Jelenlegi hely

4K, HDR, 3D, VR, újkori nyalánkságok...

Utolsó bejegyzés

4K, HDR, 3D, VR, újkori nyalánkságok...

Hercules monitor után mekkora technikai lépcső volt EGA-VGA 8-64-256 stb. színek között válogatni DOS alatt, aztán hirtelen megszaladt a színmélység és a felbontás is, 640x480 -ra azt hittük sose kell több, aztán pár év múlva már a fullHD 1920x1080-as felbontás értelmetlenségét fikáztuk, azóta a 3D elbukott a kijelzők terén, és most a 4k + 10bit + HDR az új sláger (VR-t most nem venném ide). Kicsit előreszaladva én is beleinvesztáltam az újdonságba és bár napról napra jelenik meg új tartalom rá, de mégis gyerekcipőben jár, ezért szívesen megosztanám a tapasztalatokat.

Pár hete nagy előrelépést ígért a Windows 10 creators edition, de közben a youtube is feladta a kizárólag Chromecast-re "engedélyezett" HDR tartalmakat, ahogy a filmstúdiók által erőltetett védelem is megszűnt PC-re is.

Ettől eltekintve SDR 4K tartalmak engem már régen meggyőztek, jelenleg 49 colon is kristálytisztának látok mindent (leegyszerűsítve a windows asztal se cseszi ki a szemem), míg korábban 32 colon FHD-ban számoltam a képpontokat, addig most a jóval nagyobb kijelzőn is hiába erőltetem a szemem.

Összefoglalva én örülök, hogy korábban megléptem ezt a technológiai lépcsőt, hiszen bőven kárpótol a látvány még akkor is, ha néha 480p-be kell bújni a youtube-ot.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

De hogy néznek ki rajta a full HD és az az alatti felbontások? Rendes skálázás tudtommal nem nagyon van, tehát elvben akár még rosszabb is lehet az eredmény esetükben, mint full HD-s készülékkel.

Éppen ma nézegettem amúgy megfizethető 4K-s tévéket, de most már következő bővítésig nem látom nagyon hozadékát.

Sors bona, nihil aliud.



Rendes skálázás tudtommal nem nagyon van

A full HD-t full HDban fogyasztod tovabbra is ha pixel perfect anyag kell. De ha full screen kell, akkor ha jol szamolom 3840px az pont a duplaja a 1920nak igy a legfaekebb (erts semmi ranyomott simito effektus, csak felnagyitva teljes kepernyore) nearest neighbour skalazassal tokeletesen identikus kepet kell hogy kapj ott is.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Én most sok FHD alatti adást letoltam rajta (youtube-ról), de nem lett rosszabb, de jobb se (nyilván). Mint annó, amikor attól visszhangott minden, hogy FHD kijelzőn szarabbul néz ki minden (baromság volt akkor is és most is). Az biztos, hogy magyar TV adásra nem fizetnék be, viszont PC-n azért sok szépséget ki lehet tolni rajta. Ha valaki biztos benne, hogy évekig csak max FHD felbontást nézne, akkor ~250-ért már FHD OLED-et kap, ami megintcsak egy új szint és sok tekintetben jobb, mint a QLED.

"Megfizethető" 4K TV-kben évek óta nem láttam előrelépést. Gyenge fényerő, viszont részletesebb kép (ha van mit nézni), ennyi nekem nem érte meg eddig. Viszont QLED nekem nagyon bejött, Media Markt-ba belépve 50 méterről megmondom melyik a QLED-es TV (monitort is kapni, sőt régebb óta már), mert világít messziről. HDR-hez ugye kell a extra nagy fényerő (ami simán jelent 10 szeres növekedést normál TV-khez képest), de ez SDR képforrásban is sokat jelent a jól belőtt dinamikus kontraszt mellett.

HDR mennyire kamu? Egyáltalán nem, valóban leülős képminőséget generál. Pl. a nap nem egyszerűen egy RGB 255:255:255 kifehérített pixel, hanem metadata-ban kapja a fényerő szintjét, ami extrém értékeket vehet fel.

Megfizethetőség szerintem itt a kérdés. Aki vár mostantól egy évet, az valószínűleg 150 körül már kapni fog HDR1000-re/SUHD-re tanúsított 4k/HDR TV/Monitort és addigra lesz is rá tartalom bőven. Nekem eddig egy 2010-es 32 colos FHD TV-m volt, de annyira fárasztotta már a szemem, hogy muszáj volt váltanom.

1 hete a nyálamat mosom fel a padlóról, mert nem hiszem el hogy ilyen van.

psishock: tegyük hozzá, hogy területet érdemes számolni: 1920x1080 ~2 millió pixel, 3840x2160 ~8,3 millió pixel. Durva értékek jönnek ki.



psishock: tegyük hozzá, hogy területet érdemes számolni: 1920x1080 ~2 millió pixel, 3840x2160 ~8,3 millió pixel. Durva értékek jönnek ki.

...so?

Mit sem valtoztat a tenyen hogy 1920x1080 felbontas duplara felskalazva pont 3840x2160, ami igy nem kavar bele a kepminosegbe. Nyilvan hogy attol hogy felskalazod nem lesz szebb semmivel, az nem ugy mukodik, de szarabb se lesz azt akartam az egesszel mondani, mivel mind a 2millio pixelt ugyanugy latni fogod 8.3 milcsi teruletre szetdobalva. Csak 1 pixel nem 1 pont lesz, hanem egy nagyobb negyzet. Mintha egy nagy full hd monitorod lenne 4k helyett.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Nem cáfolni akartalak, csak tisztáztam, hogy effektív 4 szer annyi pixelt látsz, nem 2-szer. Tapasztalati szinten ugyan azt írtam le, amit te.

Egyébként kiváncsi lennék valami szoftveres upscaling van e erre? Különböző algoritmusok már egész okosan fel tudnak méretezni. Tv-kbe szokott is lenni ilyen funkció, de PC-re passz.



csak tisztáztam, hogy effektív 4 szer annyi pixelt látsz, nem 2-szer.

ah oks, felre ertettelek akkor.

Egyébként kiváncsi lennék valami szoftveres upscaling van e erre?

mire? Windows-ban is van beepitett window scaling manager, es a video lejatszokban is. Jatekokban meg a kinyomni valo kivant felbontast allitod ugye kezzel.

Tapasztalati szinten ugyan azt írtam le, amit te.

hozzateszem hogy nalam a legjobban olvasasnal jon le hogy okol nagysaguak a full HD pixelek. Mobiltelcsin es tableten ahol jo osszekompresszeltak a pixelek, orom olvasni az eles betuket es nem a receket kell neznem. PC monitoron meg sirok, de majdcsak beruhazok egy bazi nagy belbontasosra ahogy majd jonnek a normalisabb IPS/120+hrz cuccok.

Mostanaban jott ki az ASUS Swift PG27UQ is ami 3840x2160, 144hz es IPS is, a 27"en igy az mar egesz jo (bar 27"en 8k lenne mar optimalisabb tueles olvasasra). Remelem lesz a jovoben hasonlo 16:10 kiosztasban is, 16:9 helyett. Akkor beruhazok tuti kettore.

A masik nagy elony jatekonal ugye hogy bazi nagy felbontason (szinte) nem kell antialias mert egy ferde vonal nem rececsikos lepcsohaz lesz, hanem ahogy elo is van latva, egy vonal, igy a grafikus energia a magas felbontas kinyomasara tud menni mind.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Van-van de nem "okosan" upscale-el, vagyis nem javít a képminőségen pl. azzal, hogy kiszámolná milyen színűnek kellene lennie a köztes képpontoknak. Néztem VLC-be pl. ilyen funkciót, de nem láttam különbséget, csak a gépet eszi meg.

Olvasás-t nem biztos hogy teljesen értettem, de a Win 10 már nagyon szépen kitolja 4K alatt a szöveget, nagyítás mellett is, csak az egyes programok nincsenek felkészítve, pl. a total commander egy mosott sz*r, de a Chrome tűéles, ahogy a megjelenített weboldalakon a szöveg is.

Nagypofám volt nekem is élsímítás terén, hogy miapöcsömért erőltetik a tesztekben az élsímítást 4K-n, főleg hogy lásd pl. AMD driverben van lehetőség magasabb felbontást állítani, mint amit a kijelződ bír, pont a tökéletes élsímítás érdekében (downscale-el), de elszomorítóan szarul fest 49 colon 4K kirenderelve 1-1 játék, ugyan annyira kéri az élsímítást, mint mondjuk egy ~24 colos monitoron az FHD. :( Szerencsére általában egy sima FXAA elég, ami annyira nem erőforrás zabáló.

Képernyő méret: nyilván egyéni ízlés kérdése, nekem 10 éve is kevés volt a munkámhoz a 27 colos monitor is, ráadásul még ha meg is békéltem volna a 34 colos gamer monitorokkal, akkor is a 21:10 vagy milyen tököm képarány a menő most + a HDR hiánya + az ára miatt felejtős volt nekem. HDMI sávszél limitáció miatt marad a 60hz, de nagyon messze vagyok attól, hogy a képernyőfrissítés limitálja a "teljesítményemet" játékban, a "tearing"-et peddig eddig se, most se látom 60hz mellett.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Csak 1 pixel nem 1 pont lesz, hanem egy nagyobb negyzet. Mintha egy nagy full hd monitorod lenne 4k helyett.

Ez az, amire tudtommal nincs algoritmus a legtöbb (?) készülékben. Nyilván homályzónás eredményre nem számítok, nem is azért kérdezem. És nehéz is hasonlítgatni, ha más méretű és színvonalú kijelzővel méred össze.

Az igazán érdekesek amúgy is a még alacsonyabb felbontások, melyek tényleg tudnak gyengébb eredményt szülni full HD monitoron is. Persze ott sem fair az összehasonlítás (a méretnövekedés a legfontosabb tényező a "minőségromlásban"), de a CRT-men korrekten festő Baldur's Gate laposcuccaimon elképesztően ocsmány a felbontás moddolása nélkül. Egy régi point 'n click kalandjáték viszont legfeljebb csak pixelesebb, ha nem küldesz rá valami shadert, de nem ronda.

@nokom

Megfizethetőség szerintem itt a kérdés. Aki vár mostantól egy évet, az valószínűleg 150 körül már kapni fog HDR1000-re/SUHD-re tanúsított 4k/HDR TV/Monitort és addigra lesz is rá tartalom bőven.

Jelenleg melyik modellről beszélünk, ami annyira szuper, mint írod?

Sors bona, nihil aliud.



Ez az, amire tudtommal nincs algoritmus a legtöbb (?) készülékben.

ez szoftveres kerdes nem hardware-es. A szoftverekben ez mind meg van oldva ahogy irtam, attol fuggoen mit akarsz csinalni ugye. Nincs hardware-es varazslat erre ami gombnyomassal mindent megold, mivel honnan is tudna mi kellene hogy tortenjen az anyaggal. Az ablak manager teljesen masfelekeppen skalazza fel nagyobb felbontasra az anyagot mint a video lejatszo szoftver, illetve egy adott valasztott felbontasra renderelt jatek.

Egy régi point 'n click kalandjáték viszont legfeljebb csak pixelesebb, ha nem küldesz rá valami shadert, de nem ronda.

a poen hogy a jatek nem lesz pixelesebb egy jo felskalazastol mint egy bena nativ felbontasu monitoron, csak ahogy meglatjuk a faszabb felbontast a szemunk hozzaszokik a johoz es a felskalazott cuccot mar benabbnak iteljuk meg.

A shader soha nem javit ezen semmit csak siman homalyosabba/mosottabba teszi a kepet, azaz atver es "elrejti az okolnagysagu renderel-t pixeleket". Soha nem is kapcsolom be azokat. A CRT monitorokon is ez volt amugy, nem eles kepet kaptal ha felnagyitottad a pici jatekot hanem jo homalyos mosottat, csak ott hozza szokott a szemed az LCD eles pixelei helyett, igy a mosottat iteled meg autentikusnak. Ami ertheto is persze, csak mondom hogy eredetileg az is mar szar volt es a tueles de okolnagysagu pixelek az ami kellene hogy tortenjen ha egy normalis technologiaval dolgozunk. :)

Azt hiszed ez felskalazas miatt lett pixeles?
rwurl=http://www.atariage.com/2600/screenshots/s_InternationalSoccer_1.png

Nope, a regi CRT monitorjaink voltak kritikan alulian bena minoseguek, mosottak, stb, aztan nem tunt fel rajta az egesz. Na meg aztan nem volt viszonyitasi alapja sem a szemunknek/agyunknak, ugy iteltuk meg hogy top-notch technologia amit latunk.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Nekem a KS7000 (amerikában KS8000) jött be több szempontból is, amihez csak maximum az OLED-eket tudnám hasonlítani. Jelenleg tudtommal ez a legnagyobb fényerejű TV (kijelző), input lag ilyen 20 ms körüli, amitől játékra is bőven alkalmas és jóval olcsóbb, mint az új széria (Q valami), ami ráadásul rosszabbra van értékelve. Outletbe 249 a 49-es, de ha munkám miatt nem lett volna gáz a hajlított kijelző, akkor 199 az azonos 43 colos.

Nem tudom mennyire látjátok ezen, most csak 150% nagyításon vagyok win-ben, így annyira nem látványos:
http://i.imgur.com/TWsw7XD.jpg
De ha benagyítotok, akkor a steam/totalcommander katasztrófa, viszont a böngésző/asztal/intéző tűéles.



png-ben elmentve jobban ki lehet a minoseget venni, jpg pont nem erre valo ugye hogy tueles minoseget vizsgaljon az ember, szornyen nez ki minden az artifact-oktol. :)

steam katasztrófa

valve szoftver, nem csodalkozom. :)

totalcommander katasztrófa

probald kicserelni a raszteres/pixeles fontokat (ha jol emlexem azok vannak benne alapertelmezetten) vektorosakra, tuelesnek kellene legyen az.

viszont a böngésző/asztal/intéző tűéles.

jaja mert mind fasza programok, normalis vektoros fontokat es jo felbontasu grafikat hasznalnak, overall a rendering bennuk accelerated hardware-es, nem raszteres.

Sok program ott bassza el hogy alapbol valami bena nagyon alacsony mini felbontasu kepet hasznal magaban. Felnagyitod 10-20szorosra hogy nez az mar ki utana persze, nyilvan hogy jocskan pixeles lesz.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Valóban, bár a lényegnek látszania kellene jpg-be is, ha az imgur nem cseszi szét: http://i.imgur.com/DS7qgKl.jpg

Totalcommander-ben fogalmam sincs, hogy hol állítható vektorosra a szöveg. Nem is értem miért raszteres alapból.



ha az imgur nem cseszi szét

de, szetcseszi. Atfuttatja egy sajat kompresszion amikor feltoltod, hogy kevesebb helyet foglaljon el nala.

ezert ajanlottam a png-t, azzal nem tud mit szetcseszni, max felbontast csokkent, de azt nem szokta tudtommal, csak gondolom ha ultra magasrol inditanal, nem tudom mi a felso limit naluk (de gondolom ezek a felbontasok boven belefernek)

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Rw viszont nagyon adja 4K-ba is ^^
http://i.imgur.com/CkmhfNV.jpg

Ui.: PNG-be tettem fel, de most látom, hogy átkonvertálja JPG-re :(



Rw viszont nagyon adja 4K-ba is ^^

jaja, a thumbnailek es overall a design magas felbontas barat (akar mobil/tablet/pc), ikonok is meg minden, ugy van programozva. :)

A lila kopott hatter btw a legszarabb minosegu, agyon kompresszalt jpg sajna. A hatter koruli (felul aluli) grafika valamelyest jobb de szintugy mosott marad sajna mert eleve alacsony felbontasu volt KMZ design-ja. Ha 3-4x ekkora lett volna a reszletesseg, akkor le tudtam volna programozni hogy az is szepen elesen skalazodjon a felbontassal modenr moncsikon is. :)

Ui.: PNG-be tettem fel, de most látom, hogy átkonvertálja JPG-re :(

piece of crap a szolgaltatas, nincs kulonosebb hozzafuzni valom. :D

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



"Asszem" pont a RW dobja ki ilyen standard üzenetben, hogy "használj normális képmegosztót pl. imgur" :D:D:D Úgylátszik ideje lecserélni.

Lilára színezett "scratched" hátteret szerintem találsz nagyobb felbontásban, de amúgy nem tűnik fel 4K alatt se, hogy annyira gáz lenne a felbontása.



ikr, flexibilitas szempontjabol meg mindig a legflexibilisebb a neten sajna igy ezt hasznaljuk mint standard.

Regebben vagtam hogy a PNG-ket tudta kezelni normalisan mert hasznaltam is, ujabban kemenyithettek be vele lehet, tuti a savszel sporolas miatt.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Totalcommander-ben fogalmam sincs, hogy hol állítható vektorosra a szöveg.

opciok, majd font-oknal, cserelt ki oket valami Segoe UI-ra vagy amire tetszik es jol fest.

Nem is értem miért raszteres alapból.

mert 23 eves progi. Anno minden stabil felbontasu es raszteres volt a divatban.

Manapsag van legkisebbtol legnagyobbig minden, es alap hogy skalazhatora kell megirni egy jo szoftvert.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Egyébként nekem pont újságszerkesztés közben, ahol kapom a sok szarfelbontású/artifactos hirdetést segít rengeteget, hogy FHD helyett 4K-ba rögtön feltűnik ha gáz az anyag (flexon amúgy is gyenge a nyomás minősége, így elég ha ekkora felbontáson jó). Na meg persze pl. az Indesign-ba betett tűvékony vonalak is végre rendesen megjelennek, nem esik szét a megjelenítés a felbontás miatt.

Ui. TC-be áttoltam másik fontra, a menü még mindig mosott, de javult valóban.



Ui. TC-be áttoltam másik fontra, javult valóban.

najsz, csak igy tovabb akkor a benasagok lekuzdeseben.

a menü még mindig mosott

jobbkattos felbukkanora gondolsz vagy a fenti navigaciosra?

a jobbkattosra szintugy van kulon beallitas a fontok kozott.

A felso navigacios ugy szenny ahogy van grafikai design szempontjabol. Gondolom valami 16*16 kepeket hasznaltak, aztan jovanazugy alapon le is tudtak.

Esetleg ha nem hasznalsz valami nagyon hipster funkciokat a TC-ben, csak ugy alap filekezelesre nyomatod, tudom alternativanak ajanlani a Double Commandert. Open Source TC alternativa, egy az egyben lekoppintott TC atmoszferara es funkcionalitasra torekvessel, plusz mindenfele extra testreszabhatosag opcioval. Ott tudod a menubar ikonjai nagysagat is kezzel alakitani, lehet jobb eredmenyt tudsz elerni a modernabb kidolgozassal mint a TCvel. Igaz hogy pasi aki csinalta se hasznal valami hu de normalisan nagy felbontasu es eles icon-settet, de valamelyest jobb mint a TC eredeti.

Max tegyel egy probat:
https://doublecmd.sourceforge.io/
illetve
https://sourceforge.net/p/doublecmd/wiki/Download/

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Rácsekkolok, bár van egy kedvelt ingyenes font kezelőm a Nexus font:
http://www.xiles.net/

Nekik is van ilyen TC koppincsuk, de fejreálltam attól, hogy a F5-6-7 stb. billentyűk totál mást csinálnak, mint TC-ben.



ez a DC tiszta TC koppincs, megszokott feel (max default par dolgon kell allitani hogy szemelyre legyen szabva navigacios kimutatassal, mint en szoktam), meglatod nem csak amolyan sovany torekves mint sok masik alternativa amit regebben probaltam.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



a filmstúdiók által erőltetett védelem is megszűnt PC-re is

Mire gondolsz? A 60 Ft-ért vett Star Wars hexalógiám PC-n még mindig 480p-ben jön. :/

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.



psishock írta: Mostanaban jott ki az ASUS Swift PG27UQ is ami 3840x2160, 144hz es IPS is, a 27"en igy az mar egesz jo

Hát attól függ, mire. Az egy dolog, hogy G-Sync, így számomra kuka, de biztos lesz majd Freesynces változata is. Viszont még displayporton is csak 60 Hz-et tud 4k-ban, HDMI-n meg csak 24 Hz-et, ami elfogadhatatlan. Szerintem most már nem szabad 4k monitort venni addig, amíg ki nem jönnek a HDMI 2.1-et támogató modellek.
Amire én váltani fogok, ha lesz belátható időn belül: 4k, HDR, 120Hz+, 30"+, IPS, Freesync
Na, ilyen még jó ideig nem lesz, addig valahogy csak kihúzom a mostanival. :D

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.



gsync/freesync nem erdekel szemelyesen, de nyilvan freesync-eset fogok venni ha kettore esik majd a valasztas.

Viszont még displayporton is csak 60 Hz-et tud 4k-ban, HDMI-n meg csak 24 Hz-et, ami elfogadhatatlan. Szerintem most már nem szabad 4k monitort venni addig, amíg ki nem jönnek a HDMI 2.1-et támogató modellek.

vagy az uj 1.4 displayport standdardosak, de ja, egyetertek. Ha csak 24-60hz 4k-ban (vagy felette) akkor mi ertelme.

Ha mar nyitott standard barat vagy akkor gondolom a display portot akarod szintugy tamogatni, 1.4 dp az kinyom 120hrz-et 4kn HDR-rel is.

Amire én váltani fogok, ha lesz belátható időn belül: 4k....30"+

az a helyzet hogy hogy ha nagy a monitor akkor megint ott vagyunk hogy sehol felbontasban. Hiaba sok a pixel ha nagy teruleten is terul el, megint okolnagysaguak lesznek vegeredmenyben, es ott vagy mintha 2 kisebb monitort nyomtal volna egymas melle pl.

Normalis suruseg kell ide normalis nagysagon, azaz 6-8k korul 27" korul, IPS, 120hz minimum, de a technika lassan erik. Nem baj, kivarunk. A tobbi josag nyilvan elonyos, de ha ezeket hozza valami, mar teljesen erett lenne vasarlasra.

szerk: pl valami ilyen bebi, 8k es 27" egesz kiraly lenne (egyelore prototipus):
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/10/7/13197234/giant-sharp-2...

Full leszarnam ha kereskedelmi verzsn is ilyen vastag lenne amugy, atom a hardware benne.

326ppi. Nuff said.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



HDR jelet eddig PC-n nem lehetett kiküldeni TV-re még a MadVR+MPC HC player-es okoskodásokkal se, csak az a néhány játék támogatta (+ mivel a microsoft nem állt elő saját API-val hozzá, így mindre egyedileg készült, ami miatt sok játék konzol verziója HDR-es, de a PC-s nem). HDR-es BD filmeket hiába indítottad el, ahogy a youtube is csak a TV beépített app-járól működött (bár ez sokáig arról se, csak Chromecast-ről). Áprilisban kijött Win 10 Creators Edition óta a Display settings alatt már ki-be lehet kapcsolgatni a HDR-t, ahogy elméletileg mostmár a játékfejlesztőknek se gond beépíteni. Egyetlen hibája felhasználói szempontból, hogy nem automatikusan kapcsol be és az SDR tartalmak ilyenkor kiszürkülnek, tehát nem érdemes bekapcsolva hagyni 24/7.

Élesség-képernyő méret: egyéni ízlés kérdése. Nekem a 32 col FHD-hoz is hozzászokott a szemem, ahhoz képest nekem most tűéles minden. 32 col alatti monitort el se tudnék képzelni, főleg munkára, de film+játék is inkább nagyobb képernyőn legyen. 49 col 4K = 91 ppi, 24 col FHD szintén 91ppi, ami azért elég jónak számít szvsz a méretet figyelembe véve.

Nem tudom a monitorokra mennyit kell várni, nekem már sürgős volt váltani. Viszont a CES felhozatal se győzött meg: QLED+HDR-ből valami 27 colosat lengettek be, erőltetik a hajlított kijelzőt + a 21:9-es képarányt. Mostani 34-es sima monitorok is pofátlan drágák, Acer-ért elkérnek 320k-t, ennyiért kifutó szériás premium TV-t kapsz, sőt már OLED-ből is válogathatsz. + Gsync/freesync-el lepártolsz évekre valamelyik rohadt gyártóhoz.

HDMI szarakodás miatt a 4K/60hz-el beérem, igazából engem sose zavart annyira, viszont a oneconnect port miatt még el tudom képzelni, hogy érkezik displayport is akár a TV-re és talán még valamikor a natív 120hz is kihasználhatóvá válik így.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Jó, de számomra éppen a régebbi játékok felbontása a kérdés. Mondjuk én simán játszottam a PS1-es Resident Evillel vagy N64-es Super Mario 64-gyel is 55"-os full HD tévén, nem volt velük bajom :)

A Baldur's Gate például CRT-n okésan nézett ki, másnap az LCD-n csúnyán, de ami még fontosabb, rosszabbul tudtam kivenni bármit a játékban. (Akkor felbontásmoddal is volt gondom, most éppen megy, de nem találtam kedvemre való kompromisszumot a felbontás és a mütyürizálás arányában.) A Carmageddonnal egyébként hasonló élményem már CRT-ről CRT-re váltással is volt, egyszerűen nehezebben ismertem fel az objektumokat loresben, hiresben meg XP alatt a réginél 40-szer erősebb vasamon játszhatatlanul szaggatott. Játékfüggő tud lenni, mit hoz egy kijelzőváltás. Szóval engem marhára érdekelnének ezek a tapasztalatok is, mert hogy mennyire éles a Total Commander, az számomra kevésbé releváns szempont tévévásárláskor.

A pixelesedés alatt nyilván én is azt értettem, hogy jobban látszanak a téglák. A régi, elavult megjelenítőkre készültek, ahol a régi technológia és a jellemzően kisebb méret szépen elmosta ezeket. Egyébiránt nem rajongok a túltolt shaderezésért (tényleg homályossá teszi, pláne mai mércével, így a régi emlékeket sem hozza jól), manapság is pörög a ScummVM, kitolom a kalandjátékokat natúrban, és még tetszenek is. Azért főleg a '90-es évek második felétől érkezőknél már jól jönne a nagyobb felbontás és szélesvásznúsítás (pl. The Curse of Monkey Island).

Egyelőre a 4K-s tartalmak és az ehhez méltó teljesítmény a PC-mtől még elég távol áll ahhoz, hogy inkább a további fejlődést várjam. Bő másfél éve is inkább 1080p lett az új benga a nappaliba, mert 220k volt. Hasonló méretben voltak persze 4K-sok is, de ami tényleg érezhetően szebb képet produkált, és nem kellett bebeszélnek a különbséget magamnak, az már 500-600k volt. (Márkafüggetlenül leskelődtem, és direkt nem figyeltem az árcédulákat, csak utólag.) Nem tudom, hogy direkt ócskábban állították-e be az olcsóbbakat, de feltételezem, szerették volna eladni azokat is.

Sors bona, nihil aliud.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

De hogy más nyalánkságokról is szó essen, kíváncsi vagyok, hogy az alábbiaknak szerintetek mennyi értelmük van. Nem nagyon értek hozzájuk.

Okosság

OK, már úgyis alap, szinte kerülhetetlen, de nekem eddig csaka gondom volt vele. Az LG frankó webOS-e miatta ugyanis a nappalis nagyobb és újabb dögben egyszerűen a menü sokkal lassabb, mint a PC-hez használt buta tévémben. Bekapcsolás után még a bemeneti jel váltásához is várni kell 20 másodpercet, a másiknál nullát. Cserébe tud egy csomó mindent, ami "never asked for this" kategória nálam PC és konzol mellett.

Például marha jó, hogy online, de míg minden más eszköz probléma nélkül működik, ennek vagy sikerül frissítenie magát, vagy nem. Az online appok, mint a YouTube vagy a Netflix húszból egyszer veszik észre az internetet. Eleve kínlódás nekem már ezeket a lassú távirányítóval kezelni. Ehhez képest a Netflix PS3-as appja teljesen jó, sosem problémázik. A YouTube-ot vagy az egyéb streamelési opciókat hagyjuk, a Sony által hirdetett E3-as konferenciájukat sem lehetett lejátszani vele normálisan, szóval ezekre marad a PC-s tévé vagy hozok egy laptopot kábellel.

Nem tudom, hogy azóta hol tartunk (az ötlet nem hülyeség), de az okosság nálam eddig csak nyűg, mert túl sokat gondolkozik a készülék, pedig nem áll jól neki.

Hajlított kijelző

Ez mire jó? Nézegettem párat, de furcsán torznak láttam a képet (pl. teniszmeccsnél görbülnek a vonalak :O). Eléggé zsákutcának tűnik, de gondolom, valami értelme eredendően csak van. Mármint, ha jól tudom, elvileg így a látótér szélei kevésbé torzulnak perspektivikusan, de nekem nem jön át. Azt meg pláne nem értem, amikor ilyenből vesznek egy bélyegméretűt a nappaliba, ahol aztán végképp nem lesz érzékelhető.

3D

Használja még valaki? Az Avatart se láttam sose 3D-ben, tehát nyilvánvalóan nem én vagyok a célközönség, de történetesen van megfelelő készülék itthon, mert az felelt meg az egyéb igényeknek. Egyszer kipróbáltam -szóval a tapasztalatom vele csekély, gyakorlatilag nulla - a Top Spin 4-gyel (van saját 3D-módja, és akkoriban telepítettem fel), de annyit érzékeltem belőle, hogy kicsit érhatásúbb a játéktér, tehát bénább lettem, illetve az eredményjelző 2D-sebbnek tűnt a játék érdemi részéhez képest. De ez nagyon keveset tett hozzá, ha hozzátett egyáltalán. Szemüvegesként a dupla pápaszemet pedig zavarónak érzem. A szédülés elmaradt, de sokáig nem is tartott az etap.

Sors bona, nihil aliud.



Semmilyen okos cuccom nincs, illetve vidéken van egy okostévé, de nem használok belőle semmilyen "okos" funkciót.
A görbített monitorról el sem tudom képzelni, hogy ne idegesítene 10 perc után, de élőben még nem volt hozzá szerencsém, így erről nem tudok nyilatkozni.
3D-t nem látom, így instant felejtős.

Van elég kritériumom ezeken kívül is, szóval ezekre abszolút semmi szükségem. :D

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.



Okosság: nem igazán használom, PC monitornak van kilőve a TV. Gyári szoftverrel veszett gyors volt, de most frissítés után akadozik, bár írták, hogy valószínűleg elég lenne áramtalanítani. Nappalis TV-men örülnék ha lenne, nincs se mediaportos telefonom se normális laptopom, így vagy veszek egy olcsó szar kínai androidos tv boxot, vagy inkább hagyom a francba. Viszont komolyabb TV-knél azt ne felejtsd el, hogy 4k/HDR stb. kitolásához nem elég már csak úgy rákötni bármilyen eszközt. Pár éves r9 270X-et is "dobhattam ki", mert a HDMI 1.4 porton alig döcög el valami jel és mint fentebb írtam a youtube app szépen megy a TV saját appján 4K+HDR videókkal is. A távirányító viszont gyászos bepötyögni a címeket.

Hajlított kijelző: semmi plusszot nem ad, van akinek tetszik (futurisztikus?), van akinek nem. A széleket torzítja, így én emiatt inkább a drágább sík képernyőset vettem.

3D: sokáig agyaltam rajta TV vásárlás előtt, ugyanis a 2016-tól felfele már nincs is a TV-k
többségébe építve. Filmes tartalom elszórva akad rá, viszont ahogy utánaolvastam az AMD/Nvidia párharca (nem voltak képesek közös szabványt csinálni, ahogy most a freesync/gsync kapcsán se) kinyírta a játékok terén. Béke poraira.

Szerk. Kis adalék, hogy mennyire élvezet okostávirányítóval pötyögni be a címeket youtube-on: távirányítón lévő hangfelismerőbe szoktam belemondani inkább :D.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!