báró meg így is pont eléggé hasonlít Trumpra. :D


CJ képe
CJ

Ne spoilerezzetek pls.

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



A vicc az, hogy emlékeim szerint konkrétan zsidó származásúak.

"Görögök", Atreusztól-Agamemnóntól származnak.

A KH-témát meg szerintem túlgondolod (vagy lehet, hogy Herbet fia gondolta túl, és onnan jön ez? :D): Paul és Leto is az.

Szerk: A Káptalanházban kerülnek elő a zsidók egyébként, de CJ azt mondta, hogy ne spoilerezzek, szóval there's that. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



CJ azt mondta, hogy ne spoilerezzek

:sigh: régebbi a könyv, mint én, de azért ne spoilerezzünk.... hát, legalább nem bibliaolvasós esten adta elő ezt.


CJ képe
CJ

Én most olvasom, én kérek elnézést.

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Jó, de azt beláthatod, hogy baromi régiek ezek a könyvek, szóval szerintem kerüld el addig ezt a topikot, amíg legalább az elsőnek a végére nem érsz.

De a régi filmet egyébként már láttad, nem?

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Én annak drukkolok, hogy rendes, okos forgatókönyv legyen. A rendezővel és a színészekkel már nem lesznek gondok.
Pl. ha már Harkonnen báró: Ő egy utolsó rohadék, viszont közben zseniális intrikus, stratéga. Több évtizedes terveket tud kiötleni és végigvinni, a halálos ellenségeit is a szolgálatába kényszeríteni stb. Ezt az oldalát is lássuk, ne csak hogy ronda meg gonosz (bár az, nagyon is :-) )
Hasonlóan mutassák be, mekkora politikai, kultúrális, haditechnikai adok-kapok az, ami a sztori igazi mozgatója. Ugye a "Kwisatz Haderach" (zsidó kifejezés akarna lenni, ha már felhoztátok :-) is rájön közben, hogy nem hogy nem ő hozza össze a változást, hanem meg se tudná állítnai, akkora erejű történelmi/társadalmi szükségszerűség áll mögötte...
Ha ilyeneket is látnék közben, nagyon örülne a kis lelkem.


CJ képe
CJ

Azért létezik, olyan könyv ami régi de te se vagy én sem olvastunk... vagy bárki más...bocsánatot kérek, hogy nem volt meg az összes létező még..

Zaxx: láttam, de rohadt rég. A hírek miatt néztem be a topikba, mert én is várom már az új filmet.

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Vannka könyvek, és vannak alapkönyvek. Az alap dűne utóbbi. Sci-fi változata annak, mint amikor valaki nem lenne tisztában pl gyűrűk urával hozzávetőlegesen, vagy azzal, hogy Snape kills Dumbledore, vagy azzal, hogy a vámpírok márpedig nem csillognak.


CJ képe
CJ

Alapkönyv a te olvasatodban? Vagy ki szerint az? És aki nem olvasta 30 éves kora előtt vagy nem úgy született az nem ember? Én ismertem de még nem olvastam ki. Biztos neked is van olyan, amit nem ismertél és más szerint alapkönyv.

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Kb minden, komolyabb sci-fiben (vs science-fantasy, pl Star Wars) járatos ember számára... Alapítvány, Dűne, Randevú a Ramával, esetleg a Hyperion ciklus....

Nem nem ember, de ha az adott téma iránt érdeklődést mutat, az vagy nagyon új, vagy színlelt max. Vagy eltévedt ember, mint amikor házibuli helyett atomfizika előadásra nyit be valaki.


KMZ képe
KMZ

CJ olvasd el bazdmeg nem olyan hosszú, RW oldalra frissítés/kommentelés helyett már minimum 10%ot haladtál volna

Ember nem irányíthatja sorsomat; semmiképp sem olyan, aki szélirányból támad és bűzlik a fokhagymától



Ne alázzuk, inkább irígyeljük, hogy neki az újdonság erejével hat! Én hiába szeretem újra elolvasni, ha egyszer pontosan emlékszem mi következik...



+ The Forever War (Magyar kiadás: Örök háború)

Akinek humora van mindent tud, akinek nincs az mindenre képes.
Akinek humora van mindent bír, akinek nincs az mindenre kényes.



Én annak drukkolok, hogy rendes, okos forgatókönyv legyen. A rendezővel és a színészekkel már nem lesznek gondok.

Ja, hát fingers crossed. Most a Blade Runner 2049 miatt van egy kis sírás Villeneuve körül, mert megint megjöttek az okosok azzal, hogy a BR2049 azért volt bukás a moziban, mert hogy unalmas volt meg senki sem értette, a Dűne meg pont ugyanolyan lesz. :D

Csak hát a Dűnével az a helyzet, hogy persze, egy nagyon jó sci-fi, de közben meg pont a hatalmai játszmái miatt egy borzasztóan aktuális, jövőbeli, de a középkor háborús logikája mentén felépített Game of Thrones. Ha tényleg két filmre lesz vágva az első könyv, a forgatókönyről meg igaz az, hogy egy hűségesebb adaptáció a David Lynch-filmnél (ami a hülyeségeit leszámítva egyébként nem esett annyira messze a könyvtől), akkor nem hiszem, hogy gond lenne itt.

Szerintem viszonylag egy nehezebb könyv a sok idegen kifejezés meg a bonyolultabb hatalomelméleti cuccok miatt, de ugye a világot filmen sok esetben szavak nélkül is fel lehet építeni, a cselekménynek meg nem kell agyonfilozofálnia magát a vallásról meg a hatalomról ahhoz, hogy hűen vissza lehessen adni.

Mondjuk ha franchise lesz a dolog vége, akkor úgy az Istencsászár környékétől kezdve elképzelni sem tudom, hogyan lehet abból jó filmet csinálni, mert ott kb. az egész könyv hosszú beszélgetések sora a hatalomról... egy homokféreggel. :DD A Dűne eretnekeiben meg jönnek a Tisztelet Matrónái, akik minden második oldalon basznak, szóval I dunno, max a harmadik könyvig jó lesz ez. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Mellesleg asszem, hogy amikor anno a minisorozatot csinálták, ott is három részben feldolgozták az első könyvet, aztán az sikeres lett, szóval gyorsan hozzádobták a másodikat és a harmadikat is, de a többivel már nem foglalkoztak. Mondjuk arra emlékszem, hogy egyik se volt valami jó, a Dűne gyermekeiből konkrétan annyi maradt meg, hogy James McAvoy játszotta Letót, Alia meg jó nő volt. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Remélem igazad van, de én félek tőle, hogy a tömeg most se lesz vevő rá, és ezen biztos nem javítana az, hogy jobban visszaadják a hatalmi harcokat a könyvből, stb.

BR2049 anyagi bukása számomra egyértelművé tette, hogy az emberek ízlése visszafordíthatatlanul elkorcsosult. Szerintem minden idők egyik legnagyobb rendezői bravúrja volt az a film, sose készült még kultuszfilmhez ennyi időt követően ilyen kiváló folytatás. Budapesten meg sose fognak ennél jobb filmet forgatni :D
És úgy bukott, hogy Ryan Gosling meg az Érkezés rendezője volt mögötte... És még a reklámkampány is rendkívül igényes volt a rövidfilmekkel.



Sikeres volt a 2000-es Dűne? Ezt nem is tudtam. Most néztem meg pár hete, nekem elég gagyinak tűnt, a CG meg díszletek, jelmezek konkrétan sokkal gagyibbak, mint a jóval korábbi Babylon 5-ben. Viszont Chani jó dög volt benne :D



Igen, két fillérből csinálták, a színészek fele is jó rossz, és ez rányomja a bélyegét. Viszont a Children of Dune szerintem egy fokkal rosszabb is, pedig látszik, hogy arra már három fillér volt kettő helyett. Ó, az a jó kis 2000-es évek eleji tévés CG:
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=gVOpazpgi8M

És HD-ben sem néz ki jobban, sőt:
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=TJlcidpQWbI
VISZONT azt nagyon sajnálom, hogy Mohiamet nem Alice Krige fogja játszani az új filmben (a Children of Dune-ben ő volt Lady Jessica, egyébként meg a Star Trek First Contactben a Borg Queen), mert szerintem ő tökéletes lett volna. Na nem mintha Charlotte Rampling rossz lenne.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



mijaz a hyperion ciklus? eleg sok scifit olvastam pedig :)

Parizer forever.



nekem se jott at, a hype ellenere sem, felenel lelottem
pedig a promcsi 1/2-t vegig birtam nezni

Parizer forever.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!