Jelenlegi hely

Autotune metál

Utolsó bejegyzés

Autotune metál

Egyszer volt, hol nem volt, történt egyszer, hogy hagytam a Youtubeot zenét válogatni. Pontosabban az alábbi dallal indítottam és hagytam, hogy utána magától ugorjon számról számra a rendszer.

rwurl=https://youtu.be/UQX57tL4Y-Y

Egy idő után arra lettem figyelmes, hogy általam ismeretlen zenekarok tépik a húrokat és hörögnek a mikrofonba, de ez alapvetően nem egy zavaró jelenség. Aztán jött az autotune rész és majdnem beestem az íróasztal alá.

Mi. A. Szent. Szar!

Konkrétan a metál (bocsánat, ennél pontosabb nem tudok lenni, mert nem követem a stílusváltozásokat és lövésem sincs mit hogyan hívnak) részbe raktak egy autotune jellegű inzertet. Aztán lehet, hogy ez nem is autotune, de annyira nem volt a helyén, hogy nem tudtam mit kezdeni vele. Ez valami új őrület? Ez most a divat? Itt a világvége?

Néhány példa:

rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=OG-RNq7oRUM
Harmadik percnél jön a WTF.

rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=zZubj303pWA
Itt már az első percnél jön az autotune.



oh, ez csak tini pop rock.

Vadak vadunk hogy imponáljunk... de nem nagyon nehogy elijesszük a többi potenciális hallgatót. Metálok is, hogy gitár a menő sztereotípiának megfeleljünk.... de van bennünk tetemesen elég elektronika is hogy kúlak és fiatalosak maradjunk a COD generációnak, ne mondják ránk hogy nagyapáinkat utánozzuk.

Annyira túltelített minden szarral a piac (bárki lehet minimális anyagi ráfordítással már zenész), hogy szó szerint azt produkálják amivel a maximális potenciális hallgatótábort fel tudják karolni vele.

Olyan mintha pl Linkin Parkékon hüledeznénk hogy "miezmár" a Led Zeppelin vagy Pink Floyd után. Tini pop rock, felvizelve mindennel a tömegnek hogy eladható legyen a mai piacon. Azoknak a generációknak akiknek 2 másodpercig sem tart a figyelmük és állnak tovább ha nem kötöd le valamivel őket. :)

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Anyád picsája...

Én pl be tudom vállani, hogy ez a szám tetszik:

rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=TOdfV1EjUgg

(Flatout2 soundtrackból ismerem)

Ugyanúgy tini shit, de azért ne menjünk már le kutyába...

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



Amit Vajk linkelt, az még valahol bele is fér ebbe a tini kategóriába, langyi énekhang, plusz érthetetlen hörgés. Ilyet már láttunk, illetve hallottunk korábban is, nincs ebben semmi meglepő. (Az persze megint más kérdés, hogy az ember szereti ezt a kategóriát vagy sem.)

Viszont amit én linkeltem, ott még normál énekhang sincs, vagyis még ha van is, akkor is jön egy ilyen autotune jellegű betét, hangtorzítás, elektro-prüntyögés. Az azért nagyon más.

Ami Linkin Parkot és társait érinti, engem sose zavart, ha esetleg megrángattak néhány vinylt a dal alatt, sőt, ha jól csinálják, akkor nagyon rendben van a dolog. Kvázi zeneileg hozzátesz a dalhoz, több lesz tőle. Most kapni fogom a savazást, de még egy jobb dubstep jellegű drop is belefér, ha az a helyén van kezelve.

De ez az autotune jellegű rész inkább elvesz az egészből. Nem erősíti az összhangot, hanem gyengíti, mintha önmaga paródiájává válna a dal.

The strong eat, the weak are meat.



Az mondjuk tényleg parodisztikus, mikor bejön az elektro rész, és ugyanúgy mutatják, hogy nagy beleéléssel tépik a gitárt közben.

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



Amire célozni akartam hogy nekünk gen x-eseknek pl a Linkin Park volt a tini sztár (már akinek ugye). A rappes lemezrángatása pl ugyanannyira volt meghökkentő és parodikus szenny érzet apáinknak, mint most a millenial-oknak az autotune-ja nekünk.

Az ő fiatal szemükben ez is "hozzátesz zeneileg".

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Mi ez a PC hozzáállás?

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.



ha szemelyes velemenyemet kerdezed, akkor a Linkin Park es ez az autotune metal is ugy szar ahogy van, 0 zenei erteke van mindkettonek, tucatpoppok. :)

A hozzaszolasaimban csak probalom a tinik szemszoget szemleltetni vele, hogy ok hogyan elik meg ezt. Azzal szemleltetve hogy miert van ra kereslet, azaz letjogosultsaga, popularitasa neki.

Mivel a topikindito kerdes eredetileg az volt kb hogy "magyarazza meg valaki miezaszar, es miert letezik"

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!